G4Media.ro

Presa greacă: Balcanii, ținta pentru o diversiune destabilizatoare a Rusiei. Efect de…

Presa greacă: Balcanii, ținta pentru o diversiune destabilizatoare a Rusiei. Efect de domino al reinflamării revizionismului sârb

Rusia s-a repliat în problema aderării Suediei și Finlandei la NATO, deoarece a considerat – și pe bună dreptate – că aceasta este o dinamică ireversibilă. Astfel, dacă exceptăm Elveția, Austria și Irlanda, singurele regiuni din Europa care nu sunt acoperite integral de NATO sunt Balcanii de Vest și Bosnia și Herțegovina. Este singura regiune în care Rusia poate încerca teoretic să creeze o diversiune destabilizatoare împotriva coalizării tuturor forțelor occidentale promovată de SUA, arată o analiză a publicației EFIMERIDA TON SYNTAKTON, preluată de Rador.

La aproape trei decenii de la intervenția SUA în fosta Iugoslavie, care a pus capăt confruntării armate, Acordul de la Dayton se vede nu ca o Nouă Ordine a lucrurilor, ci ca un armistițiu prelungit care devine din ce în ce mai fragil.

Pe baza datelor de astăzi, adică având în vederea unitatea improvizată a Bosniei și Herțegovinei și lipsa de dorință a UE de a integra Balcanii de Vest, Moscova nu are nevoie de prea multe eforturi intervenționiste pentru a aprinde un nou val de conflicte naționaliste.

Ar fi suficientă o intensficare a activității NATO în direcția aderării Serbiei și Bosniei și Herțegovinei pentru a provoca o reacție violentă din partea revizionismului sârb, care vede în aderarea la Alianța Nord-Atlantică drept o blocare în actualul status quo care a fost impus de Washington la Dayton, dar care e pe cale să se prăbușească.

Este de la sine înțeles că o posibilă reinflamare a situației în spatele primei linii de front a NATO împotriva Rusiei va afecta credibilitatea prezenței de descurajare a forțelor NATO, în principal în România și Polonia.

Efectul de domino al unei reinflamări a revizionismului sârb, cu epicentrul în Bosnia și Herțegovina, va implica Croația, Kosovo și Macedonia de Nord.

De asemenea, este semnificativ faptul că în urmă cu câteva zile președintele Croației a amenințat cu un veto la extinderea NATO, dacă legile electorale din Bosnia și Herțegovina nu sunt modificate, evident în sensul unei reprezentări mai corecte a croaților în țară.

Într-un război prelungit de uzură dintre Occident și Rusia, Kremlinul are toate motivele să exploateze sau chiar să provoace o criză balcanică incontrolabilă, fără participarea sa.

În fosta Iugoslavie, Rusia umilită a lui Elțîn a intervenit și a împiedicat bombardamentele NATO asupra forțelor sârbo-bosniace în jurul orașului Sarajevo în februarie 1994, iar în iunie 1999, forțele ruse au ocupat Pristina imediat după retragea forțelor sârbești, surprinzând SUA și NATO.

Reaprinderea conflictelor în fosta Iugoslavie este doar un accident în așteptare.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Rusia nu mai are multa putere regionala, internationala oricum nu mai avea. Retele de spioni s-au cam destructurar, armata proresionista e decimata iar armele sunt din ce in ce mai putine si vechi. Rusia e gata ca imperiu. A fost nevoie de un razboi mic, local ca sa se vada asta. Urmatorii 50 de ani vor fi dominati de SUA in Europa. De asta sunt disperati Macronii ai Scholzii… Ei doreau o bucatica mai mare din tort.

  • Sârbii trebuie să se gândească bine la viitorul lor…În ritmul ăsta în 20 de ani o să uite de sus în jos la ei albanezii la ei, toți albanezii!

  • Din pacate ce afirmi tu sunt doar vise umede/wishfull thinking, urmatorii 50 de ani vor fi fix invers, vestul e doar circa un miliard de oameni, doar China, Rusia, India sunt mult mai multi, au mai multe resurse umane si materiale si economic/tehnologic vin tare din urma…

  • se vede ce tare vin :))))))))))
   de cateva sute de ani tot vin „tare din urma”. sunt mai multi dar degeaba, numarul nu tine loc de inteligenta si seriozitate. cine sa vina? nespalatii aia de indieni? ma umfla rasul.
   „fix invers” de la un troll venita e clar de fapt care e adevarul.

  • Neprimirea României și Bulgariei în Schengen a fost interpretată la Moscova drept invitație în Balcani.

 2. always was, always will be

 3. Ce se mai pricep trolii tăpălăbiști iubitori de leghebetei și obiele ciolovece.

 4. Problema sarba nu ar exista daca UE ar sustine integritatea teritoriala a Serbiei. Kosovo e Serbia. In felul acesta si Serbia ar fi obligata sa sustina integritatea teritoriala a Bosniei! Si nu sunt un trol! Vorbim aici de adevar istoric si social! Americanii, normal si-au cautat o baza in Balcani si i-au ales de albanezi….pt proximitatea la Marea Mediterana… Europenii, desi stiu situatia sociala si economica a Albaniei nu au obiectat! Cum adica sa cedeze din teritoriul sau, Serbia? Sa cedeze si Romania, Timutul Secuiesc….nu teritorial ci doar sutonomie administrativa! Diferenta este ca albanezii, de pe ruta balcanica a drogurilor, au avit cu ce si cu cine!

  • Kosovo..e Serbia..Dragilor..cinstit..ilirii de la inceputul istoriei si tracii….sunt cu mult inaintea rabilor pe acolo..Troia ..se numea anterior ILya…ILiada si Odiseea..nu?
   Deci dreptatea e subiectiva..albanezii sunt mai indreptatiti istoric..si acum au acolo 90%…???
   ce se poate face?
   Sarbii sa coabiteze lejer cu ceilalti..dar sunt inebuniti de panslavism!

  • „Kosovo e Serbia”. Albanezii au trait primii in Balcani inaintea venirii slavilor. Analogia cu Transilvania e fix pe dos, maghiarii ca si sarbii revendica un teritorii in care nu sunt majoritari pentru au si ei niste biserici si monumente pe acolo. Si in Transilvania nu au existat violentele care au existat in Kosovo. Daca tot o ardem cu „fratii sarbi”, ce ar fi la dam si restul Banatului? Ca doar ei spun ca tot Banatul e de fapt al lor si noi l-am furat in 1919?

 5. E amuzant cum unii pretinsi „nationalisti” din ultimii 30 de ani au ajuns sa sustina idei contrare proprilor convingeri. Nu este in interesul Romaniei sa fim inconjurati de imperii Slave mari si puternice, dar „nationalistii” sustin Serbia Mare, cea pentru care romanii din Timoc sunt doar „vlahi”, si mai nou unii dintre ei sustin distrugerea Ucrainei si planurile Rusiei de a se extinda pana la Tulcea si Galati si sa ramanem fara niciun teritoriu tampon la Est. E masochism?