G4Media.ro

Președintele Filipinelor promite că Manila nu va lăsa pe nimeni să atenteze…

Sursa foto: Unsplash / Road Ahead

Președintele Filipinelor promite că Manila nu va lăsa pe nimeni să atenteze la suveranitatea sa teritorială, pe fondul tensiunilor cu Beijingul în Marea Chinei de Sud

Manila nu va lăsa nicio putere străină să atenteze la suveranitatea sa teritorială, a promis preşedintele Ferdinand Marcos, joi, în faţa Parlamentului australian, după o serie de incidente între Filipine şi China în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, notează AFP, transmite Agerpres.

„Filipinele se află acum în prima linie împotriva acţiunilor care subminează pacea regională, erodează stabilitatea regională”, a declarat Marcos, în vizită la Canberra.

„Nu voi autoriza nicio încercare a vreunei puteri străine de a lua nici măcar un centimetru pătrat din teritoriul nostru suveran”, a declarat şeful statului filipinez în aplauze puternice.

„Provocările cu care ne confruntăm pot fi descurajante, dar hotărârea noastră este la fel de formidabilă. Nu vom ceda”, a adăugat Marcos.

Autorităţile filipineze au afirmat săptămâna aceasta că au detectat nave militare chineze în jurul atolului Scarborough, o zonă capturată de Beijing în 2012 şi care este situată în Marea Chinei de Sud.

Beijingul revendică aproape în întregime această mare, printre care şi recife, şi a ignorat hotărârea unui tribunal internaţional din 2016 respingând această afirmaţie. Marea Chinei de Sud este o rută cheie pentru comerţul maritim, în special de combustibil şi alimente.

China desfăşoară de mult timp paza de coastă şi alte nave în jurul atolului Scarborough pentru a împiedica accesul filipinezilor.

Miercuri, preşedintele Marcos a descris prezenţa navelor de război chineze în largul coastei filipineze drept „îngrijorătoare”.

Anul trecut, ciocniri între China şi Filipine din cauza recifelor revendicate de ambele ţări au condus la coliziuni şi nave chineze care au tras cu tunuri cu apă asupra vaselor filipineze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...