G4Media.ro

Premierul Ciolacu vorbește despre limitarea mandatelor primarilor la două: Dacă românii doresc…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Ciolacu vorbește despre limitarea mandatelor primarilor la două: Dacă românii doresc ca după 2024 cei din administraţia locală şi centrală să aibă maximum două mandate, atunci aşa vom face/ Este nevoie de o reorganizare

România are nevoie de reforme administrative, a declarat vineri seara, la Râmnicu Vâlcea, premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, adăugând referitor la numărul de mandate ale primarilor că în situaţia în care aşa vor dori românii ele vor fi limitate la două după 2024, transmite Agerpres.

Liderul PSD a subliniat importanţa discutării reformei administrative în spaţiul public.

„Nu vă fie frică de reforme, nu veţi pierde alegerile dacă veţi explica oamenilor de ce este nevoie de aceste reforme, atât la nivelul administraţiei locale, cât şi la nivelul administraţiei centrale. Este nevoie nu să dăm oameni afară, este nevoie de o reorganizare, este nevoie de o implicare mai mare a celor care în acest moment lucrează în administraţia locală şi centrală. Este nevoie de un echilibru între veniturile din zona privată şi veniturile din zona publică. Am văzut de fiecare dată când ies şi anunţ ‘Breaking news: Ciolacu opreşte primarii, nu mai voie peste două mandate’. Nu. Este nevoie să facem o reformă administrativă a României, iar acest lucru trebuie să discutăm în spaţiu public. Acest lucru nu trebuie discutat în birourile nici guvernamentale, nici de partid. Acest lucru trebuie discutat în spaţiul public, ca oamenii să înţeleagă direcţia pe care noi vrem să o dăm României”, a afirmat preşedintele PSD.

Premierul a susţinut că nu i s-a spus să „taie mandatele” şi că România are nevoie de un moment „T zero”.

„Nicio lege niciodată nu se aplică retroactiv, toate legile se aplică din momentul în care ea este promulgată. Dar cred că este nevoie în România de un T zero, pentru că adevărul nu-l avem noi, oamenii politici sau persoanele publice, adevărul este la români. Votul este la români. Noi trebuie să comunicăm cu românii (…), trebuie să spunem de ce luăm aceste decizii, trebuie să ne asumăm aceste decizii, să nu ne ascundem, trebuie să ne vorbim curajos. Dacă românii doresc ca după 2024 cei din administraţia locală şi centrală să aibă maximum două mandate, atunci aşa vom face. Nu mi-a zis nimeni că acum vom veni şi vom tăia mandatele. (…) Fiecare dintre noi, pe funcţiile publice, suntem trecători. Mândria rămâne ce ai construit, ce lăsăm mai departe”, a spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a vorbit şi de reorganizarea localităţilor cu mai puţin de 500 de locuitori, ce ar putea fi reprezentate de un viceprimar în cadrul unei comune comasate.

„Sunt ferm convins că sunt în sală primari care sunt primari în localităţi care au sub 500 de locuitori. Nu spune nimeni ca aceste localităţi să fie desfiinţate, că e o tâmpenie, dar o reorganizare, o comună cu 500 de locuitori să aibă un viceprimar la o comună care s-a comasat. Nu înseamnă că şi-a pierdut cineva identitatea, nu înseamnă că lucrul acesta trebuie făcut acum, lucrul acesta se construieşte în ani. Să ia o decizie şi categoric va fi în viitoarele alegeri. Dar mie nu mi-e frică. Nu mai putem sta în acest sistem de organizare comunist. Nu mai putem depune zeci de mii de proiecte, trebuie depuse proiecte anvergură. (…) Ne trebuie un plan, un plan de ţară. Un plan de ţară nu poate fi construit decât cu un plan în fiecare judeţ ori nouă viziune către progresul acestei ţări, nu vă fie frică de aceste lucruri, dimpotrivă, aceste lucruri le aşteaptă românii de la noi, cum şi eu”, a conchis premierul Marcel Ciolacu.

Reamintim  că liderul PSD, Marcel Ciolacu, declara la finalul lunii aprilie că este necesară o reorganizare administrativă care ar presupune comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori, iar primarii comunelor desființate să devină viceprimari ai localităților care le înghit.

„Nu cred că putem să mergem cu desființarea de județe în acest moment. Nu este pregătită administrativ România pentru acest moment (…), dar cred că o măsură administrativă cu anumite comune care în acest moment au sub 1000-1500 de locuitori, cred că ar fi o măsură oportună și un început de reformă”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. 2 mandate si ti-ai tras pensie speciala, nu? Intr-o generatie, toti satenii devin fosti primari.
  Mai bine ar baga alegeri in doua tururi dar le e frica de numa sa nu piarda monopolu

  • Nea Caisă, într-o localitate, generațiile noi vin, iar cele vechi dispar.
   Va fi „materie primă” din belșug, nu-ți face probleme. Problema e că în două mandate un primar nu prea are timp să creeze găști mafiote. Capisci ?!

 2. Românii vor multe . Uups ! Românii vor ca înainte . Că înainte era mai bine !
  Sincer , românii habar nu au ce vor .

 3. Romanii au vrut si 300 de parlamentari… Numai ca majoritatea parlamentara hotaraste ce se poate si ce nu .. indiferent de ce vor romanii.

 4. Românii vor demult două mandate pt primar, doar că pe voi va doare undeva de ce vor românii.
  Înainte aveam un Ceaușescu, avea câte mandate dorea el, acum e plină țara de mii de Ceaușești.

  Și e bine înțeles acum, că nimeni nu va mai visa la pensie specială cu două mandate, nu de alta dar daca vrei primar „sacrifici”8 ani pt comunitate și gata. Cei care au „sacrificat” mai mult, ciocul mic că uite ce privilegiu imens au avut, sa fie primari mai mult de 8 ani.
  Iar cine vrea pensii speciale, după ce a fost primar sau parlamentar, să facă contribuții la fondurile private de pensii din Pilonul 2 chiar și Pilonul 3, așa se procedeaza in lumea civilizată.

 5. Ciolacule, dacă tu reușești să rezolvi problema primarilor și președinților CJ la
  două mandate, promit că în 2024 să votez cu PSD. Menționez că nu am mai fost
  să votez din 1996 (Convenția Democrată).

 6. Gastile de la varful statului au luat intotdeauna hotarari care sa-i avantajeze pe ei, fara sa tina cont de ce vor romanii. Asa am votat ca vrem 300 de parlamentari si avem 600. Tot la fel, vrem ca primarii sa nu aiba mai mult de doua mandate, fiindca asa se inscauneaza un corupt pe viata si ajunge sa ceara spaga mii de euro pt a interveni la angajarea unui medic intr-un spital.

 7. Este nevoie de două tururi de scrutin la alegerile locale, NU de limitarea la două mandate pentru primari!

 8. Este just sa fie doar doua mandate de primar.