G4Media.ro

Premieră: Un dispozitiv de curățare colectează cu succes plasticul din „marea pată…

Premieră: Un dispozitiv de curățare colectează cu succes plasticul din „marea pată de gunoi” din Oceanul Pacific

Un dispozitiv plutitor uriaș conceput de oamenii de știință olandezi pentru a curăța o insulă de gunoi din Oceanul Pacific, de trei ori mai mare decât Franța, a colectat cu succes plasticul din mare pentru prima dată, scrie The Guardian.

Boyan Slat, creatorul proiectului Ocean Cleanup, a precizat că dispozitivul plutitor de 600 de metri lungime a colectat resturi din ceea ce este cunoscut sub numele de „marea pată de gunoi” din Oceanul Pacific.

„Sistemul nostru de curățare a oceanelor a capturat în sfârșit plastic, de la o plasă fantomă de o tonă la microplastic! A pierdut cineva vreo roată?”, a scris acesta pe Twitter.

În jur de 600 până la 800 de mii de tone de unelte de pescuit sunt abandonate sau pierdute în mare în fiecare an, iar alte 8 milioane de tone de plastic ajung în ape de pe plaje.

Vastul sistem de curățare a apelor este conceput pentru a colecta nu numai plase de pescuit aruncate și obiecte mari de plastic vizibile, ci și microplastic.

Bariera de plastic care plutește pe suprafața mării are, sub apă, o plasă de trei metri, care este concepută să captureze bucățile de plastic fără a perturba viața marină de dedesubt.

Dispozitivul este prevăzut cu sateliți și senzori, astfel încât să poată comunica poziția sa unei nave care, trimestrial, va colecta gunoiul strâns.

Sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. „Sistemul nostru de curățare a oceanelor a capturat în sfârșit plastic, de la o plasă fantomă de o tonă la microplastic! A pierdut care o roată?”

  “Dispozitivul este prevăzut cu sateliți”????

  Realizarea științifică e extraordinara și o bate de departe pe mica isterica greta…

  Bai g4…. dar așa se prezintă o știre? :)))) google translate și atat? De ce va mai obosiți? Puneți linkul și gata…

  • Aici este un student olandez care a sarit de pe bancile scolii ca sa faca ceva impotriva mizeriei si a lacomiei noastre. Uita-te in jur la lacurile, apele Romaniei, la discursul politicienilor romani: malc despre clima, gunoaie, CO2, desertificare, canalizare. Dar lasa la taiat paduri. Acelasi lucru l-a inceput si o fetita, care nu are nevoie de caracterizarea ta si nici de comparatia ta, nelalocul ei. Mai bine fiecare sa-si puna intrebarea ce fac eu? In plus, ma bucur ca studenti de la Cluj au facut ceva asemanator. Dar ce fac ceilalti? Si cat de greu este sa educi oamenii?

  • Corect! Traducerea e mizerabila! Am citit articilul din Guardian ca sa inteleg ceva. Dar asa se intampla cu absolut toate „traducerile” publucate pe g4 sau hotnews!

  • Greta e doar un copil si nu consider ca isi merita o asa mare opozitie cand scopul ei e justificat, vrea sa trateze cauza, ci nu simptomele. Ea a dorit asta din prima zi, din punctul meu de vedere, pe parcurs au aparut oameni care vor sa profite de imaginea ei, asa se intampla in lumea asta corupta…
   Dar evident, ca sa atingem scopul dorit de ea si de multi activisti, trebuie sa renuntam la multe beneficii care aduc lux in viata noastra si aici e problema de fapt. Nu zic ca e imposibil, dar e pretty damn tough.

 2. Aloo!! REDACTIAAAA, am inceput sa ma simt ca pe site-urile Pro-PSD, v-ati molipsit de la Veorica?

 3. Trebuie un sistem pentru marea pată de gunoi de la Kiseleff 10.