G4Media.ro

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis: Ne confruntăm cu cel mai rău val de…

Sursa foto: Twitter/ Kyriakos Mitsotakis

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis: Ne confruntăm cu cel mai rău val de căldură din 1987

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, luni, că Grecia este lovită de „cea mai gravă caniculă de după 1987”, temperaturile ajungând până la 45 de grade în unele regiuni, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Ne confruntăm cu cel mai rău val de căldură din 1987”, provocând „suprasolicitarea reţelei de electricitate”, a precizat Mitsotakis, la finalul unei întâlniri cu responsabili ai operatorului grec de distribuţie electrică, ADMIE.

Grecia trece începând de joi printr-o perioadă caniculară care ar urma să atingă un vârf în zilele de luni și marți, conform prognozelor meteorologice. În 1987, Grecia s-a confruntat cu un val de căldură similar, care a lovit în special capitala Atena și a provocat peste o mie de morți, din cauza lipsei aerului condiționat și a poluării.

Mitsotakis a oferit asigurări că autoritățile „fac tot posibilul pentru a face faţă situaţiei” şi a solicitat utilizatorilor „să limiteze consumul, în special la începutul după-amiezii şi în timpul nopţii”.

Serviciile meteorologice au prevăzut pentru luni şi marţi temperaturi de la 40 la 42 de grade Celsius în insule şi de la 41 la 43 de grade pe continent, cu valori maxime de 44 la 45 de grade în Peloponez şi Tesalia (nord).

În Atena, mercurul va depăşi 40 de grade, cu maxime de 43 de grade şi minime de 31 de grade, potrivit serviciilor meteorologice elene.

De asemenea, țara se confruntă cu mai multe incendii de vegetație din cauza temperaturilor extreme, pompierii încercând să stăpânească luni două incendii în Insula Rodos și în nord-vestul Peninsulei Peloponez.

„În iulie am avut 1.584 de focuri faţă de 953 în 2019”, a afirmat vice-ministrul protecţiei civile, Nikos Hardalias, la Star TV, adăugând că „nu se mai vorbeşte despre schimbările climatice, ci despre ameninţarea climatică”.

„Suntem într-o fază de dereglare climatică absolută”, a mai spus Hardalias la televiziunea publică ERT, amintind că „în ultimele 48 de ore, am avut 116 incendii în Grecia”.

Sursa foto: Twitter/ Kyriakos Mitsotakis

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu e val e dom de căldură

  2. Parca era din ultimii 200 de ani, de cand se fac masuratori…