G4Media.ro

Presa bulgară semnalează o ”invazie a bandelor românești” la sud de Dunăre:…

Presa bulgară semnalează o ”invazie a bandelor românești” la sud de Dunăre: Hoți de buzunare din Craiova, prinși la furat în Sofia după ce pandemia i-a alungat din Grecia

Hoți de buzunare din România întorc pe dos gențile pasagerilor din transportul public din Sofia. Câștigă cel puțin 500 de leva pe zi (circa 250 de euro – n. trad.), pretinzând că sunt surzi și muti, relatează NOVA Tv de la Sofia. Sunt deja câteva zeci de victime ale acestor furturi.

Poliția i-a remarcat prima dată la începutul pandemiei, când au venit pentru scurt timp. La sfârșitul anului trecut, însă, au venit pentru o lungă perioadă, și-au închiriat chiar apartamente. La începutul lunii februarie, în timp ce se urca într-un tramvai în Piața Macedonia, o femeie a fost jefuită de o bandă de hoți de buzunare din România. Pe filmările camerelor de supraveghere se vede că femeia a fost înconjurată de doi bărbați înainte de a se urca. Unul se lovește de ea și îi scoate portofelul. Altul îi face paravan. Odată ce furtul este comis, cei doi rămân în stația de autobuz, de unde urmăresc dacă persoană jefuită va reacționa. „Unul dintre ei se uita la mine urât prin fereastră. Aștepta un semn de la cineva. Pe lângă cardul de credit, am avut o sumă semnificativă de bani, pentru a-mi plăti impozitele către stat. Undeva în jurul valorii de 800 de leva”, a spus femeia.

În aceeași zi, alți pasageri din transportul public s-au trezit fără portofele. Se întâlnesc la secția de poliție. „O femeie în vârstă, cu baston, plângea în sala de așteptare. Ea a explicat că a luat pensia, că nu are rude și că nu știe cum va supraviețui acestei luni”, a mai spus victima. În ultimele două luni, semnalele de la Centrul pentru Mobilitatea Urbană sunt în număr de 70.

„De mai bine de trei luni, toate vehiculele de transport public au fost echipate cu camere de supraveghere video. Se înregistrează și se transmite și în timp real. Materialul video privind semnalele este predat autorităților competente. Vă pot asigura că este aproape imposibil să ascundeți orice acțiune în transportul public”, susține categoric Dimităr Dilcev de la Centrul pentru Mobilitate Urbană din Sofia.

Hoții de buzunare din România au venit în Bulgaria la sfârșitul anului trecut. Au închiriat un apartament și au început să jefuiască pasagerii din transportul public și clienții din magazine. „De obicei merg la Atena să fure. Din cauza pandemiei și a restricțiilor în Europa, ei nu pot călători. De aceea s-au stabilit la Sofia. Locuiesc aici, le-am găsit și apartamentul închiriat. Acesta este luat printr-o platformă de rezervare, deoarece acolo nu există un contact direct cu cel care închiriază apartamentul. Tot ceea ce fură păstrează în apartament. Au fost găsite obiecte furate ce au fost confiscate”, a declarat Plamen Maximov, șeful Departamentului pentru Criminalitate Stradală din cadrul Ministerului de Interne de la Sofia.

Șase români au fost reținuți. Toți sunt din orașul Craiova. „Este vorba de două femei și patru bărbați. În funcție de unde vor merge și cum vor lucra, se schimbă. De exemplu, două femei cu doi bărbați, ori patru bărbați cu o femeie”, a explicat el. Românii au folosit tot felul de trucuri și metode pentru a abate atenția victimei și a o jefui. „De exemplu, la urcarea în mijlocul de transport în comun, unul își scapă cheile. Se adună mai mulți oameni, care urcă în autobuz. Așa are loc împingerea. În acel moment, o femeie începe să deschidă geanta și să umble înăuntru. De îndată ce scoate portofelul, ușile autobuzului sunt închise, iar unul dintre români merge la șofer și îi spune că au greșit stația. Conversația e într-o bulgaro-română stricată, timp în care șoferul deschide imediat ușile și ei coboară, împreună cu portofelul furat”, a adăugat Maximov.

Schema tâlharilor români nu este inferioară în dexteritate și ingeniozitate față de cea a bulgarilor. „Avem și un caz în care făptuitorul se apropie de victimă, scoate o lamă de ras, începe foarte ușor să taie buzunarul din spate. În momentul în care cetățeanul coboară din autobuz, persoana îi scoate portofelul și el rămâne în autobuz cu portofelul”, a mai declarat șeful Departamentului pentru Criminalitate Stradală din Ministerul de Interne.

Pe filmările camerelor de securitate se poate vedea o femeie care este jefuită în drum spre metrou, fără a observa că cineva îi umblă în rucsac. „Ultima dată au luat 1.200 de leva. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor își notează codul PIN de pe cardul în care își au banii. Când văd există un card, merg imediat la bancomat și încep să scoată bani”, explică Maximov.

De asemenea, se specializează într-o altă schemă. Dacă nu umblă în genți, se prefac că sunt surdo-muți în fața marilor lanțuri de magazine, spune poliția. În fiecare zi sunt aduși din România cu transport special organizat și ridicați seara. „Vin cu autobuzul din România, îi aduc dimineața, îi lasă ziua, toată ziua sunt prin Sofia și merg peste tot”, a mai adăugat el.

„Separat, când nu fac asta, fură mărfuri din magazine. Mărfurile pe care le aleg sunt scumpe. După aceea, le duc în România și le revând acolo”, a explicat Maximov.

Invazia tâlharilor români în Bulgaria poate fi observată la începutul pandemiei. Atunci, hoții de buzunare din Bulgaria le-au cedat teritoriul. Cei mai pricepuți merg să fure în străinătate. „Fluxul de numerar pe care îl realizează este destul de mare. În Bulgaria, de exemplu, dacă fac 10.000 de leva, iar în Europa suma este de 10.000 de euro pe lună. Asta se face de o singură persoană. Totuși, ei merg câte șase persoane”, a explicat Maximov.

Sursa: 24 Chasa / Traducerea: Mirela Petrescu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Tot ce-i mai rău la români se adună în Oltenia.
  #mândrucăsuntromân

 2. Italienii sunt ingroziti de atrocitatile moldovenilor iar bulgarii de ale oltenilor.

 3. Avem o problema cu nomazii nostri care sporesc si nu pot fi nici educati, nici disciplinizati!

 4. N-aveți gloanțe, bulgarilor ?

 5. Banuiesc ca erau indo-romani ?

 6. Astia sigur asculta muzica clasica in timpul liber.

 7. Detinerea de pasaport romanesc nu inseamna ca esti de nationalitate romana.

 8. Pentru Amicu, o bucata de hartie (fie ea si pasaport) chiar daca este autentica, nu i-ti da nationalitate. Nationalitate este in sange, nu scrisa pe o bucata de hartie, cu hartia poti sa faci multe lucruri……..

 9. Din pacate în UE nu se poate aplica pedeapsa taierii mâinii. Pe timpuri a dat rezultate remarcabile (ex. Suedia acum vreo 2-3 sute de ani). Si acum se aplica în unele tari (mai toate musulmane).

 10. draghii zritellii:
  -doar 1 singur pod este „al prieteniei”…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.