G4Media.ro

Președintele Federației sindicaliștilor din administrație către Ciolacu: Nu aveți dreptul să șantajați,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Președintele Federației sindicaliștilor din administrație către Ciolacu: Nu aveți dreptul să șantajați, să amenințați salariații care protestează. Salariații care „merită” sunt cei aduși pe linie politică / Apel către sindicate să sancționeze dur atacul premierului

Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA), Bogdan Șchiop, face un apel, într-o scrisoare deschisă, către celelalte organizații sindicale să sancționeze dur atacul premierului și îi transmite lui Marcel Ciolacu că nu are dreptul să șantajeze și să amenințe salariații care protestează.

Președintele FNSA menționează că salariații care „merită”, la care s-a referit premierul Ciolacu, sunt cei aduși pe linie politică, plantați în instituții, nicidecum cei care pleacă la miezul nopții din instituții.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că guvernul poate găsi ”soluții pentru structuri de personal mai suple” în cazul angajaților de la guvern și parlament care protestează nemulțumiți de creșterea salarială de 10% propusă de Ministerul Muncii.

”Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală( …) Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună. Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, a spus Ciolacu în debutul ședinței de guvern.

Scrisoarea deschisă a președintelui FNSA:

23.05.2024, Sedinţa de Guvern, declaraţie Primului-ministru: ,,….chiar în Guvern, sunt angajaţi care protestează, susţinând că muncesc prea mult pentru o mie şi ceva de Euro pe lună. Cred că, atât la Guvern, cât şi la Parlament, şi în alte zone ale administraţiei, atât centrale şi locale, PUTEM găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple, din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită, şi ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”

Stimate Colege/Stimaţi Colegi angajaţi în instituţiile din sectorul de activitate ,,Administraţie Publică,

DA! aţi citit bine, declaraţia aparţine Primului-ministru al ţării noastre, angrenată politico-administrativ într-un sistem care promovează valori democratice, cel european, în care dreptul la protest pentru condiţii de muncă, inechitate salarială este sfânt, salariaţii sunt consideraţi parteneri în efortul clasei politice de a promova politici publice în interesul cetăţenilor sau comunităţilor locale iar profesioniştii, angajaţii statului, cum sunt cei care protestează în prezent (cei ajunşi în instituţii pe linie politică ştim cu toţii că nu au voie să adere la organizaţii sindicale) sunt apreciaţi, iar conducătorii politici ai instituţiilor tratează cu maxim respect şi caută soluţii reale pentru soluţionarea problemelor semnalate.

NU! nu vă îşelaţi, declaraţia nu aparţine unui reprezenant al unui regim totalitar din Corea de Nord, în care dreptul la protest este negat iar orice voce care acuză sistemul de nedreptate este imediat oprimată.

În România, conducătorii nu trebuie să răspundă criticilor cu acţiuni bazate pe forţa fizică, nu trebuie să ameninţe, să şantajeze şi să hărţuiască la locul de muncă salariaţii care deplângd nedreptăţi, inechităţi salariale, tratament discriminatoriu, amatorismul prin care Guvernul reglementează politici publice, articole necorelate şi interpretabile, inaplicabile care au ca şi rezultat apariţia unor acte normative înşelătoare sau care produc efecte depărtate de scopul sau intenţia iniţială. Nu trebuie să îngrădească libertatea de exprimare și de asociere, două principii fundamentale, prevăzute de Constituție.

Noi, cei din FNSA nu ne-am împotrivit adoptării unei ordonanţe care să elimine inechităţile din acelaşi sistem, în care cu adevărat să ajutăm salariaţii poziţionaţi în partea de jos a sistemului de salariazare. Cerem acestă ordonanţă de mult timp, am avut nenumărate întâlniri cu decidenţii politici pentru a semnala şi a contribui la acest rezultat.

Această ordonanţă de urgenţă, în forma în care a fost adoptată, în foarte multe situaţii adânceşte şi mai mmult inechităţile salariale. În plus, majorarea de 10% reprezintă un mesaj amăgitor, majoritatea instituţiilor din administraţia centrală vor beneficia de o majorare de 5%, şi aceea în luna septembrie, raportat la salariul din decembrie 2023. În administraţia locală rezultatul va fi aproximativ acelaşi deoarece prin această ordonanţă nu se majorează şi indemnizaţiile funcţiilor de demnitate publică locală, majorarea râmând astfel ,,la mâna” factorului politic frustrat de propriul nivel de salarizare. Am oferit soluţii pentru ca salariaţii să beneficieze cu adevărat de îmbunătăţirea nivelului de trai, pentru a nu mai fi discriminaţi în raport cu alte categorii de salariaţi. Reprezentanţii Guvernului României nu au fost interesaţi, au preferat să amăgească, din nou.

