G4Media.ro

Premierul britanic neagă că Guvernul britanic intenționează să trimită instructori militari în…

Sursa foto: NATO.int

Premierul britanic neagă că Guvernul britanic intenționează să trimită instructori militari în Ucraina: Ceea ce a spus ministrul apărării este că ar putea fi într-adevăr posibil într-o zi

Premierul britanic Rishi Sunak a dezminţit duminică vreo intenţie a guvernului său de a desfăşura instructori militari în Ucraina, el venind astfel cu clarificări după o declaraţie a ministrului său al apărării care a sugerat că instructori militari britanici ar urma să pregătească trupele Kievului direct pe teritoriul ucrainean, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Telegraph, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, numit luna trecută în acest post, a declarat că doreşte să desfăşoare instructori militari în Ucraina, suplimentar faţă de instruirea militarilor ucraineni în Marea Britanie şi în alte state occidentale. El a mai spus că există posibilitatea de a oferi programe de instrucţie armatei ucrainene direct pe teritoriul ucrainean şi că a avut o discuţie în acest sens cu comandanţii armatei britanice.

„Vorbesc astăzi despre aducerea instrucţiei mai aproape şi de asemenea chiar în interiorul Ucrainei. Mai ales în vestul ţării, cred că oportunitatea acum este de a aduce mai multe lucruri în ţară”, a adăugat ministrul intervievat.

La câteva ore după publicarea interviului, premierul Sunak a precizat că nu există vreo intenţie imediată de a trimite în Ucraina militari instructori. „Ceea ce a spus ministrul apărării este că ar putea fi într-adevăr posibil într-o zi în viitor să facem o parte din această instrucţie în Ucraina”, a nuanţat Sunak într-o declaraţie dată presei la începutul congresului anual al Partidului Conservator, care se desfăşoară în oraşul Manchester.

„Dar este vorba despre ceva pe termen lung, nu aici şi acum. Niciun soldat britanic nu va fi trimis să lupte în actualul conflict” dintre Ucraina şi Rusia, a adăugat Sunak.

După declaraţia ministrului britanic al apărării, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a ameninţat că trupele britanice din Ucraina vor fi ţinte legitime pentru armata rusă.

În cadrul ajutorului militar furnizat Ucrainei pentru a o susţine în războiul cu Rusia, pe lângă arme şi muniţii Marea Britanie oferă armatei ucrainene programe de instrucţie cu o durată de cinci săptămâni. Armata britanică a pregătit anul trecut circa 20.000 de soldaţi ucraineni în cadrul acestor programe şi intenţionează să instruiască mai departe un număr similar de soldaţi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...