G4Media.ro

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a fost sesizat că mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu…

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a fost sesizat că mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu a expirat pe 15 iulie, după intrarea în vigoare a modificărilor la legea de funcționare a Curții Constituționale

Asociația VeDemJust consideră că mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu de la Curtea Constituțională a expirat, după ce modificările la legea de funcționare a Curții Constituționale au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare în data de 15 iulie, a declarat pentru G4Media.ro Lucian Checheriță, președintele Asociației.

Foto: Petre Lăzăroiu (InquamPhotos / Octav Ganea)

În data de 12 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial legea 168/2018, prin care s-a abrogat, între altele, articolul din legea de funcționare a Curții, care permitea unui judecător CCR să adauge la un rest de mandat un mandat plin.

Astfel, articolul 68 alineatul 3 din legea 47/1992 privind funcționarea CCR prevedea următoarele: ”În cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin. (2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani.”

CCR a stabilit prin decizia 136/2018, pronunțată în martie, că mandatul de 9 ani nu poate fi depășit prin adăugarea restului de mandat. Decizia CCR e aplicabilă din 4 mai, iar din 15 iulie au intrat în vigoare și modificările la legea de funcționare a Curții Constituționale.

Dezvăluirea G4Media de vineri, 1 iunie: Curtea Constituțională a României (CCR) funcționează de două luni încălcându-și propria jurisprudență și, implicit, Constituția, după cum rezultă dintr-o decizie a Curții pronunțată în martie 2018 și analizată de G4Media.ro împreună cu experți în drept. Unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcție de 10 ani, în condițiile în care în Constituție scrie că mandatele sunt de 9 ani. Lăzăroiu a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat și reinvestit în 2010, dar CCR tocmai a decis în martie că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. Prin urmare, din luna martie un judecător CCR funcționează ilegal.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut că decizia CCR din 20 martie, potrivit căreia judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, nu se aplică la mandatele în curs și produce efecte numai pentru viitor.

Context. În data de 4 iunie, Asociația Vedem Just i-a cerut, într-o scrisoare deschisă, președintelui CCR, Valer Dorneanu, să constate încetarea mandatului de judecător a lui Petre Lăzăroiu, după ce G4Media.ro a dezvăluit că o decizie pronunțată chiar de CCR în martie interzice adăugarea unui mandat plin la un rest de mandat.

”În opinia noastră, la ședințele următoare ale Plenului CCR nu poate participa domnul Petre Lăzăroiu. Iar pentru hotărârile date de CCR din 4 mai 2018 adoptate prin participarea la soluționare și la deliberare a unui civil, Plenul CCR trebuie să găsească o soluție cu privire la efectele create”, se arată în scrisoarea deschisă a Asociației VeDemJust.

Subiect cu implicații majore: Curtea Neconstituțională a României. Mandatul unuia dintre judecători depășește limita stabilită de Constituție

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Daca cine trebuie sa reactioneze e statul, evident nu se va intampla nimic, statul fiind controlat de aceeasi mafie care controleaza majoritatea in CCR.

 2. Știți cum s-ar rezolva totul elegant fără scandal fara nebunie , foarte simplu domnu Lazaroiu sa zică următoarele : din cauza controverselor create de mandatul meu la CCR , am decis sa mi dau demisia de onoare . Și așa se termina tot elegant frumos omenește . Dar asta nu o sa se întâmple niciodată le place la unii sa moara cu funcția de gat , să iasă cu picioarele înainte din funcția care o au . Japițe comuniste.

 3. CCR e prima care functioneaza in afara constitutiei, pe care o interpreteaza dupa ce ordine primesc lacheii politruci din psd-alde-udmr. Dorneanu Valer e binecunoscuta sluga a CFIMINALULUI ILIESCU i una din figurile sinistre ale Ciumei Rosii,

  • Tocmai de aceea Iohannis ar fi trebui sa faca o sesizare la Comisia de la Venetia inainte sa o demita pe Kovesi: daca CCR functioneaza ilegal mai pot fi legale deciziile sale? Dupa vreo 4 luni raspundea Comisia de la Venetia si Iohannis avea o justificare clara sa o tina in functie.

 4. Vor sa ii faca loc baragladine de Kovesi la CCR,s-a activat si vedemjustul lui Danilet micul sobolan slugoi al lui Coldea!

  • Care Coldea? Ala de era servit cu vin si sorici de catre chelnerul Dragnea? :))

  • Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi (3 martie 2016), ca nominalizarea Laurei Codruta Kovesi pentru un nou mandat in fruntea DNA era fireasca, avand in vedere activitatea acestei institutii. „ESTE UN DEMERS FIRESC. NU ESTE O SURPRIZA pentru nimeni ca este nominalizata pentru reinvestire doamna Codruta Kovesi. ESTE UN GEST FIRESC, avand in vedere activitatea DNA. NU CRED CA PUTEA sa nominalizeze pe altcineva. Daca a facut demersul in mod oficial (ministrul Justitiei-n.r.) ESTE FOARTE BINE”, a afirmat Liviu Dragnea

 5. Cristi Danilet la CCR ar fi foarte bine.

 6. Cristi Danilet sef CCR. E cu 10 clase peste sharpele slinos comunist prezent acolo …

 7. In felul acesta Dormeanu o sa fie fortat sa mai dea o fuga la Moscova ca sa ceara instructiuni…

  • Nu avem servicii care sa observe legatura dintre „doctoratul” la Bălți și OUG?

  • Avem, dar sunt paralizate de frica sa nu le fure javra si dansilor solda, asa cum a furat de la copiii sarmani…!

   PS. Sau poate ca dorm in bocanci, precum seful lor suprem. Rezultatul oricum e acelasi….

 8. individul are mutra de mafiot criminal, ar fi asta un criteriu de selectie in CCR ?

 9. Decizia CCR privitoare la LCK , ESTE NULA ABSOLUT , INTRUCIT A FOST DATA DE UN COMPLET NELEGAL CONSTITUIT ……MANDATUL UNUI MEMBRU AL COMPLETULUI , ERA EXPIRAT LA DATA JUDECARII CAUZEI !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.