G4Media.ro

Premierul Poloniei spune că țara sa este pregătită să trimită avioane de…

Sursa foto: European Council

Premierul Poloniei spune că țara sa este pregătită să trimită avioane de luptă Ucrainei, dacă aliații NATO vor decide împreună acest lucru

Polonia ar fi pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă partenerii NATO decid în mod colectiv acest lucru, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu acordat cotidianului german Die Bild publicat joi, citat de CNN.

„Dacă aceasta ar fi o decizie a întregului NATO, aș fi în favoarea trimiterii acestor avioane de luptă”, a spus el.

„Evaluarea mea se bazează pe ceea ce decid împreună țările NATO”, a spus liderul polonez, subliniind că invazia Rusiei în Ucraina ”este un război foarte serios”, la care Polonia și alte țări NATO „nu participă”.

Decizia de a furniza Ucrainei avioane de luptă a necesitat „considerația strategică a întregii alianțe NATO”.

În ultimele zile, înalți oficiali ucraineni și-au intensificat campania publică de lobby pentru avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, susținând că au nevoie urgentă de ele pentru a se apăra împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone.

Statele Unite și Germania au exclus deocamdată orice livrare de avioane de luptă către Ucraina. Alți membri NATO, precum Franța și Olanda, au declarat că ar fi mai deschiși la această idee, însă nici Olanda și nici Franța nu au primit nicio solicitare oficială din partea Ucrainei de a trimite avioane de luptă.

În ianuarie, guvernul german – sub presiunea aliaților, inclusiv a Poloniei – a aprobat trimiterea de tancuri de luptă Leopard 2 de fabricație germană către Kiev.

Politica Berlinului față de Ucraina a sporit neîncrederea față de Germania, a declarat liderul polonez pentru Die Bild.

„Aș spune că în urmă cu un an exista o mare încredere în Germania din partea multor alte țări. Iar acum acest pendul s-a mutat spre neîncredere”, a declarat Morawiecki, adăugând: „mai ales în familia țărilor din Europa Centrală și de Est și, de asemenea, a membrilor Uniunii Europene”.

”Germania are potențialul de a oferi mult mai mult sprijin decât a făcut-o până acum, are putere de decizie în cadrul Uniunii Europene, are bani pentru Ucraina, are putere diplomatică”, a continuat premierul.

Morawiecki l-a criticat explicit pe cancelarul german Olaf Scholz. În ciuda sprijinului lui Scholz pentru Ucraina, cancelarul „pare să creadă în continuare că ar trebui să fie afaceri ca de obicei cu Rusia”, a spus el în interviu.

Premierul a spus că, în opinia sa, discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin trimit un semnal greșit lumii.

”Cred că este greșit pentru că nu face decât să-i dea oxigen lui Putin și nu obține nimic. Putin își atinge de fapt obiectivele cu astfel de discuții, pentru că arată restului lumii și propriului său popor: ‘Uite, sunt foarte solicitat, toată lumea vrea să vorbească cu mine, totul depinde de mine”, a spus liderul polonez.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Si daca li se ofera altele (mai noi) la schimb. Sau F35. Sau bani ptr a isi cumpara altele. Si totul… din fondurile cui? NATO nu are fonduri. Cine mai ramane sa le plateasca, oare? 😉
  Dezinteresatii mei.

  • Nu se atinge nimeni de copeicile tale, nu îți bate capul.

  • Cap ai, minte ce-ti mai trebuie 😀 Ce s-a intamplat cu tancurile Slovaciei, etc? Ia cauta mataluta cu boantele pe tastatura, lasa copeicile 😀

  • mai bine du-te tu la scoala, ca pe alt topic aberai de rusi si de razboaie in care nu au fost, dar uitasei de cecenia si siria (ma rog, de la repetenti ce sa ceri). copeicile clar le lasam, ti le lasam tie :))))))))))))))))))))
   zbieri toata ziua pe aici dar flutura chilotii pe voi de frica!!!

  • @andrei
   Esti sigur ca nu esti sub pastile? De unde scoti aberatiile astea? Aveti o mare pb psihica: vedeti „dusmani” peste tot. Se trateaza, mergi la doctor. Serios.

 2. Oameni cu sange in instalatie, polonezii. Cam asa au fost toata istoria lor, chiar si atunci cand multi altii s-ar fi gandit la vorba cu capul plecat…
  De-asta sunt asa de iubiti atat de nemti, cat si de orci.
  Iar pentru asta, merita respect.