G4Media.ro

UPDATE Biden spune că Israelul va înceta „operațiunile” în Gaza în timpul…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

UPDATE Biden spune că Israelul va înceta „operațiunile” în Gaza în timpul Ramadanului, în cadrul unui armistițiu în curs de negociere

Președintele american Joe Biden a declarat luni seara că Israelul va înceta „operațiunile” militare împotriva Hamas în Fâșia Gaza în timpul Ramadanului, ca parte a unui armistițiu în curs de negociere, transmite agenția AFP.

„Vine Ramadanul și există un acord din partea israelienilor că nu se vor angaja în operațiuni în timpul Ramadanului, pentru a ne da timp să scoatem toți ostaticii” deținuți de mișcarea islamistă palestiniană, a declarat Biden într-un interviu la televiziunea americană NBC.

Israelul a lansat o campanie aeriană şi terestră pe scară largă în Gaza după ce atacatorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie. Atacatorii au luat, de asemenea, 253 de persoane ostatice, dintre care o parte au fost eliberate între timp.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, administrat de Hamas, afirmă că cel puţin 29 782 de persoane au fost ucise în teritoriu de atunci, dintre care 90 numai duminică.

Preşedintele Biden, a cărui ţară este principalul aliat al Israelului, a vorbit cu reporterii din New York despre posibila încetare a focului. „Suntem aproape”, a declarat el luni. „Nu am terminat încă. Speranţa mea este că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului”.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat anterior că în ultimele zile au fost înregistrate „progrese” în negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni, dar că rămâne neclar dacă Hamas va accepta ultimul acord propus.

„Am înregistrat progrese în cadrul conversaţiilor pe care le-am avut între Egipt, Israel, Statele Unite şi Qatar”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Săptămâna trecută, SUA au fost criticate pe scară largă pentru că au pus veto la o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o încetare imediată a focului în Gaza. În schimb, a propus propria rezoluţie de încetare temporară a focului, care avertiza, de asemenea, Israelul să nu invadeze oraşul Rafah din sudul Gazei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...