G4Media.ro

Premierul Greciei face apel la partidele de stânga din opoziție „să reducă…

Sursa: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Premierul Greciei face apel la partidele de stânga din opoziție „să reducă tonul” în scandalul interceptărilor telefonice și promite „să îmbunătățească’” serviciile de informații

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut apel vineri la partidele de stânga din opoziţie „să reducă tonul” în scandalul interceptărilor telefonice care afectează guvernul şi, în acelaşi timp, s-a angajat „să îmbunătăţească” serviciile de informaţii (EYP), a căror „activitate naţională trebuie respectată” în contextul „invaziei migratorii”, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Fac apel să se reducă tonul, să tragem o linie sub erorile de ieri” şi „să fim uniţi în faţa provocărilor de mâine”, a spus Kyriakos Mitsotakis în cadrul unei dezbateri aprinse în Parlament în legătură cu scandalul ascultărilor ilegale.

„Vom avea o iarnă grea şi se pregăteşte deja un nou val al invaziei (migratorii) sub o aparenţă aşa-zis umanitară”, a atras el atenţia, făcând aluzie la înmulţirea încercărilor de sosire ale migranţilor şi refugiaţilor la frontierele maritime şi terestre dintre Grecia şi Turcia.

Scandalul interceptărilor a explodat la sfârşitul lunii iulie în Grecia după ce Nikos Androulakis, şeful celui de-al treilea pardid parlamentar, Pasok-Kinal (socialist), a sesizat justiţia pentru „tentativă” de monitorizare a telefonului său mobil prin software-ul ilegal Predator.

Dezvăluirile au dus la începutul lunii august la două demisii din anturajul lui Kyriakos Mitsotakis, cea a şefului EYP, Panagiotis Kontoleon, şi cea a unui consilier apropiat al premierului.

Kyriakos Mitsotakis a recunoscut atunci că supravegherea de către EYP a lui Nikos Androulakis a fost „o eroare” a acestui serviciu, dar a negat monitorizarea politicianului prin software-ul Predator, pe care statul grec „nu l-a achiziţionat sau folosit vreodată”.

Cazul a dus la un scandal – partidele de stânga de opoziţie au cerut în mai multe rânduri demisia lui Kyriakos Mitsotakis, subliniind că EYP a fost plasat sub controlul premierului printr-o reformă controversată a guvernului conservator, imediat după alegerea sa în iulie 2019 pentru un mandat de patru ani.

„Demisionaţi! Din cauza aroganţei dvs, nu v-a interesat democraţia”, a spus vineri Alexis Tsipras, liderul Syriza şi fost premier, în Parlament, cerând alegeri anticipate.

Kyriakos Mitsotakis a reiterat că alegerile vor avea loc la finalul mandatului guvernului său şi că îşi va „asuma responsabilitatea de a conduce ţara în această iarnă dificilă”.

El s-a angajat să „îmbunătăţească” activitatea EYP, dar a subliniat în acelaşi timp că „orice iniţiativă (de reformă) trebuie să respecte activitatea naţională a EYP”.

Printre reforme se numără obligaţia ca EYP să dea socoteală în faţa comisiei parlamentare pentru transparenţă şi instituţii şi măsuri pentru consolidarea transparenţei şi a legilor privind supravegherea, potrivit lui Kyriakos Mitsotakis.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Cred ca pana si in Romania dupa mizeria asta primul ministru si-ar fi dat demisia. Nu mai vorbesc de orice alta tara occidentala. E clar ca el stia tot si a aprobat tot mai ales dupa ce si-a subordonat serviciile.