G4Media.ro

Premierul Ciucă, întâlnire cu președintele Bundesrat, Bodo Ramelow / Securitatea energetică, pe…

sursa foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Premierul Ciucă, întâlnire cu președintele Bundesrat, Bodo Ramelow / Securitatea energetică, pe agenda discuțiilor

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, la Palatul Victoria, cu preşedintele Bundesrat, Bodo Ramelow, aflat în prima sa vizită în România, discuţiile vizând aprofundarea dialogului bilateral, dezvoltarea relaţiilor economice româno-germane, dar şi evoluţiile legate de securitatea energetică în contextul crizei din Ucraina, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul dialogului, a fost punctată importanţa acestui an, care marchează aniversarea a 30 ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

Cei doi înalţi oficiali au subliniat interesul pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în special a celei economice şi pe sectoarele strategice (hidrogen verde, infrastructură de transport, energie etc), remarcând importanţa menţinerii unui flux constant de informaţii privind condiţiile lucrătorilor mobili/sezonieri români.

„Cooperarea economică reprezintă un pilon de bază al relaţiei bilaterale, Germania fiind cel mai important partener comercial al României şi al treilea investitor pe piaţa românească. Guvernul României şi-a exprimat disponibilitatea, în acest context, de a oferi facilităţi şi capacităţi alternative sustenabile pentru relocarea industriei germane din Rusia, Asia sau chiar Ucraina”, se arată în comunicat.

Totodată, din perspectiva securităţii energetice, premierul a prezentat oportunităţile generate de exploatarea gazelor de mare adâncime la Marea Neagră şi importanţa diversificării rutelor de aprovizionare cu gaz, la nivel european, la care România poate contribui activ.

În comunicat se mai arată că a existat o largă convergenţă de vederi cu privire la impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cei doi demnitari condamnând brutalitatea acestui război ilegal şi nejustificat.

„A fost recunoscută importanţa solidarităţii europene, atât în ceea ce priveşte răspunsul la agresiunea rusă, cât şi în sprijinirea cetăţenilor ucraineni. A fost subliniată necesitatea de a rămâne vigilenţi şi de a combate dezinformarea şi propaganda promovată de surse ruse, care au ca scop slăbirea încrederii cetăţenilor în stat şi în autorităţile acestuia”, menţionează sursa citată.

Nu în ultimul rând, prim-ministrul Ciucă a remarcat rolul comunităţii româneşti din Germania şi cel al comunităţii etnicilor germani din România, care oferă o punte solidă de legătură între ţările noastre.

„Contribuţia românilor care trăiesc şi lucrează în Germania oferă avantaje reciproce la nivelul relaţiei bilaterale. Cetăţenii români – medici, oameni de ştiinţă, ingineri, muncitori – reprezintă cea mai mare şi mai bine integrată comunitate din Germania şi contribuie la bunăstarea socială şi diversitatea culturală”, se transmite în comunicat.

sursa foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Convergenta pă frasu’. bre ciuica, neamțu’ umfla personalul din ministere cu cate 500 de noi angajati la fiecare scarţait de usa? tu te vezi „convergent” cu neamțu’?!
    poi voua va trebuie cota progresiva ca sa faceti rost de salarii pt cei 500 noi angajati la ministere?! rusine ciuica cioilacu huinor iohanis. cat va mai bateti joc de romani?