Stimate Colege/Stimaţi Colegi preşedinţi ai organizaţiilor sindicale – sindicate/federaţii/confederaţii,

DA! Este momentul să sancţionaţi dur acest atac al Primului-ministru la unul din principiile fundamentale al statutului democratic: protecţia salariatului în relaţia cu angajatorul, dreptul la protest şi sprijinul oferit salariatului pentru contracararea abuzurilor conducătorilor instituţiilor. Acesta este esenţa sindicalismului iar tăcerea dumneavoastră, în acest caz, chiar dacă salariaţii ameninţaţi direct de către conducătorul instituţiei etalon a Statului Român, Guvernul României, fac parte dintr-o organizaţie sindicală afiliată FNSA şi CNS Cartel Alfa. Nu deveniţi complici şi nu deschideţi calea, prin lipsa de reacţie, abuzurilor următoare. Începând din acest moment, ceilalţi conducători politici ai instituţiilor vor adopta modelul Primului-ministru şi vor proceda la fel. Dacă Şefu’ procedează aşa, îl urmăm şi noi! Mesajul este adresat şi organizaţiilor sindicale, indiferent de formă, care în baza unor protocoale cu partide politice, relaţii de ,,amiciţie” participă în programe de ,,schimb de experienţă”, fiind numiţi pe funcţii politice şi veniţi din rândul unor organizaţii sindicale, inclusiv în clădirea Guvernului României.

Stimate Domnule Prim-ministru,

DA! Puteţi ,,…..găsi soluţii pentru structuri de personal mai suple”

NU! nu, aveţi dreptul şă ameninţaţi slariaţii care protestează, îşi exercită acest drept deoarece statul promovează inechitatea salarială.

DA! …,,pot fi mărite apoi salariile celor care merită”

NU! nu aveţi dreptul ca să folosiţi acest şantaj deoarece noi, cei din FNSA, ştim la cine se referă politicienii când fac referire la salariaţi care ,,merită” – la cei aduşi de ei pe linie politică, plantaţi în funcţii, nicidecum la cei care pleacă la miezul nopţii din instituţii.

DA! …,, ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie ca să reducem numărul bugetarilor”…., deoarece aşa aţi reglementat.

NU! nu credem că acest demers are scopul real de a flexibiliza sistemul administrativ, de fapt pregăteşte terenul pentru angajările pe linie politică după alegerile parlamentare, în care organizaţii politice vin cu tot cu bagajul de membri de partid care trebuie plantaţi în instituţii.

DA! Puteţi pune o ordonaţă în dezbate publică.

NU! Nu puteţi după o zi să convocaţi în regim de urgenţă CES-ul, care de altfel emite aviz nefavorabil, apoi după încă o zi să o adoptaţi în şedinţă de Guvern, desi era în stadiul de analiză, dovedind dispreţ faţă de ori formă de dialog social.

DA! Puteţi declara despre salariaţii angajaţi care protestează: ,,foarte bine, să-şi dea demisia. Bine ar fi să renunţe şi la preaviz”.

NU! Salariaţii din Aparatul de lucru al Guvernului României nu vor demisiona! Din respect pentru munca depusă până în prezent şi pregătirea profesională. Dacă ar pleca şi ar râmâne doar cei aduşi de partidele politice, Guvernul României nu ar mai funcţiona.

Înţelegem situaţia din prezent, presiunea resimţită de Dumneavoastră ca şi conducător al Guvernului României, ca şi conducător al unui partid politic care trebuie să producă rezultate în acest an cu multe runde de alegeri, însă declaraţia de azi la adresa protestelor colegilor nostri din Aparatul de Lucru al Guvernului României, riscă să descalifice funcţia de cel mai înalt nivel pe care o deţineţi. Aţi ameninţat, hărţuit şi şantajat salariaţi profesionişti, dedicaţi muncii lor care au ales să-şi exercite un drept constitutional, legal de a protesta.

Chiar şi aşa, nutrim speranţa că a fost doar o exprimare nefericită, că nu reprezintă un mod de gândire şi vă adresăm, încă o data, solicitarea de o organiza o întâlnire, prentru depăşirea acestui impas şi pentru a vă prezenta, chiar şi retroactiv, propunerile de echitate salarială şi responsabilitate financiară, cu

NOI, cei din FNSA!

Bogdan ŞCHIOP – Preşedinte al FNSA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Cei nemulțumiți pot trece în economia privată, cea care le plătește bugetarilor salarii mai mari decât propriilor angajați.

 2. A fost o perioada cand calatoream mult cu Tarom-ul care era plin de angajati ai guvernului. Toate discutiile lor profesionale din delegatiile din straintate erau numai cum am reusit sa-si pastreze diurna, sindrofiile si reducerile de la magazine….draga a fost numai 10 euro, samd
  Prin urmare trebuie sa intelege ca unul din motivele pentru care aceasta tara merge cum merge este si faptul ca angajatii din administratia centrala nu prea s-au evidentiat cu mari vitejii din punct de vedere profesional…dimpotriva

 3. Dacă și bugetarii sunt nemulțumiți….ce să mai zică cei din privat , pfa-uri și SRL–uri cocoșați de taxe…barem să fie un protest comun…măcar la urne să se vadă că toată lumea e nemulțumită.

 4. Nu le convine dar tot cresc, 1.3 milioane de bugetari…
  Daca erau vreo 100k la departamentul nemultumitilor se gaseau resurse pentru cresteri de 20%…

 5. Se pare ca dl Ciolacu pierde din ce in ce mai mult in ochii simpatizantilor PSD .
  Practic procentele dlui Ciolacu, sunt procentele pe care le a avut dl dr Carstoiu inainte de demiterea din functia de candidat primar general, sau procentele pe care le va obtine dl Simonis la Timisoara .
  Este o mare discrepanta intre procentele electorale ale dlui Ciolacu, si cele ale PSD , mult mai mari fata de ale dumnealui .
  Iar capitala, Moldova, dar si o mare parte din bugetari, sunt o pierdere mare pt dl Ciolacu .