G4Media.ro

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va participa la Kiev la sărbătorirea a…

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va participa la Kiev la sărbătorirea a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei. Ursula von der Leyen a declinat invitaţia preşedintelui Zelenski

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat invitaţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi se va deplasa la Kiev la sfârşitul lui august pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei, relatează Agerpres,conform AFP.

În schimb, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut cunoscut că nu va putea merge la Kiev pentru aceste ceremonii.

„Preşedinta nu îşi va modifica poziţia, dar Comisia va fi reprezentată la nivelul corespunzător”, a declarat purtătorul ei de cuvânt, Eric Mamer.

Absenţa preşedintei Comisiei pune în pericol proiectul unui summit UE-Ucraina la Kiev în această perioadă, a indicat pentru AFP un diplomat european.

Liderii ucraineni, care se confruntă cu tensiuni sporite cu Rusia, au organizat o întâlnire a Platformei internaţionale pentru Crimeea la 23 august, în ajunul ceremoniilor de independenţă şi au dorit să organizeze un summit UE-Ucraina cu liderii instituţiilor Uniunii, a precizat diplomatul.

Preşedintele Zelenski a discutat telefonic joi cu Charles Michel şi a abordat aceste proiecte. Două opţiuni sunt în prezent studiate pentru proiectul summitului: organizarea lui fără preşedinta Comisiei, dar cu un reprezentant al executivului european, sau amânarea acestuia, a explicat el.

Ursula von der Leyen a declinat invitaţia preşedintelui Zelenski într-o scrisoare semnată de şeful ei de cabinet şi acest procedeu, considerat puţin protocolar, a creat o nouă polemică la Bruxelles.

Scrisoarea semnată de şeful de cabinet al preşedintei Comisiei a fost publicată de corespondentul cotidianului francez Liberation.

„Nu spun că această scrisoare nu există, dar nu a plecat şi nu a fost transmisă autorităţilor ucrainene, potrivit informaţiilor mele”, a explicat Eric Mamer.

Preşedinta Comisiei nu a răspuns la invitaţia adresată de şeful statului ucrainean, „deoarece se afla într-o misiune în Turcia şi apoi în Iordania”, a declarat el.

Ursula von der Leyen a plecat ulterior în Germania pentru a petrece câteva zile cu familia ei pe care ea nu o mai văzuse de la Crăciun şi s-a întors la Bruxelles pe 12 aprilie, a precizat el, în punctul maxim al polemicii cu Charles Michel provocată de „sofagate” pe 6 aprilie la Ankara.

Preşedinta Comisiei „va semna răspunsul său către preşedintele ucrainean şi se va asigura că toate răspunsurile pentru şefi de stat sau de guvern vor purta semnătura ei”, a indicat purtătorul său de cuvânt. „Preşedinta are încredere deplină în şeful ei de cabinet”, a adăugat el.

„Comisia Europeană sprijină Ucraina, iar preşedinta speră să reitereze acest sprijin în cursul unei viitoare întâlniri cu preşedintele Zelenski”, a conchis el.

Relaţiile dintre preşedinţii celor două instituţii ale UE sunt deteriorate de la misiunea lor la Ankara, pe 6 aprilie, din cauza priorităţii acordate de protocolul turc preşedintelui Consiliului, reprezentând cele 27 de state membre.

Ursula von der Leyen a fost aşezată pe o canapea într-o parte, iar Charles Michel a luat loc în singurul fotoliu instalat lângă cel al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Preşedinta Comisiei consideră că a fost umilită de preşedintele turc şi de Charles Michel care nu a reacţionat la această situaţie. Acesta din urmă şi-a exprimat între timp „regretul său profund”.

Sursa foto: consilium.europa.eu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ca a declinat. Ordinele venite de la Kremlin via Berlin sunt ca nemții sa nu se bage in discuție altfel rămân fără gaze și merkel fără postul ăla bine plătit de la Gazprom. Europa condusă de Germania și Franța e la un pas de face sluj in fata Rusiei sau mai rău, nemții deja au reîmpărțit Europa in vest și est. Welcome to CAER.