G4Media.ro

Premierul canadian Justin Trudeau a picat în plasa fake-news cu un tweet…

Premierul canadian Justin Trudeau a picat în plasa fake-news cu un tweet despre ”pedeapsa cu moartea pentru 15.000 de protestatari din Iran”/ ”Având reputație de persoană serioasă, a dat legitimitate dezinformării” (CNN)

Premierul canadian Justin Trudeau a postat luni un tweet în care spunea: „Canada denunţă decizia barbară a regimului iranian de a impune pedeapsa cu moartea pentru aproape 15.000 de protestatari”. Douăsprezece ore mai târziu, postarea a fost ştearsă, relatează CNN, citat de News.ro.

Tweetul părea să facă aluzie la o informaţie falsă despre Iran, care a circulat online, uneori împinsă de activişti anti-regim, şi care a fost rapid dezminţită de experţi. Postarea lui Trudeau fusese însă redistribuită de peste 6.000 de ori înainte de a fi eliminată. Ştirea falsă a fost transmisă pe Twitter şi de celebrităţi cu un număr considerabil de urmăritori.

„Justin Trudeau a fost probabil unul dintre cei mai distribuiţi şi mai influenţi susţinători ai acestui narativ”, a declarat Marc Owen Jones, profesor asociat la Universitatea Hamad Bin Khalifa din Qatar, specializat în dezinformare digitală. „Având în vedere reputaţia sa generală de persoană serioasă, care nu caută senzaţionalul, cu siguranţă a dat legitimitate dezinformării”, a arătat profesorul.

Incidentul arată amploarea dezinformării în epoca reţelelor sociale şi amplificarea acesteia de către cei aflaţi în poziţii de putere, mai ales în situaţia când nu sunt posibile relatări independente de la faţa locului. Potrivit presei de stat iraniene, doar cinci protestatari au fost condamnaţi la moarte până în prezent.

Un purtător de cuvânt al guvernului canadian a declarat pentru CNN că tweet-ul a fost şters deoarece „a avut la bază o relatare iniţială care era incompletă şi care nu avea contextul necesar. S-a bazat pe raportarea unor îngrijorări serioase ridicate de avocaţii internaţionali pentru drepturile omului care avertizau asupra unor posibile sentinţe viitoare, inclusiv pedeapsa cu moartea, impuse miilor de protestatari iranieni care au fost deja reţinuţi de regim”, a explicat purtătorul de cuvânt.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Trudeau are o reputație serioasa de neo-marxist, omul asta este un fel de Lenin modern.

    • Te rog sa prezinti trei surse independente care au o buna reputatie pentru a-ti sprijini afirmatia. Multumesc

  2. Insudi CTP a vehiculat știrea cu cei 15000 condamnați la moarte. Mi se părea ceva ciudat, chiar și pentru Iran.