G4Media.ro

Presa de opoziție maghiară: Deprecierea monetară a Ungariei este acum de aproape…

sursa foto: Pixabay

Presa de opoziție maghiară: Deprecierea monetară a Ungariei este acum de aproape două ori și jumătate mai mare față de media UE / Inflația cu două cifre mai există în doar două state europene

Deși declarațiile lui Viktor Orbán și ale Guvernului său sugerează că inflația este zdrobită, ba mai mult, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Alexandra Szentkirályi, deteriorarea monetară a căzut în genunchi, realitatea nu pare să confirme acest lucru până acum, transmite Nepszava, citată de Rador Radio România.

Potrivit promisiunii, inflația va fi de o singură cifră până la sfârșitul anului, dar chiar dacă planul va reuși, tot va fi puțin târziu. Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, publicate de hvg.hu, inflația nu mai este acum de o singură cifră doar în două state membre ale UE: una este Ungaria, care încă se zbate în ciuda presupuselor eforturi ale Guvernului Orbán, iar cealaltă este Cehia, unde se învârte în jurul valorii de zece procente.

În termeni concreți, aceasta înseamnă că prețurile din UE în luna august au fost în medie cu 5,9% mai mari decât în august anul trecut, în comparaţie, aceeași cifră în Ungaria este de 14,2 la sută.
Ceea ce înseamnă că inflația în Ungaria a fost vertiginoasă de atunci, pe locul al doilea fiind Cehia, cu 10,1%. În clasament urmează Slovacia, Polonia și România, cu 9,6%, 9,5%, respectiv 9,3%, ceea ce înseamnă că restul regiunii a atins deja ținta de inflație de o singură cifră pe care Guvernul Orbán o promite abia la sfârșitul anului.

Cele mai bune performanțe sunt obţinute în prezent în Danemarca, Spania și Belgia, cu rate ale inflației de 2,3 și, respectiv, 2,4-2,4 procente. În 11 din cele 27 de state membre, rata inflaţiei este deja sub 5%. Germania, care recent a fost practic îngropată de ministrul ungar al dezvoltării economice, Márton Nagy, are o inflație peste media UE de 6,4%, dar nu ar trebui să se teamă de aceeași situație ca în Ungaria.

Potrivit hvg.hu, semnificația datelor actuale se datorează și faptului că, pentru prima dată, este vizibilă cât de mare este pierderea efectului de bază al reducerilor cheltuielilor generale.

Potrivit Eurostat, prețurile energiei pentru consumatorii casnici din Ungaria sunt cu 7,8% mai mici decât în urmă cu un an. Acest lucru se datorează în principal faptului că, deși introducerea parțială a reducerilor de anul trecut a provocat un salt uriaș al prețurilor, care au crescut și mai mult în toamnă, acestea au început să scadă de atunci, pe măsură ce tot mai mulți oameni au început să economisească energie, iar prima panică a dispărut.

Inflația alimentară este, de asemenea, vertiginoasă în Ungaria, prețurile la alimente fiind în medie cu 17,1% mai scumpe decât anul trecut în aceeași perioadă, față de media UE de 10,6%.

Sursa: Nepszava/ Rador/ Traducerea: Vizi Blanka

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. NImeni in galaxie nu e mai tare decat Ungaristan-ul. CIfrele mint, extraterestrii mint, oamenii nici nu conteaza, doar hunii cei mandri au inteles cu adevarat sensul vietii. Si, dupa cum se vede, merg cu viteza spre telul suprem, viata in mizerie. Bravo, nu va opriti!