G4Media.ro

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe…

Sursa foto: Consiliul European

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”, în timp ce președintele Duda încearcă să dezamorseze situația

Premierul Poloniei i-a transmis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să nu-i mai „insulte” pe polonezi, menţinând o retorică dură la adresa Kievului după ce preşedintele polonez a încercat să dezamorseze o dispută privind importurile de cereale, relatează Reuters, citată de News.ro.

Săptămâna trecută, Polonia a decis să extindă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene, ceea ce a afectat relaţia Kievului cu un vecin care a fost considerat unul dintre cei mai fideli aliaţi ai săi de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Zelenski şi-a înfuriat vecinii atunci când a declarat în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York că Kievul face eforturi pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, dar că „teatrul politic” din jurul importurilor de cereale nu face decât să ajute Moscova.

„Eu… vreau să-i spun preşedintelui Zelenski să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi, aşa cum a făcut recent în timpul discursului său la ONU”, a afirmat premierul Mateusz Morawiecki la un miting electoral.

Polonia organizează alegeri parlamentare la 15 octombrie, iar partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) al lui Morawiecki a fost criticat de extrema dreaptă pentru ceea ce consideră a fi atitudinea servilă a guvernului faţă de Ucraina.

Analiştii spun că acest lucru a forţat PiS, care se pare că va rămâne cel mai mare partid, dar este posibil să nu obţină majoritatea, să adopte o abordare mai conflictuală faţă de Kiev în campanie.

Tot vineri, preşedintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că disputa dintre Polonia şi Ucraina cu privire la importurile de cereale nu va afecta în mod semnificativ bunele relaţii bilaterale, într-o aparentă tentativă de relaxare a tensiunilor.

„Nu am nicio îndoială că disputa privind aprovizionarea cu cereale din Ucraina pe piaţa poloneză este un fragment absolut al întregii relaţii dintre Polonia şi Ucraina”, a declarat Duda la o conferinţă. „Nu cred că poate avea un impact semnificativ asupra lor, aşa că trebuie să rezolvăm această chestiune între noi.”

SUSŢINEREA UCRAINEI

Între timp, într-un articol pentru Politico, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat că Polonia doreşte să vadă „un stat ucrainean puternic care să iasă din acest război cu o economie vibrantă” şi că Varşovia „va continua să sprijine eforturile Ucrainei de a adera la NATO şi la UE”.

„Nu există absolut nicio contradicţie aici”. a scris Rau. „Sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei şi protejarea cetăţenilor noştri şi protejarea lor împotriva concurenţei economice neloiale – ambele servesc simultan interesele Poloniei.”

Cu toate acestea, vorbind cu reporterii la New York, Rau a declarat că, deşi Polonia nu şi-a schimbat politica faţă de Ucraina, a avut loc o „schimbare radicală în percepţia opiniei publice poloneze” cu privire la relaţiile dintre cele două ţări.

Întrebat de agenţia de ştiri de stat PAP ce ar fi nevoie pentru a îmbunătăţi această percepţie, Rau a spus că remedierea situaţiei ar necesita un efort diplomatic „titanic”.

Slovacia, Polonia şi Ungaria au impus restricţii naţionale cu privire la importurile de cereale ucrainene după ce executivul Uniunii Europene a decis să nu extindă interdicţia asupra importurilor în aceste ţări şi în Bulgaria şi România. Aceste ţări au susţinut că produsele agricole ucrainene ieftine – destinate în principal tranzitului mai departe în vest şi în porturi – sunt vândute la nivel local, ceea ce dăunează propriilor fermieri, notează Reuters.

UE, care a impus interdicţia în luna mai, a lăsat-o să expire vineri, după ce Ucraina a promis că va înăspri controalele.

Morawiecki a declarat vineri că Varşovia va lua din nou problema în propriile mâini dacă va considera necesar.

„Dacă există o destabilizare a altor pieţe… şi Comisia Europeană nu acţionează, vom lua din nou măsuri unilaterale”, a declarat el. „În apărarea fermierului polonez nu voi ezita niciodată să iau o astfel de decizie.”

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Singurii vinovati sunt polonezii. Au aruncat peste bord sustinerea pentru Ucraina pentru niste graunte , de fapt pentru voturi. Deci cu alte cuvinte economia Poloniei nu poate suporta niste preturi mai mici la amaratele alea de cereale, singurele lucruri pe care le mai exporta si Ucraina. Penibili, ridicolii. Sustinerea Ucrainei pana la momentul la care trebuie sa piarda niste zeci de milioane de euro. Le-au dat niste cazane sovietice de tancuri si avioane si cica i-au ajutat.

  2. O fac pe durii până după alegeri…

  3. România ar trebui să cumpere TOATE cerealele din Ucraina, iar fermierii români să fie subvenționați. Cerealele ieftine din Ucraina au adus un mare ajutor industriei de panificatie si producătoare de carne, ouă lactate, ulei etc… sunt o mană cerească. România are unde comercializa cerealele.