G4Media.ro

Premierul Greciei a criticat într-o scrisoare pentru Ursula von der Leyen companiile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Greciei a criticat într-o scrisoare pentru Ursula von der Leyen companiile multinaţionale pentru prețurile practicate. Inițiativa, în plină campanie electorală

Într-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a prezentat propunerile guvernului său pentru protejarea consumatorilor faţă de „puterea asimetrică pe care o au giganții multinaționali în ceea ce privește politica de prețuri diferențiate pe care o urmează în raport cu statele membre individuale”, potrivit Rador Radio România, care citează presa elenă.

Scrisoarea lui Mitsotakis vine în plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Numele lui Mitsotakis este vehiculat pentru o posibilă funcție de conducere la nivelul UE.

Potrivit premierului grec, „criza inflaționistă acută în curs, care afectează întreaga Europă, a evidențiat probleme semnificative și de lungă durată în funcționarea piețelor produselor de consum de bază, care au dus la crearea unor probleme semnificative pentru consumatori și în special pentru cei cu putere de cumpărare mai mică”.

În acest sens, Kyriakos Mitsotakis propune adoptarea unei legislații la nivelul Uniunii Europene, „pentru o contracare eficientă a politicii Restricțiilor Teritoriale de Aprovizionare (TSC – Territorial Supply Constraints) acolo unde acestea nu sunt justificate de factori obiectivi care promovează bunăstarea societăților noastre”.

Prim-ministrul grec subliniază că „este esențială contracararea încercărilor unor companii multinaționale care produc bunuri de bază de larg consum cu mişcare rapidă de a diviza Piața unică în piețe individuale pe criterii geografice, prin introducerea de impedimente în calea concurenței, a importurilor paralele și a capacității comercianților cu amănuntul de a profita de ocazii de arbitraj care pot atenua în mod eficient diferențele de preț între piețele de consum ale statelor membre”.

În plus, în scrisoare mai sunt incluse şi următoarele propuneri ale lui Kyriakos Mitsotakis cu privire la:

– Îmbogățirea legislației UE privind protejarea concurenței, prin introducerea de prevederi care oferă noi instrumente și puteri autorităților naționale din domeniul concurenței, precum și Comisiei Europene pentru a combate TSC-urile nejustificate.

– Interzicerea practicilor comerciale neloiale în relațiile dintre furnizori și comercianții retail care constau într-o diferenţiere a comercianților retail în funcție de locul în care îşi au sediul și de piața națională pe care o deservesc și mai ales în practici care ridică impedimente pentru comerțul paralel și vânzările transfrontaliere pasive.

– Eliminarea restricțiilor lingvistice privind etichetarea produselor de consum de bază acolo unde acestea nu sunt absolut necesare, pentru a nu împiedica arbitrajul prin comerțul paralel sau examinarea avantajelor și dezavantajelor etichetării digitale multilingvistice a produselor de consum de bază.

– Înlăturarea politicii anumitor companii multinaționale de a comercializa produse de consum identice sau similare sub mărci diferite în state membre diferite pentru a putea aplica prețuri diferențiate în funcție de poziția dominantă sau cota de piață pe care au atins-o în fiecare țară.

Sursa: KATHIMERINI / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează