G4Media.ro

Președinta Ungariei, în vizita din România: ”Maghiarii din Transilvania nu pot contribui…

Președinta Ungariei, în vizita din România: ”Maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei și a României decât păstrându-și identitatea”

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, afirmă că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea.

Ea a participat, sâmbătă, la un eveniment organizat de Ziua Unităţii Reformate din bazinul carpatic, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea.

„Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroşi unii de alţii, mulţumiţi de retrospectiva unui lung deceniu de construiri fără de seamăn, rezultat al eforturilor conjugate ale patriei mamă şi comunităţilor maghiare reformate, catolice, evanghelice, unitariene de aici. Mulţumesc celor care contribuie la acest efort, mulţumesc celor care înţeleg că rămânerea comunităţilor maghiare din Transilvania pe pământurile natale, prosperitatea comunităţilor noastre înrădăcinate în afara graniţelor, este o valoare şi un interes comun, care niciodată nu se întoarce împotriva altora”, a afirmat, preşedintele Ungariei, potrivit traducerii asigurate de organizatori pe un ecran.

Novak Katalin a evocat, în discursul său, personalitatea lui Bethlen Gabor (Bethlen Gabriel, Principe al Transilvaniei între 1613 şi 1629 – n.r.), despre care a spus că nu este dat uitării la 400 de ani de la domnia sa.

„Bethlen Gabor ne obligă să construim prin credinţă, cu credinţă pentru perenizarea credinţei noastre. Fără încrederea în providenţa divină, munca de-o viaţă a lui Bethlen rămâne inexplicabilă şi de neînţeles, căci el, atunci, prins între doi păgâni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă pentru ţară (…). Cum să poţi construi dacă pe de o parte se dezlănţuie turcii şi tătarii, pe de altă parte te asupresc austriecii şi germanii şi te mai ameninţă şi ostilităţile interne? Numai cu credinţă. În ciuda tuturor relelor, această credinţă le-a dat putere celor care nu au dat bir cu fugiţii, deşi nu mai aveau nicio speranţă (…). Şi ei nu numai că au rămas în Transilvania, dar această credinţă vie, în ciuda tuturor relelor, i-a făcut să stea locului, să aibă copii, să înfiinţeze şcoli, să fie dascăli, să ţină slujbe, să cultive pământul şi la nevoie să se apere înarmaţi”, a spus preşedintele ungar.

Potrivit acesteia, maghiari din Transilvania „sunt încă maghiari în pofida greutăţilor”.

„A rămâne şi a prospera pe acest pământ este rezultatul convingerii general valabile a comunităţilor, familiilor, oamenilor de rând energici şi personalităţilor de vază. Credinţa maghiarilor transilvăneni este o credinţă păstrată în pofida situaţiei. Maghiarii din Transilvania nu sunt doar maghiari, ei sunt încă maghiari în pofida greutăţilor. Ei ştiu din adâncul sufletului că pot contribui cu adevărat la îmbogăţirea patriei mamă şi a pământului lor natal doar dacă păstrează dulcea noastră limbă maternă, dacă preţuiesc şi transmit obiceiurile, costumele şi mândria moştenite de la strămoşii noştri. Ei nu pot contribui la prosperitatea Ungariei şi a României decât păstrându-şi identitatea”, a declarat Novak Katalin.

Oficialul maghiar a mai spus că principele Gabriel Bethlen a fost capabil să guverneze şi să conducă poporul nu datorită avuţiilor, puterii sale sau privilegiilor moştenite, ci datorită înţelepciunii, datorită determinării sale neclintite de a negocia cu oricine, de a înfrunta pe oricine la nevoie şi de a se reconcilia cu oricine pentru a salva Transilvania.

„Dar, în cele din urmă, cel mai important pentru el era totdeauna supravieţuirea, securitatea şi prosperitatea poporului său. Aceasta este esenţa politicii nobile a lui Bethlen, de a servi binele public, binele maghiarimii. De aceea nu-l dăm uitării. Pentru că noi avem aceeaşi menire, să negociem, să încheiem acorduri, să căutăm aliaţi, să deschidem uşi pentru o viaţă din ce în ce mai bună a maghiarilor. Şi tot ce facem să fie şi spre binele celor dispuşi să coopereze şi să ne fie aliaţi. Acesta este viitorul Europei Centrale. Căutăm aliaţi pentru a evita războiul cu arme, pentru ca războiul ideologic împotriva ordinii divine a creaţiei, familia să rămână familie, bărbatul bărbat, femeia femeia, şi naţiunea să fie cadrul vital natural al coexistenţei noastre”, a mai spus Novak.

