G4Media.ro

Premierul Italiei declară că statele UE nu vor fi direct implicate în…

sursa foto: Twitter / G7 Italy

Premierul Italiei declară că statele UE nu vor fi direct implicate în împrumutul G7 pentru Ucraina

Statele Uniunii Europene nu vor fi implicate direct pentru moment în împrumutul de 50 miliarde de dolari pe care ţările din G7 au în vedere să-l acord Ucrainei pe baza veniturilor provenite din activele ruseşti îngheţate, a declarat sâmbătă şefa guvernului italian Giorgia Meloni, potrivit Agerpres.

În cursul summitului lor anual în sudul Italiei, ţările G7 au decis să acorde împrumuturi care vor fi asigurate prin dobânda acumulată din fondurile ruseşti blocate.

„Împrumutul de circa 50 miliarde a fost deja anunţat şi va fi acordat de SUA, precum şi de Canada, Marea Britanie şi probabil Japonia în limitele constrângerilor lor constituţionale”, a afirmat Meloni într-o conferinţă de presă.

„În prezent, naţiunile europene nu sunt implicate în acest împrumut, ţinând cont de faptul că activele sunt toate mobilizate în Europa”, a adăugat ea, lăsând să se înţeleagă că contribuţia blocului constă în furnizarea unui mecanism de garanţie pentru rambursarea împrumutului.

Funcţionari din UE au declarat pentru Reuters la începutul săptămânii că blocul celor 27 de naţiuni, care cuprinde Franţa, Germania şi Italia, membre ale G7, ar putea furniza cam jumătate din sumă, ceea ce pare să contrazică afirmaţiile premierului italian.

Circa 260 miliarde de euro (278 miliarde de dolari) din activele ruseşti, cum ar fi rezervele băncilor centrale, au fost îngheţate în virtutea sancţiunilor impuse ca urmare a invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022.

Circa 190 miliarde de euro din aceste active sunt deţinute de Euroclear, Depozitar Central Internaţional de Titluri de Valoare (ICDS) cu sediul în Belgia, ceea ce face ca UE să fie un actor-cheie în orice plan de utilizare a activelor. Statele Unite deţin aproximativ 5 miliarde de dolari din aceste active.

Meloni a mai spus că nu este îngrijorată de perspectiva ca activele ruseşti să fie deblocate înainte ca împrumutul să fie rambursat, deoarece acest lucru s-ar putea întâmpla doar ca urmare a unei negocieri de pace care ar include angajamente privind modul de reconstrucţie a Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează