G4Media.ro

Preşedintele CJ Sibiu dă asigurări că proiectul noului Spital Judeţean va fi…

Sursa foto: Facebook Spitalul Județean Sibiu

Preşedintele CJ Sibiu dă asigurări că proiectul noului Spital Judeţean va fi derulat şi fără finanţarea prin PNRR / Fostul ministru Voiculescu acuza în vară Ministerul Sănătății că a scos spitalul de la finanțare „în urma aplicării unor criterii de prioritizare”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, dă asigurări că se va găsi finanţare pentru realizarea noului Spital Judeţean, chiar dacă proiectul nu a fost inclus în lista celor eligibile pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de CJ Sibiu, noul spital ar putea fi realizat prin Programul de Sănătate (PS) 2021-2027, aprobat recent de Comisia Europeană. Între investiţiile ce vor fi finanţate prin acest program se află construirea a cel puţin şapte spitale judeţene noi.

„De fiecare dată am arătat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este singura sursă de finanţare pentru realizarea Noului Spital Judeţean, că avem în calcul şi Programul Sănătate 2021-2027, cât şi un împrumut al Băncii Europene de Investiţii. Cu toate acestea, am făcut toate demersurile posibile pentru a prinde finanţare şi din această sursă, inclusiv de a contesta limitările pe care Ministerul Sănătăţii le-a impus vizavi de valorile maxime ale proiectelor. Credem că a fost o limitare abuzivă şi suntem decişi ca, după expirarea perioadei de 30 de zile de la depunerea plângerii prealabile la Ordinul de ministru, să ne adresăm instanţei de judecată. Noul Spital Judeţean este un proiect de importanţă maximă pentru sibieni şi nu numai, pe care îi asigur că nu au nici un motiv de îngrijorare cu privire la găsirea de finanţări potrivite”, a declarat Daniela Cîmpean, citată în comunicat.

O reacţie pe acelaşi subiect a venit şi din partea europarlamentarului USR Nicu Ştefănuţă, un susţinător al proiectului noului spital din Sibiu.

„Este un moment trist pentru Sibiu, pentru că opţiunile de finanţare sunt din ce în ce mai limitate. Voi pune toată presiunea politică şi toate instrumentele pe care le am la dispoziţie pentru ca Sibiul să primească bani măcar din Programul operaţional pentru sănătate, dacă din PNRR Guvernul ne-a refuzat. Altfel, visul spitalului va fi îngropat de guvernarea actuală pentru încă o generaţie”, a scris europarlamentarul USR miercuri, pe Facebook.

Ministerul Sănătăţii (MS) a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR pentru construirea de spitale, 42 de proiecte fiind eligibile în acest sens, din care lista finală va include, în urma unei selecţii, în luna ianuarie, 25 de obiective de investiţii.

„Echipa Ministerului Sănătăţii a finalizat evaluarea celor 46 de dosare de finanţare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR. Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 şi vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare. Lista celor 42 de obiective de investiţii eligibile a fost publicată pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea PNRR”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de MS.

Potrivit MS, trei obiective de investiţii au fost respinse pentru că au depăşit bugetul maxim de 199,99 milioane de euro/proiect, aferent finanţării din PNRR, conform HG 1237/2022, acestea putând fi finanţate din alte surse bugetare.

Context 

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu (USR) afirma la 19 iulie că noul spital județean Sibiu este scos de la finanțare prin PNRR chiar de către Ministerul Sănătății, „în urma aplicării unor criterii de prioritizare”.

Vlad Voiculescu mai scria atunci pe Facebook că în acest caz este aplicat un criteriu privind un punctaj oferit proiectelor al căror buget nu depășește 206,87 milioane Euro, iar spitalul nou de la Sibiu depășește cu mult această sumă.

„Parafrazând un mare lider politic contemporan: sibienii trebuie să știe. Într-o Românie normală, o astfel de gafă s-ar lăsa măcar cu demiterea secretarului de stat responsabil. În România noastră sub USL, măcar să rectifice porcăria și să nu își bată joc de munca unor oameni și speranța unei întregi regiuni de a avea un spital cum se cuvine”, încheie Vlad Voiculescu.

Anunțat a fi scos la licitație pentru construire și dotare în toamna acestui an, noul Spital județean Sibiu nu are, deocamdată, finanțarea asigurată, a scris Turnul Sfatului în iulie. Detalii aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Auzi „da asigurari”
    Se vor face spitale in Romania doar in ziua ca spaga va fi obligatorie prin lege

  2. Ar fi fost culmea sa construiască un spital .

  3. Priceputa doamna Cimpean la bla bla bla-uri. Liberala autentica. Ridica spitalul de cativa ani. In 2020 a ridicat niste panouri cu poze frumoase. Acum cred ca are si macheta. Poate in mandatul numărul trei toarna si o găleată cu beton. Nimic altceva decat gargara si marketing politic.

  4. Doamna Campean nu a facut absolut nimic pentru Sibiu si sper ca sibienii sa se trezeasca in 2024.