G4Media.ro

Premierul Greciei: Uniunea Europeană ar trebui să integreze Balcanii de Vest până…

Sursa Foto: Facebook

Premierul Greciei: Uniunea Europeană ar trebui să integreze Balcanii de Vest până în 2033 / Ar fi „un pas îndrăzneț, dar necesar”

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că Uniunea Europeană ar trebui să integreze toate cele şase naţiuni din Balcanii de Vest până în 2033, considerând că ar fi un „pas îndrăzneţ, dar necesar”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Invazia Ucrainei de către Rusia a evidenţiat din nou necesitatea de a aduce Muntenegrul, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Kosovo mai aproape de UE, parţial pentru a contracara influenţa rusă şi chineză, care este în creştere în regiune. Apropierea ar presupune calitatea de membru deplin sau o comunitate alternativă.

Într-un articol publicat în Politico înaintea unui summit în Grecia al Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), Mitsotakis a spus că UE trebuie să demonstreze că atunci când „stabileşte o viziune, are intenţia şi capacitatea de a o urma”.

Viziunea aderării regiunii la UE a devenit „neclară, estompată pentru cetăţeni frustraţi şi dezamăgiţi”, în timp ce extinderea UE a stagnat în ultimii ani din cauza preocupărilor de securitate, guvernanţă şi migraţie, a declarat el.

Un summit UE-Balcanii de Vest este programat pentru 23 iunie.

„Mesajul meu de astăzi este clar: în conformitate cu criteriile stabilite, să oferim integrarea tuturor Balcanilor de Vest în UE până în 2033 – un calendar ambiţios, dar realizabil. Acesta este demult întârziat”, a spus Mitsotakis.

„Primul pas trebuie să fie o decizie în două săptămâni la Bruxelles pentru a debloca drumul Macedoniei de Nord şi Albaniei”, a precizat el.

Iniţiativa lui Mitsotakis subliniază modul cum încearcă Grecia să-şi sporească rolul în Balcani, în contextul în care a ieşit dintr-o criză financiară ce i-a pătat imaginea, notează Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz, care începe vineri un turneu de două zile în Balcanii de Vest, este de asemenea aşteptat să se deplaseze în oraşul Salonic din nordul Greciei pentru un dineu cu cei 13 participanţi la SEECP.

Lor li se va alătura preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Sursa Foto: Facebook / Kyriakos Mitsotakis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...