G4Media.ro

Premierul Poloniei a declarat că decizia ministerului israelian al afacerilor externe de…

Premierul Poloniei a declarat că decizia ministerului israelian al afacerilor externe de a reduce rangul reprezentanței sale diplomatice la Varșovia este „nefondată și iresponsabilă”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că decizia ministerului israelian al afacerilor externe de a reduce rangul reprezentanței sale diplomatice la Varșovia este „nefondată și iresponsabilă”

Morawiecki a adăugat că comentariile făcute de ministrul afacerilor externe al Israelului, Yair Lapid, „trezesc indignarea oricărei persoane oneste”.

Ca răspuns la promulgarea legii privind restituirea proprietății semnat sâmbătă de președintele Poloniei, Andrzej Duda, ministerul israelian de externe a declarat că un nou ambasador israelian nu va fi trimis la Varșovia și a sugerat că ambasadorul Poloniei în Israel nu va reveni la postul său.

Schimbarea cheie a noului proiect de lege este că după 30 de ani de la decizia administrativă – aplicându-se printre altele proprietăților – nu mai poate fi contestată.

Lapid a numit proiectul de lege “antisemit și imoral” și a anunțat că va rechema însărcinatul israelian cu afaceri de la Varșovia pentru “consultări pe termen nedeterminat”.

Morawiecki a scris pe pagina sa de Facebook că “nimeni care nu știe cu adevărat despre Holocaust nu ar putea fi de acord cu un astfel de mijloc de a face politică. “Exploatarea acestei tragedii pentru nevoile intereselor partizane este rușinoasă și iresponsabilă”, a scris el. „Dacă guvernul israelian dorește în continuare să atace Polonia în acest fel, acest lucru va avea o influență foarte negativă asupra relațiilor noastre – atât pe plan bilateral, cât și pe cele de pe forumurile internaționale”.

“Polonia a fost de mulți ani acuzată în mod fals de politicienii israelieni de complicitate la Holocaust”, a continuat Morawiecki. “Nu vom fi niciodată de acord cu asta, vom apăra întotdeauna numele bun al Poloniei. De asemenea, nu vom permite niciodată exploatarea memoriei a milioane de polonezi și evrei polonezi uciși de germani pentru interesele politice de astăzi, pentru a construi sprijinul de partid în politica internă, pentru a trezi aversiunea și ura unei părți din societatea israeliană față de Polonia „, a scris Morawiecki.

„Consecința acțiunilor agresive recente ale guvernului israelian este o creștere a urii față de Polonia și polonezii din acea țară. Printre altele, din acest motiv, am luat decizia de a transporta în siguranță copiii ambasadorului nostru în Polonia. Polonia nu va abandona niciodată diplomații săi la nevoie „, a adăugat Morawiecki.

Surse: The First News, Ynet News, Times of Israel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Sant suparati polonezii si pe buna dreptate

  • … și care ar fi această ” bună dreptate”??!
   Chiar sunt curios!
   Pentru că încă în romanistan nu s-au retrocedat o mulțime de proprietăți!
   Cu asta nu ai o problemă?!
   Sau aștepți și la noi o decizie de acest fel?!

  • @Buna dreptate:
   „Romanistan” si „la noi” in acelasi comentariu nu e ok.
   Nu iti place in Romanistan, muta-te

  • Care DREPTATE – si mai ales de ce BUNA ! Si-au „luat maidanu” lesii din nou ! Si rusii abia asteapta sa le mai traga o tranteala ! Au uitat 1939 ? Tot asa erau de mandrii si sturlubatici in anii ‘930 – si a urmat FINIS POLONIE ! Se pare ca recidiveaza ! ce s-a FURAT – indiferent CAND trebue dat inapoi ! Se APLICA si in ROMANIA ?

 2. Prost leh.Cine a atacat copii ambasadorului Poloniei in Israel???Sunt bune proprietatile confiscate??Instalati totalitarismul si gata!

 3. Samsarii de drepturi cereau zeci de miliarde în retrocedări. Qui prodest.
  Israël nu retrocedează, continuă să confiște. Tupeu tată. Te mai întrebi de unde ură. Cojones pe polak/ polaci.

 4. Daca nu au si ei acolo o Fundatie Caritatea…

 5. Homo Lupus, restul gargară stupidă. De mii de ani asistăm la confiscări de orice fel.
  Nu știu exact cum e in Polonia dar la noi toți marii îmbogățiți, sau aproape, au cumpărat drepturi litigioase și au devenit instant milionari în EURO. Pe spinarea cui? Pe spinarea celor cărora li s-a a întârziat retrocedarea prin zeci de tertipuri și pe cea a statului Român.
  Pe de altă parte Statul nu poate continua la infinit această speculă pentru că ce valora 1000 euro acum 25 de ani în Polonia, valorează 100.000 acum; terenuri, clădiri istorice.

  Cred că Statul trebuia să facă un preț bun și să le cumpere EL, atunci în 1995.

  Poate cineva explica cum Carol al Doilea a venit cu un geamantan și a murit cel mai bogat român?
  Simplu: Schpertz!