Peste o mie de oameni au participat sâmbătă la Alba Iulia la Ziua Unităţii Reformate organizate de Eparhia Reformată din Ardeal. Novak Katalin a fost însoţită la eveniment de unul dintre copiii săi.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Novák Katalin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. Păi nu vrea doamnă nimeni să le ia identitatea în afară de noile guverne vestice… după invazia 2000+ care vine din mijlocul globului, nu va mai rămâne prea mult maghiarism sau al…. vestici.

 2. „în pofida greutăţilor” e un clișeu penibil.
  Poate,
  “Viaţa e frumoasă, dar merită trăită.” (Gheorghe Hagi)

 3. Hauristii sunt într-o situație ingrată,vor ruble și sunt obligați să susțină cauza maghiara și chiar sa susțină o agresiune a Rusiei în Moldova. Nu zic de Simion care ar vinde-o sa pe mă-sa pe două ruble,dar cunosc personal simpatizanți Aur care chiar sunt patrioți și naționaliști. Bineînțeles ca orice simpatizant Aur nu stau pe roze cu iq-ul și acum sunt foarte derutați: ungurii sunt ok,moldovenii și românii sunt nashpa????!!!!!!!

 4. Hard pill to swallow:
  Ungurii, nu maghiarii-care e mai degraba un termen pentru a desemna cetatenia- au fost mereu mai civilizati decat romanii, si mult mai civilizati decat romanii din Vechiul Regat. Sigur, vorbim dupa aparitia statalitatii. Poate ca se datoreaza influentelor occidentale mai puternice din istorie, dar ideea e ca prezentul e prezent. Pe de alta parte, e drept ca in ultimul timp am observat un progres mai mare al Romaniei si o degradare a Ungariei (vizual cel putin) pentru ca merg des in Ungaria.
  Fie ca ne place sa recunoastem sau nu, in zona vestica a tarii lumea e destul de diferita (inca) fata de cei din Vechiul Regat. Mai mult, imediat dupa 1918 viata din zinele fostului Imperiu a decazut.
  Sa stiti ca in general romanii din Transilvania se pot identifica mai mult cu o cultura ungara decat cu cea de prin zona Bucuresti, Constanta , Craiova si altele.
  Deci da, ungurii ne fac bine social, not gonna lie.

  • taci ba ca te pocneste Simbion de nu te vezi :))

  • Ungaria e frumoasa diin… avion

  • e greu la ferma de troli mai ales ca ati ramas fara hartie ignienica si tre sa va stergeti cu mana la gura acum

  • Pai de ce ar fi altfel decat am spus in comentariu? Adica ce ne face mai civilizati decat vecinii de la vest? Uite, ca exemplu, (chiar daca a fost contributia Austriei in principiu) in 1918 Transilvania avea lucrari de cadastru facute.
   Noi nu aveam. Noi nu avem. In 2022.
   Chiar daca nu sunt de acord cu ce spune Orban, Ungaria a fost mereu mai civilizata decat Romania. Putem sa plangem cat vrem si sa nu avem argumente(decat glume de copii de a 7-a cum ai tu), dar asta e adevarul.

  • Ungurii,adică cetățenii maghiari din Ungaria sunt mai civilizați ,o duc mai bine(influenta vestică) dar nu ne interesează. Aici se discuta despre secui,cetățeni ROMANI de etnie maghiară care o ard pe separatism deși au dreptul la cetățeniei maghiara și se pot întoarce acasă. Dar „acasă” înseamnă Ungaria care nu are nevoie de niste semianalfabeți care nu știu nici romana nici maghiara,așa că îi folosesc pe post de idioți utili plătiți pe axa Kremlin(asta când încă sperau că Putin are armata și vor pune mana pe porțiuni din Ucraina,Slovacia și Romania.

