G4Media.ro

Premieră pentru China: Robotul teleghidat Zhurong, amplasat pe suprfața planetei Marte

Premieră pentru China: Robotul teleghidat Zhurong, amplasat pe suprfața planetei Marte

China a reuşit sâmbătă să pună cu succes pe suprafaţa planetei Marte micul său robot teleghidat Zhurong, ceea ce constituie o premieră pentru ţara asiatică, a indicat televiziune publică CCTV, conform Agerpres.

Asolizarea pe Planeta Roşie este deosebit de complicată şi numeroase misiuni europene, sovietice şi americane s-au soldat în trecut cu eşecuri.

China a mai încercat să trimită o sondă pe Marte în 2011 în cursul unei misiuni comune cu Rusia. Însă încercarea a capotat şi Beijingul a decis apoi să continue aventura singur.

Chinezii au lansat astfel la sfârşitul lui iulie 2020 de pe Pământ misiunea lor nelocuită Tianwen-1, numită după sonda trimisă în spaţiu.

Acesta este alcătuit din trei elemente: un orbitator (care se învârte în jurul planetei), un asolizor (care a aterizat pe Marte) şi la bord un robot teleghidat, Zhurong.

Numele Zhurong a fost ales după un sondaj online şi se referă la zeul focului în mitologia chineză. Un simbolism justificat de numele în chineză al lui Marte: „huoxing”, literalmente „planeta de foc”, relatează Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Între timp în România, se sfințeşte un lift cu trafaletul!

 2. Felicitari chinezilor!
  Xiaomi detroneaza, usor,usor Samsung si apple.
  ASA CA………..?!!!???

  • Sa vezi cand or pune astia mana pe tine si te-or trimite in lagar la reeducare. Chinezii (mai exact statul chinez) sunt de o barbarie de neimaginat.

 3. Aceasta nu este doar o reușită simbolică ci una care determină practic ritmul de evoluție al Chinei și rolul său în ierarhia geopolitica.

  • Da, pentru ca in China Educatia si Cercetarea chiar sunt PRIORITATI, elita politica conducatoare a Chinei e EDUCATA in Stiinte, inginerie, politică, afaceri, mediul academic și cultura la cea mai tare Universitate a Chinei, Tsinghua University care apare în cele mai multe clasamente mondiale in TOP!
   Accentul pe care a ajuns sa-l puna China pe Stiinte, Cercetare, Tehnologii inalte se explica si prin Educatia inalta a liderilor chinezi, primii 7 oameni politici, membrii Biroului politic al Partidului Comunist Chinez sunt absolventi in Stiinte ai celebrei Universitati!
   Spre deosebire de liderii occidentali, absolventi de regula in Drept sau Stiinte economice!!
   „Elita” conducatoare a Romaniei e „educata” pe seara, la mare distanta, in facut averi uriase la celebrele fabrici de diplome!
   Iar Romania nu exista in lumea stiintifica mondiala, a cercetarii si inovarii!

 4. Partidul comunist chinez a scos din saracie si ultimul chinez din tara si acum cheltuie sume imense pentru imbecilitati inutile . E cazul tutror popoarelor planetei .

 5. Numai cine e chior si prost nu vede ca centrul de putere politic-militar-economic s-a mutat de 10-15 ani in Orient.
  Noi acum dam din labe ca pisica calcata de masina.
  Oare pariem pe ce si cine trebuie?

 6. Ceva transmisii în direct, e posibil? Recomand model NASA. Astfel am tot dreptul să consider că și asta e făcătură, nu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.