G4Media.ro

Premierul palestinian dă o replică dură ministrului israelian de extrema dreaptă Bezalel…

Foto: Wikipedia/Facebook Bezalel Smotrich

Premierul palestinian dă o replică dură ministrului israelian de extrema dreaptă Bezalel Smotrich care a afirmat că „poporul palestinian nu există”

Prim-ministrul Autorității Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, a declarat luni că remarcile unui ministru israelian de rang înalt care neagă existența unui popor palestinian reprezintă o dovadă a ceea ce el a numit „ideologia rasistă” care guvernează Israelul, relatează cotidianul Times of Israel.

Ministrul de finanțe, Bezalel Smotrich (Partidul Național Religios, extrema dreaptă), a declarat că poporul palestinian este „o invenție” din secolul trecut și că oameni ca el și bunicii săi sunt „adevărații palestinieni”.

Shtayyeh, răspunzând la începutul unei reuniuni guvernamentale la Ramallah, a declarat că remarcile „incendiare” ale lui Smotrich demonstrează „ideologia extremistă, rasistă și sionistă care guvernează actualul guvern israelian”, potrivit agenției oficiale de știri Wafa a Autorității Palestiniene. Shtayyeh a mai afirmat că artefactele arheologice și istoria dovedesc legătura dintre poporul palestinian și acest pământ „încă din zorii istoriei umane”, se arată în relataret.

Poporul palestinian „nu este zdruncinat de declarațiile falsificatorilor istoriei și de afirmațiile lor false”, a declarat el. „Noi suntem cei care am dat Palestinei numele și pământul, valoarea și statutul său”, a declarat Shtayyeh. „Acest pământ este al nostru, iar Israelul este un stat colonial înființat de coloniști și coloniști.”

Luând cuvântul la Paris, la o slujbă privată în memoria lui Jacques Kupfer, activist proeminent al Likud și membru al consiliului de administrație al Agenției Evreiești, Smotrich a declarat duminică că „nu există palestinieni pentru că nu există poporul palestinian”, un comentariu care a fost întâmpinat cu aplauze și urale din partea participanților, după cum se vede într-o înregistrare video de la eveniment postată online.

„Știți cine sunt palestinienii?”, a întrebat șeful partidului ultranaționalist Sionismul Religios, în timp ce se afla pe un podium pe care era afișată o hartă a „Marelui Israel” care includea teritoriul Iordaniei de astăzi, precum și Cisiordania, în conformitate cu aspirațiile dure ale unor grupuri sioniste timpurii.

„Sunt palestinian”, a spus el, menționându-și, de asemenea, bunica sa, care s-a născut în orașul Metula, în nordul Israelului, în urmă cu 100 de ani, și bunicul său, un locuitor al Ierusalimului din a 13-a generație, ca fiind „adevărații palestinieni”.

Smotrich are un istoric de declarații incendiare împotriva palestinienilor, a cetățenilor arabi din Israel, a evreilor neortodocși și a comunității LGBTQ, inclusiv declarându-se o dată un „homofob mândru”. În 2021, el a declarat că David Ben-Gurion, primul prim-ministru al Israelului, ar fi trebuit să „termine treaba” și să-i dea afară pe toți arabii din țară atunci când aceasta a fost fondată. La începutul aceluiași an, el a declarat că membrii comunităților minoritare arabe din Israel sunt cetățeni „cel puțin deocamdată”.

La începutul acestei luni, ministrul – o figură de rang înalt în coaliția de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși a premierului Benjamin Netanyahu – a stârnit indignarea internațională cu un apel la „ștergerea” unui oraș palestinian din Cisiordania, în urma unui atac terorist palestinian mortal care a ucis doi frați israelieni. Ulterior, el a revenit asupra comentariului și și-a cerut scuze.

Comentariile sale de duminică au avut loc la câteva ore după ce delegații israelieni și ai Autorității Palestiniene s-au întâlnit pentru un summit regional relativ rar, deși cu mize reduse, la Sharm el-Sheikh, în Egipt, unde s-au angajat din nou să detensioneze tensiunile cu câteva zile înainte de începerea lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Reuniunea, la care au participat delegații din Statele Unite, Iordania și Egipt, a fost o continuare a unei întâlniri similare care a avut loc luna trecută la Aqaba, în Iordania – prima la nivel înalt de acest fel a liderilor israelieni și palestinieni din ultimii ani. Părțile au convenit să se întâlnească pentru a treia oară luna viitoare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...