  • Secuii nu se duc ”acasă” în Ungaria, că sunt acasă în Secuime, parte a Românei …
   Vă reamintesc că nu sunt imigranți, în 1918 granița s-a mutat peste ei……. cu toată consecințele. Secuii sunt secui cu cetățenie română și nu români de etnie maghiară așa cum se spune pe aici..
   În rest … toate cele bune și un sfârșit de săptămână plăcut tuturor !!

  • Nu, nu sunt imigranți secuii, au răsărit din pământ în mijlocul romanilor!

  • Nu numai in Ardeal se schimba, si in celelalte zone mi se pare ca s-au investit bani in infrastructura cel putin. Eu cred ca Ungaria cu Orban , in pofida a ce spun multi, a decazut economic. Fata de Polonia, Cehia, Slovacia decalajul a crescut. Mai degraba s-a redus decalajul dintre Romania si Ungaria.

 5. Adevarat ca maghiarii din România care lucrează în Hungaria se plâng că au fost păcăliți șă-și ia cetățenia maghiară pentru a putea munci, iar când au ajuns la muncă în Ungaria și a trecut prima lună de muncă au primit ”atât de mulți” forinți că au venit acasă după mâncare . Așa nu se poate ”contribui” la prostperistatea HUNgariei.

 6. Să ne k k m pe toți maghiarii!!!

  • Maghiarii sunt ok,mă ales ele,vesele și darnice. Problema sunt apatrizii secui,pe care guvernul maghiar ii finanțează din reflex putinist. Nu realizează că ei nu pot pune in acțiune o ” operațiune specială” pentru că nu au cu ce și nici cu cine,așa că finanțează bețiile in comunitatea ungureasca din Romania fara vreo șansă de câștig. Nu sunt vreun nostalgic comunist(vedem prin ce trec mujicii făcuți sclavi de Putin în propria țară) dar migrația urmașilor lui Stefan în Covasna și Harghita a fost o idee geniala.Cand stai la masa cu un moldovean”bat” e plăcut și amuzant cu siguranță,dar nu prea îți vine să soliciti independenta.

 7. Așa spuneau și bunicii voștri cand măcelăreau românii neînarmați și nevinovați, la baioneta ?Ce simpatica doamna președinte!Sa va fie rușine ,Dumnezeu plătește intotdeauna cu justă măsură!

 8. Ținutul secuilor a făcut și v.a face parte din Romania de când au apărut și pan la sfârșitul lumii ,Romania e unica lor casa.Problema e ca apleaca urechea la politica si propaganda ungurior

 9. Și președintele României și partidele la vot nu ling fundul diasporei??!!! Ei spun maghiari de pretutindeni +?!!! Care este diferența??!!!

 10. Sunteți ratații, inadaptații și ciudații Europei, cine vrea identitatea asta să fie sănătos!

 11. Romanii din Ungaria au fost sprijinit sa nu isi piardă identitatea ?
  Au ei aceleași privilegii cum au cetatenii noștri romani de etnie maghiara ?

  • Românii din alte țări urmează pașii normali,învață limba țării în care trăiesc și respectă legile scrise sau nescrise ale acelei țări. Numai secuii se simt nedreptățiți că trebuie să învețe limba țării în care locuiesc și ar trebui să își trăiască viața. Ei nu „vorbește” românește și nici nu vor să învețe,dar vor același salariu că al unui cetățean român care are studii superioare și știe și gramatica limbii romane. Ori ei sunt nebuni,ori noi prea modești daca nu protestăm pentru faptul că un analfabet român culege căpșuni in Spania și nu e angajat că avocat sau medic.

 12. Lăsați fetita impace mai dragilor asa a primit ordin ,important e sa trimită bănuții în Ardeal ,în rest sa creadă ei ca ungurimea e cumpărată cu banii lor..asa au crezut și rusii în Ucraina..Asa ca liber la bănuții unguricii ca știm noi mai bn

 13. Noi care nu avem vise umede putiniste ,nu finanțăm românii plecați din țară pentru simplul motiv că nu i-am dat afara din Romania. Pot reveni oricând să contribuie alaturi de noi la bugetul jefuit al României. Tocmai de asta secuii daca nu se simt români pot face câțiva pași spre vest,la fel cum românii din alte țări care nu pot învăța limba țării în care trăiesc și în concluzie sunt tratați că niste sclavi,pot reveni oricând în România. Sa ne spună Putinistii cate scoli cu predare in romana sunt in Italia sau Spania ,locuri unde trăiesc de sute de ori mai multi romani decât în Ucraina sau decât secui in Romania.

