G4Media.ro

Prefectul de Sibiu a semnat ordinul de încetare a mandatului primarului Astrid…

Prefectul de Sibiu a semnat ordinul de încetare a mandatului primarului Astrid Fodor, găsită incompatibilă de ANI. Primarul atacă ordinul în instanță

Prefectul județului Sibiu a semnat miercuri ordinul prin care încetează mandatul primarului orașului Sibiul, Astrid Fodor, după ce Curtea Supremă a confirmat printr-o sentință definitivă starea de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), potrivit Agerpres. Primarul Sibiului a anunțat că va ataca în instanță ordinul prefectului Adela Muntean.

„Am emis ordinul prin care am constatat încetarea înainte de durata normală a mandatului doamnei primar. Legal, procedural, încetarea mandatului, conform prevederilor legale, are loc în anumite situaţii, în cazul acesta – decizia Înaltei Curţi care admite raportul de evaluare al ANI spune foarte clar că doamna primar s-a aflat în incompatibilitate, cu imposibilitatea ocupării funcţiei de demnitate publică pe o perioadă de trei ani de zile după rămânerea raportului definitiv sau după stabilirea unei hotărâri judecătoreşti a unei instanţe definitive. Fiind foarte clară starea de incompatibilitate, certificată de decizia Înaltei Curţi, eu ca prefect constat existenţa stării de incompatibilitate şi sunt obligată, potrivit prevederilor legale, să iau act de această situaţie juridică şi să emit actul cu caracter administrativ. Atenţie, nu este un act prin care eu sancţionez pe cineva, ci constat că a încetat mandatul primarului înainte de termen. Primarul poate să atace ordinul în instanţa de contencios administrativ în termen de 10 zile de la emiterea ordinului şi de la aducerea lui la cunoştinţă, lucru care deja s-a produs, eu am comunicat tuturor, şi instituţiei, şi Consiliului municipal şi ei, în speţă, că are termenul acesta de 10 zile în care poate să atace ordinul (..) Din momentul în care i se duce la cunoştinţă ordinul, el devine executoriu (…) Deci legal, doamna Astrid Fodor nu mai este primar”, a declarat prefectul Adela Muntean, citată de Agerpres.

Primarul Astrid Fodor a declarat că va contesta ordinul în instanţă, cerând suspendarea acestuia, ea precizând în repetate rânduri anterior că pentru funcţiile pentru care s-a constatat incompatibilitatea nu a fost remunerată.

ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, în care a ocupat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi calitatea de membru al consiliilor de administraţie ale două instituţii de învăţământ din oraş – Colegiul German Samuel von Brukenthal şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37. Fodor a explicat de mai multe ori că la momentul în care a făcut parte din acele consilii de administraţie avea şi calitatea de consilier local, iar cadrul normativ de la acea dată o obliga ca în calitate de ales local să deţină calitatea de membru neremunerat în consiliile de administraţie respective.

Astrid Fodor a atacat raportul celor de la ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate în vara anului 2016. ANI a atacat cu recurs hotărârea de la Alba, iar Înalta Curte a emis în luna mai a.c. decizia de admitere a recursului ANI, iar apoi a recurs la trimiterea motivaţiei către părţile în proces şi Instituţia Prefectului – Judeţul Sibiu.

Foto: Astrid Fodor Turnul Sfatului

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

 1. o facatura a ciumei rosii pentru a denigra primarul sibiului, si un nou subiect pentru latrai si latrine.

  • @ SB

   Cum ? Nu mai ii aperi pe „giudecatori”?

   Is buni doar cand baga la zuhaus ?

   Cine a infiintat ANI ?!

   Mult „iubita” makovei.

   „Marti, dupa votul din Camera Deputatilor, ministrul Justitiei a declarat insa ca s-a razgandit.

   „In ultimele zile m-am gandit si la varianta retragerii proiectului din Parlament.

   Astazi, dupa votul final, am decis sa nu solicit retragerea pentru ca este momentul sa vedem care este adevarata vointa a partidelor din Parlament in lupta impotriva coruptiei, care a fost si promisiune electorala pentru toate partidele.

   Modul in care va trece acest proiect prin Parlament, respectiv prin Senat, si forma finala in care va fi adoptat va arata, practic, daca intr-adevar exista vointa reala de lupta cu coruptia si este un test de responsabilitate pentru fiecare parlamentar in parte si fiecare partid politic.

   Sunt convinsa ca oamenii vad si inteleg foarte bine, exact, ceea ce se intampla”, si-a motivat Macovei decizia.

   http://mobile.hotnews.ro/stire/1146241

 2. Buimaceala legislativa. Nici nu putea iesi altceva la ce calitate au avut insii care au populat parlamentul dupa ’89.

 3. Ciudat e ca Iohannis a câstigat cam pe aceeasi speță. SI el a fost membru intr-un CA si tot neremunerat

 4. pe aceeasi speta kwi a „castigat”, pt ca trebuia sa ajunga „presh”

  „Cine este Klaus Iohannis – primar de patru mandate, membru PNL din 2013 şi propus pentru premier în 2009”

  În 2009, Agenţia Naţională de Integritate s-a autosesizat, în urma publicării unui articol într-un cotidian central, privind faptul că

  primarul Sibiului ar fi încălcat legea incompatibilităţii,

  prin ocuparea funcţiei de administrator, în 2003, la societatea Parcuri Industriale Sibiu – Şura Mică,

  în paralel cu cea de primar.

  Iohannis a atacat hotărârea în contencios administrativ şi a câştigat procesul, în 2010.

  În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis,

  se află din nou în incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

  În septembrie, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI.

  https://www.zf.ro/politica/cine-este-klaus-iohannis-primar-de-patru-mandate-membru-pnl-din-2013-si-propus-pentru-premier-in-2009-12039000