G4Media.ro

Premieră absolută: Juncker vrea 20 de miliarde de euro pentru apărare în…

Premieră absolută: Juncker vrea 20 de miliarde de euro pentru apărare în viitorul buget al UE

Uniunea Europeană a Apărării se concretizează financiar printr-o alocare de aproape 20 de miliarde de euro în proiectul de buget pregătit de Comisia Europeană pentru perioada 2021-2027, potrivit unor documente de lucru consultate de AFP şi citate de Rador.

Fondul European de Apărare obține partea leului cu o alocare pe toată perioada de 7 miliarde pentru industria de apărare și o alta, de 3,5 miliarde de euro, pentru cercetare și dezvoltare comună de tehnologii și echipamente. Deloc surprinzător, scrie La Libre Belgique, dat fiind accentul pus de Jean-Claude Juncker pe această temă în mandatul său de şef al Comisiei Europene.

O a doua anvelopă de 6,5 miliarde de euro este consacrată mobilității militare în Europa. Mai e programată și o finanțare de 13 miliarde de euro pentru sisteme de navigare prin sateliții Galileo şi EGNOS.

Alocarea pentru mobilitate urmărește să întărească capacitățile logistice prin infrastructuri rutiere și feroviare utilizabile pentru a deplasa unitățile și echipamentele militare din Italia în Polonia, din Franța în Estonia.

“Toate aceste alocări sunt mai curând simbolice”, a declarat pentru AFP un europarlamentar din comisia pentru buget, potrivit Rador.

Obiectivul Uniunii Europene este de a se întări în calitate de actor mondial, dar și de a se pregăti pentru o eventuală dezangajare a Statelor Unite.

Efortul financiar cerut este justificat și prin potențiale economii. “Făcând achiziții comune, putem economisi aproape o treime din cheltuielile actualmente destinate apărării”, susține președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“UE numără în prezent 178 de sisteme de arme diferite față de numai 30 în Statele Unite”, amintește el.

Publicitate electorală

“Când șefii de stat și de guvern declară că Europa trebuie să se mobilizeze pe viitor mai mult pentru a-și proteja populația și a-și asigura securitatea, trebuie să-și transpună vorbele în acțiuni, să răspundă la probleme prin miijloace financiare concrete”, a declarat Juncker în februarie.

Competență a statelor membre, apărarea este un capitol bugetar nou în bugetul european. Niciun euro nu a fost bugetat pentru mobilitate militară în exercițiul 2014-2020 și alocarea pentru Fondul European de Apărare era de 590 de milioane de euro.

Foto: Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. …!_Again_!…..Degeaba ! Si mai repet !…”In cazul nefericit desigur si in care in urma unor neintelgeri majore si ireconcibiabile sau provocari deliberate sau accidentale dar cu repercusiuni imediate se va ajunge in situatia de a se declansa un conflict militar zonal sau de anvergura intre NATO si Rusia, singura atentie, eu spun ca NATO nu va face fata mult timp unei ofensive Rusesti bazata doar pe arme conventionale si asta deoarece Rusia e una si pe cind NATO e un conglomerat cu mai multe centre comanda..Poate unele tari NATO vor refuza sa se angreneze intr-un conflict militar cu Rusii constiente fiind ca nu au nici o sansa de a rezista !!!…..Daca acum 73 de ani Rusii nu au mai ajuns pina la Atlantic acum in prezent o pot face cu o mai mare relativa usurinta…Din pct. meu de vedere..Cel mai greu le va fi cu Franta si Anglia, in sensul ca Englejii ii vor ajuta imediat si neconditionat pe Franceji, dar chiar si asa eu nu cred ca vor reusi sa le tina piept o perioada mai lunga de timp, si cu Nordicii deasemeni nu vor intimpina cine stie ce dificutati…Cit despre domnii nostrii Americani..Ce sa mai spunem..Pina ajung Ei sa debarce primele trupe si tehnica militara, Europa toata cu mici exceptii va incepe sa invete cite putin ceva cuvinte in limba Rusa”…………

    • 🙂 🙂 🙂 pai parca cu 4 ani in urma Jirinovski si Rogozin se bateau cu pumnul in piept ca vor lua Kievul cu asalt in 3 zile, au trecut deja ~1200de zile si unde-i asaltul ? fix asa spuneau si de orasul Mariupol.
      tu mai bine explica-ne cum pe 6 februarie 400 de mercenari rusi cu furcile si topoarele au sarit la bataie la americani in Syria, dupa care citeva elecoptere apache i-au facut scrum 🙂