G4Media.ro

Prefectura Cluj susține că măsura obligativității purtării măștii de protecție în spații…

Prefectura Cluj susține că măsura obligativității purtării măștii de protecție în spații deschise – instituită la nivelul Dejului – nu va putea fi respectată

Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis să instituie, la nivelul municipiului Dej, obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise, începând din 7 octombrie 2020. Prefectul de Cluj, Mircea Abrudan, afirmă că măsura nu va putea fi respectată, dat fiind că aceasta nu a fost dispusă de la nivel județean, respectiv de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Prefectul Abrudan admite că rata de infecție cu Covid-19 este cea mai mare în Dej, din întreg județul Cluj, de 1,9 la mia de locuitori, dar susține că potrivit legii, măsura obligativității purtării măștii nu poate fi impusă de către comitetele locale.

„Dacă ne raportăm la lege, măsura impusă la Dej de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență nu are nicio valoare juridică. Sigur că ea poate să-i influențeze pe localnici să respecte măsurile de protecție, să fie precauți, însă decizia nu le conferă autorităților posibilitatea de a aplica sancțiuni, în cazul în care sunt încălcate prevederile prevăzute în Hotărâre”, a comentat Abrudan.

În acest moment, la nivelul județului Cluj este valabilă măsura obligativității purtării măștilor pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor. Prefectul Abrudan a subliniat că pentru respectarea acestei măsuri – implementată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – s-au făcut toate calculele necesare și că există suficienți polițiști care să vegheze la respectarea ei. În schimb, o măsură privind obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise ar implica „un efort mult peste posibilități”, un număr mult mai mare de polițiști care să asigure controlul.

„Noi (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență – n.red), nu puteam lua o decizie numai pentru Dej, în privința impunerii obligativității purtării măștii de protecție în spații deschise. O astfel de decizie, dacă este să fie luată, se ia  pentru întreg județul. Acest lucru ar implica un număr foarte mare de polițiști. De aceea s-a dispus, deocamdată, o astfel de măsură doar în zonele din jurul școlilor, pentru a ne asigura că puteam avea control în privința respectării obligației purtării măștii de protecție”, a comentat Abrudan.

Hotărârea Comitetelului Local pentru Situații de Urgență  din Dej:

„Având în vedere creșterea numărului de infectări cu SARS CoV-2 la nivelul municipiului Dej, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a hotărât în cadrul unei noi ședințe convocate astăzi, 07.10.2020, la Dej, o nouă măsură de limitare și prevenire a răspândirii COVID-19 la nivelul municipiului: Începând cu data de 7 octombrie 2020, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către persoanele cu vârsta de peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate SPAȚIILE PUBLICE DESCHISE din municipiul Dej. Comitetul Local pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor importanța respectării măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 (COVID-19), luate anterior la nivel municipiului, și anume:
1. Respectarea măsurilor de distanțare, purtarea măștii și dezinfectarea mâinilor în mijloacele de transport în comun.
2. Respectarea măsurilor de distanțare și purtarea măștii în stațiile de autobuz.
3. Respectarea măsurilor de distanțare și purtarea măștii în zonele de piață și alte spații aglomerate.
4. Respectarea măsurilor de distanțare și dezinfecție la nivelul unităților de alimentație publică.
5. Respectarea măsurilor de distanțare și purtarea măștii în spațiile publice închise.
6. Respectarea tuturor prevederilor emise de autorități privind limitarea răspândirii COVID 19 de către persoanele fizice și juridice.

Respectarea măsurilor stabilite de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, precum și a tuturor prevederilor emise de alte autorități privind limitarea răspândirii COVID-19 va fi asigurată de către Poliția Națională, Jandarmeria, Poliția Locală.
Rugăm cetățenii să fie responsabili și să aplice toate măsurile de protecție stabilite pentru limitarea îmbolnăvirilor”.

Vom reveni cu o reacție oficială și din partea liderilor administrației locale Dej.

Sursa Foto: Facebook/primar Dej Morar Costan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Se pare ca prefectul de Cluj e un bou.

 2. Care va sa zica Coane nu se poate!
  Ca reprezentant al Guvernului in teritoriu este o declaratie idioata!
  Revenire si aplica!
  Daca nu poți, du-te la o alta destinatie de partid.
  Mai calda!

 3. Incredibil. Nici nu si-au pus problema ca lumea ar putea sa poarte masca chiar daca nu sunt politisti sa-i pazeasca, ca nu vorbim de copii de 2 ani, ci de adulti.

  Eu zic sa se dezincrimineze si furturile, mai putin pe o raza de 100 de metri in jurul scolilor, ca oricum nu avem politisti pentru mai mult de atat.

 4. Cei care conduc Dejul sunt niște idioți,până la urmă cine a făcut un studiu clar despre cum ne putem apara de un virus cu o cârpă de doi bani,mai mult de atât cum vă permiti voi politicienilor să închideți spitale și să restricționați accesul bolnavilor. O să plătiți scump! Rusine să va fie!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.