G4Media.ro

Președintele Afganistanului acuză SUA pentru escaladarea conflictelor armate cu talibanii

Președintele Afganistanului acuză SUA pentru escaladarea conflictelor armate cu talibanii

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a dat vina pe Statele Unite pentru deteriorarea situaţiei de securitate din ţara sa, din cauza deciziei „bruște” a SUA de a retrage toți militarii din Afganistan, însă a declarat că guvernul are un plan pentru stabilizarea situației în termen de șase luni, potrivit Reuters.

„Situaţia actuală are drept cauză decizia bruscă” a Statelor Unite, a afirmat Ghani într-un discurs rostit în parlamentul afgan pe fondul ofensivei desfăşurate în toate direcţiile de către talibani. Odată cu retragerea trupelor străine, talibanii au ocupat vaste zone rurale în ultimele trei luni.

Președintele afgan a acuzat Washingtonul pentru că a forțat „distrugerea Republicii” și „legitimarea” talibanilor, după ce SUA a negociat direct cu ei la Doha la începutul anului 2020 și au ajuns la un acord pentru retragerea trupelor străine din Afganistan.

În discursul său, Ashraf Ghani a precizat că guvernul său a pregătit un plan extins pe şase luni vizând oprirea avansării talibanilor şi că acest plan se bucură de sprijinul SUA, însă nu a oferit detalii.

Acesta a mai spus că talibanii se vor îndrepta în direcţia păcii numai în cazul în care deteriorarea situaţiei va fi oprită de către trupele guvernamentale.

Forţele afgane au opus o rezistenţă slabă în faţa ofensivei talibanilor şi controlează în mare măsură doar principalele rute şi capitalele provinciale.

În timp ce retragerea forţelor internaţionale este aproape încheiată, se dau tot mai multe lupte urbane între forțele afgane și talibani Lashkar Gah, una din cele trei capitale provinciale afgane aflate sub ameninţarea directă a insurgenţilor. De asemenea, au avut loc confruntări şi în suburbiile Kandaharului şi Heratului, al doilea şi, respectiv, al treilea oraş ca mărime a populaţiei din ţară, potrivit AFP.

Ashraf Ghani a afirmat că talibanii nu au rupt legăturile cu grupările teroriste şi şi-au intensificat atacurile împotriva femeilor şi activiştilor societăţii civile din Afganistan.

Acesta a mai subliniat că a venit timpul ca guvernul afgan și talibanii să se accepte unul pe celălalt și să se îndrepte către o rezolvarea pașnică a conflictelor, transmite Reuters.

La scurt timp de la declarațiile președintelui afgan a venit reacția talibanilor, care au catalogat afirmațiile lui Ghani drept „absurdități”, într-o postare pe Twitter.

„Declaraţiile de război, acuzaţiile şi minciunile nu pot prelungi viaţa guvernului Ghani; timpul lui s-a scurs, cu voia lui Allah”, a afirmat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, respingând, astfel, noua ofertă a președintelui afgan de a se așeza la masa negocierilor.

Sursa foto: Facebook/ Ashraf Ghani

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

  1. cand erau acolo tipati ca sa plece. au plecat. acum tot ei sunt de vina ca au iesit talibanii la atac. superb!

  2. Mai nea Nicu de la scularie, ai enumerat Coreea de Sud, dar ia zi-ne ceva și de Irak și armele lui sadam, le cauta și acum americani, mânaci rahat imperealit pe nerasuflate

  3. Dar Japonia, RFG, Italia, toate tari invinse si ocupate de americani, cum o duc fraiere? Dar Taiwan sau Singapore? In Irak, este Iranul la putere, nu americanii

    • Mai mos caisa, păi după ce l e, au făcut japonezilor cu cele doua bombe nucleare, au minat și ei un sentiment de empatie, iar despre celelalte tari le, au ajutat, dar sau ajutat pe ei și economia lor în primul rand, făcând, și piața de, desfacere, mai ales ca Europa trebuia reconstruita, nimeni nu a oferit ceva din drag ci bazat pe interese, asa ca ia, ți trotineta făcută cadou de la Soroș și mai da câteva ture sa, ți oxigenezi creierul

    • Toate cele trei tari la care faci referire au fost învinse in urma cooperarii dintre SUA, URSS si Imperiul Britanic. Japonia a capitulat cu reticenta după bombardamentul atomic de la Nagasaki si dupa ce Armata Rosie a intrat in Manciuria care era ocupata de Armata Japoneza.

  4. Ce s-a întâmplat în Afganistan cu slugile URSS după ce au plecat stăpânii cu coada între picioare ? Același lucru se întâmplă acuma cu slugile USA

  5. Nimic nou sub soare ce bin laden nu a fost sponsorizat de americani la început? 🤣

  6. Iar pute a obiele pe aici… Nu apare un articol în care se menționează de americani, ca vin băieții din turnul din sankt petersburg sa contracareze. Pashol na turbinka!!! Credeți ca lumea va mai crede??? Aa, poate votanții psd, cărora va adresati.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.