 14. Valeu ,vai de Noi, doar Ungaria e de vina ce se intampla in .U.E , ne bucuram de benzina ,gazul si curentul cel ma ieftin,salar minim de 1000 euro, pensii minim de 500 euro.

 15. Nu va bateti capul,ungurii nu-si pot ”trai identitatea” decat daca iau Transilvania.Au exact aceleasi drepturi ca romanii dar nu le este de-ajuns si n-o sa le fie niciodata.Da daca nu-si pot ”trai identitatea ”in Romania, sunt liberi sa mearga acolo unde si-o pot trai.Nu-i obliga nimeni sa stea in Romania.

 16. Stiti proverbul-Dai nas lui Ivan ca se urca pe divan_cam asa ceva patim noi cu ungurii

 17. Un discurs demn de secolul 19, nationalist, simplist si plictisitor. In zilele noastre cred ca doar Putin si Sosoaca mai au discursuri de genul asta.

 18. Către I, este o realitate falsa ce denunți dta. Romanii au capacitatea de a aprecia un model de civilizație, de oriunde ar fi, dar asta nu înseamnă că nu sunt conștienți de subversiunile ungurilor de a fi stăpâni aici. Cu toate ca sunt mulți secui cu capul pe urmeri în tara asta și toată tensiunea asta în creștere se datorează și infiltratilor ruse, nu ar fi mai bine ca voi , secuii, asa cum ați venit, asa sa și plecați în draga voastră Ungariei? Va vindeți frumușel proprietățile și plecați.

 19. @Mihai … vezi că ai deja ” spumă la gură ” de când ” bați câmpii ” ! Relax omule, relax !

 20. Andi daca esti secui du-te in Ungaria si sa vedem daca acolo daca mai canti imnul secuilot, caci va arde una peste bot Orban. Dar aici cu presedinti si premieri de mamaliga, se poate orice. Pana la urma si secuii sunt cetateni romani, trebuie sa respecte legile de aici, nu le place aici sa plece caci au unde.

 21. Atâta tam-tam pentru nimic! Brazilia oferă pământ cât zece Ungarii,pot pune la cartofi și face kurtos calacs fără să mai fie nevoiți să vorbește românește cât vor,dar de… cum zic eu adesea, decât nimic ..mai bine deloc!

 22. Eu cred că „cineva” face, în mod intenționat, o politică de invrajbire bine regizată pentru a-și realiza planul început în Ucraina, care are la bază tot pretenții teritoriale. Vor ce au obținut după al doilea război mondial nejustificat, război câștigat numai cu armamentul SUA (vezi și bombele stomice)…..

 23. Sugar daddy Orban ar trebui să-i explice lu’ duduia Novak câteva lucruri științifice despre „cordonul ombilical” …
  Dacă nu tai cordonul ombilical, maghiarii de pretutindeni vor trebui să intre în p.m. (patria mamă) pentru a putea supraviețui, adică a primi hrană, spirituală sau nu…
  Dacă le place înafara p.m. atunci cordonul ombilical trebuie tăiat pentru a le da șansa de a se dezvolta normal, adapta in mediul înconjurător, conform incontestabilelor legi ale naturii.

 24. „lung deceniu de construiri fără de seamăn”, ” dulcea noastră limbă maternă”… Asa, Katalin, acum sterge-te la coltul gurii (ca ai ceva orban acolo) si spune-le ungurilor din Romania ca i-ar ajuta in viata sa invete si limba romana. 🙂

 25. De valahii asupriți de către ” asupritii” unguri nici i vorba..ungurii urla de dureri închipuite,că de obicei…ce dracu germani i-au asuprit?!? Germanii erau departe, însă tâlharii de grofi erau aici…trebuie puse linii roșii.. ăștia nu sunt prieteni,ci ostili.Iar c… asta,pupila sovinului Viktator,ar trebui să primească puțină interdicție ..