G4Media.ro

Premierul Morawiecki: Avem nevoie de o nouă bază militară permanentă NATO în…

Premierul Morawiecki: Avem nevoie de o nouă bază militară permanentă NATO în Polonia

NATO trebuie să-şi consolideze flancul estic prin stabilirea unei baze militare permanente în Polonia, consideră prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, el declarându-se însă împotriva unui transfer masiv al militarilor americani din Germania în Polonia, relatează joi agenţia DPA, citată de Agerpres.

”Avem nevoie de baza militară NATO de la Ramstein (Germania) şi avem nevoie de o nouă bază militară permanentă în Polonia”, a spus Moraviecki într-un interviu acordat publicaţiei franceze Ouest-France şi grupului german de media Funke, publicat joi.

Preşedinţii Andrzej Duda şi Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creşterea efectivelor trupelor americane staţionate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari şi amplasarea în această ţară a comandamentului unei divizii americane.

Dar Trump nu doreşte suplimentarea trupelor americane în Europa, astfel că el a decis ca noile trupe dislocate în Polonia să fie transferate din rândul celor deja desfăşurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania, ţară pe care preşedintele american o critică pentru bugetul redus alocat apărării, în timp ce laudă Polonia pentru că a alocat apărării 2% din PIB şi în special pentru disponibilitatea ei de a finanţa trupele americane.

Premierul Morawiecki s-a declarat însă favorabil ”rămânerii în Germania a cât mai mulţi soldaţi americani posibil”, adăugând că ”nimeni nu ia în considerare în mod serios o reducere semnificativă a prezenţei (militare) americane” în Germania.

Desfăşurarea de trupe americane în Polonia şi Germania nu este o chestiune de tipul ”ori-ori”, a subliniat şeful executivului de la Varşovia. El împărtăşeşte însă criticile lui Trump privind bugetul redus pe care guvernul de la Berlin îl alocă apărării. ”Nu aş spune că Germania este o profitoare, dar contribuţiile ei nu sunt pe măsura obligaţiilor sale. Germania trebuie să-şi sporească mai repede cheltuielile pentru apărare”, a apreciat premierul Morawiecki.

Germania a alocat anul trecut pentru bugetul apărării 1,2% din PIB. Guvernul condus de Angela Merkel şi-a manifestat intenţia de a creşte acest buget în anii următori, dar tot nu va atinge 2% din PIB.

Sursa: Premier.gov.pl

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Existenta bazei NATO din Germania ,nu mai are nici o valabilitate. UE este un tot unitar si bazele militare NATO, ce apara Europa, trebuie amplasate in tarile ce actualmente reprezinta granita cu alte state non-UE .Este la modul evident ca asa va fi . Polonia si Romania vor trebuie sa primeasca un numar suplimentar si de soldati si de echipamente (posibil si nucleare ). Singura problema este cine plateste toate acestea . In discutie intra si baza NATO de la Incirlik (Turcia )ce este posibil sa fie si ea realocata . Intreaga discutie se refera la acceptarea echipamentelor nucleare . Practic Romania si Polonia vor deveni bastioane, ce vor pazi intreaga Europa .

 2. Este foarte simplu, trupele americane si engleze stationate momentan in Germania ar trebui mutate definitiv in Polonia.

  Scurt, la obiect dar cuprinzator. Suficient de departe de granitele cu Rusia pentru a nu reprezenta o amenintare directa, imediata, dar suficient de aproape pentru a simboliza faptul ca orice agresiune asupra Poloniei (sau a granitei de est in general) reprezinta un atac asupra intregii aliante. Si multe probleme s-ar rezolva brusc pentru ca strategia asta a functionat in timpul Razboiului Rece, deci orice probleme ar exista astazi ar fi mai mult ca sigur acoperite de o abordare similara.

 3. Nu fi asa sigur.
  In psd + alde + udmr si BOR sunt multi care ar vrea o situatie ca-n turcia sau chiar rusia daca s-ar putea si prin tarisoara noastra…din acest motiv pe partea militara ii invidiez pe Polaci, sunt clar constienti anti rusisme si stiu ce vor si cum sa obtina…bv lor

 4. Foarte bine ! NATO nu are nevoie de o crestere a cheltuielilor militare! Adevarul se impleteste cu minciuna!

  RO ar trebui sa inchida bazele militare Deveselu & Co. daca populatia nu vrea sa sufere!

  Smedley Butler are dreptate in privinta razboiului!

  Dupa cum falsul motiv de a ataca Irak in baza „existentei WMD” asa si acum bazele militare americane nu isi au rostul in UE!

  Trump are dreptate in privinta indoielii sale asupra NATO. Cat priveste Germania, e suficient cat cheltuie ei pe infrastructura/logistica militara/aparare!

  2% este oricum prea mult!

  Altfel, industria militara si conflictele militare sunt doar surse destabilizatoare si de profit pt complexul militar-industrial american. Iar Romania nu este decat o tara servila intereselor straine! Nu ale ei! Adica, nu poate fi neutra?

  In rest, totul este manipulare si „false flag operations”!