G4Media.ro

Premierul Bulgariei susține că serviciile de informații spaniole dețin dovezi de spălare…

Premierul Bulgariei susține că serviciile de informații spaniole dețin dovezi de spălare de bani în valoare de 5 milioane de euro într-un dosar în care ar fi implicat și fostul premier: Erau fotografii cu Borisov

„Dosarul pe care l-am văzut nu menționa o persoană anume, dar erau fotografii cu Borisov. Nu este demascat în mod direct, dar arată că ei cred că sunt implicați oficiali de rang înalt în această afacere, precum și faptul că, evident, dacă autoritățile spaniole l-au descoperit, procuratura bulgară nu a făcut asta. Cum este posibil ca toate celelalte autorități din lume să ne dea această informație, iar noi să nu o avem?”, a declarat, pentru bTV, prim-ministrul bulgar Kiril Petkov, citat de Frognews și Rador.

Motivul comentariului său sunt dezvăluirile pe care le-am publicat anterior în FrogNews, care aduc mai multă lumină asupra legăturii liderului GERB, Boiko Borisov, cu scandalul BarcelonaGate. „Potrivit serviciilor din Barcelona, există dovezi de spălare de bani în valoare de 5 milioane de euro.

„Acestea nu sunt publicații. Vorbim despre un raport al serviciilor de informații”, a adăugat Petkov. „În prezent facem o listă cu bulgarii din străinătate care au cunoștințe legate de combaterea anticorupției, Ministerul de Interne și diverse servicii și vrem să încercăm să-i atragem. Pentru a curăța sistemul, responsabilii pentru asta nu trebuie să aibă nicio conexiune. Eu nu am încredere în procurorul general Ivan Gheșev, pentru că a fost cu acești oameni. Șansa ca această persoană să se trezească brusc și să înceapă să curețe sistemul este zero pentru mine”, a mai adăugat Petkov.

„De aici încolo nu mai există cercuri. Îi împărțim pe bulgari în două – în hoți și cei care respectă legea. Nu am spus niciodată nimănui să nu-l atingă pe omul de afaceri Ivo Prokopiev”, a mai spus Petkov despre tensiunile dintre premier și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

Potrivit acestuia, Mișcarea încă nu crede că actualul guvern conduce țara și nu există dependențe. „Sunt și mai revoltați de faptul că vrem ca schimbarea să aibă loc și nu este vorba doar de marketing”, a mai explicat Petkov. „Nu se poate întâmpla de azi pe mâine. Există astfel de oameni peste tot – în sănătate, apărare, la Ministerul de Interne, în sistemul de învățământ”, a adăugat premierul.

Kiril Petkov a mai subliniat că guvernul bulgar are un plan pentru a garanta securitatea energetică a Bulgariei. Potrivit acestuia, dacă Rusia va intra în Ucraina, urmează o reacție și Moscova oprește gazul pengtru Europa, exporturile de energie electrică vor fi parțial oprite pentru ca gospodăriile bulgare să aibă suficientă energie. Se analizează și variante pentru gazul lichefiat.

Petkov a precizat că guvernul monitorizează situația cu Ucraina în fiecare oră. El a spus că Rusia are resursele necesare pentru a ataca, dacă va dori asta, dar a arătat că problema poate fi încă rezolvată pe cale diplomatică. De asemenea, Kiril Petkov a făcut apel la toți cetățenii bulgari a căror ședere în Ucraina nu este necesară să se întoarcă în Bulgaria.

Prim-ministrul a subliniat că Bulgaria trebuie să fie un aliat de încredere al UE și al NATO. „Dacă există o diviziune în UE și NATO – ideea acestor alianțe este lipsită de sens. Despre trupele NATO am explicat – stat – cadru Bulgaria, cu un batalion bulgar, și ceea ce ne lipsește vom completa cu trupe aliate. Dar spunem clar care sunt aceste deficite și vor fi sub comandă bulgară”, a spus Petkov. Premierul a criticat modul în care a fost condusă armata în ultimii ani și a asigurat că se vor face investiții în punctele slabe. În ceea ce privește întârzierea avioanelor de vânătoare F-16, Petkov a subliniat că acestea vor fi în Bulgaria într-un an și jumătate – doi.

Sursa: Frognews/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter