G4Media.ro

Prefectul de Mureş a semnat titlul de proprietate pentru 2.200 de hectare…

Sursa foto: Pixabay

Prefectul de Mureş a semnat titlul de proprietate pentru 2.200 de hectare de pădure, în favoarea urmaşilor lui Banffy Laszlo. Dacă nu semna, ar fi trebuit plătite penalități de 1.000 de lei pe zi

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a semnat titlul de proprietate asupra unei suprafeţe de peste 2.200 de hectare de pădure, în comuna Răstoliţa, în favoarea urmaşilor lui Banffy Laszlo, scrie News.ro. Acest lucru vine după circa 12 ani de procese şi în urma unei decizii a instanţei, definitivă şi irevocabilă, dar şi în contextul în care, în caz contrar, ar fi trebuit plătite penalităţi de 1.000 de lei pe zi.

Potrivit Prefecturii Mureş, prefectul judeţului a semnat titlul de proprietate în favoarea lui Bannfy L. Eva-Maria-Rozalia-Helena-Johanna şi Banffy Josika Imre Laszlo, moştenitori ai lui Banffy Laszlo, ca urmare a Hotărârii judecătoreşti nr. 1803/06.10.2010, rămasă definitivă şi irevocabilă.

Prin această hotărâre s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea urmaşilor lui Banffy Laszlo cu privire la suprafaţa de 2.260,81 hectare de teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligarea Comisiei Locale de Fond Funciar Răstoliţa la punerea în posesie şi a Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş la emiterea titlului de proprietate.

”Din anul 2010 şi până în prezent, Instituţia Prefectului prin Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş a uzat (timp de 12 ani) de toate căile de atac prevăzute de lege, toate aceste demersuri judiciare fiind respinse de către instanţele competente în mod definitiv şi irevocabil”, a precizat sursa citată.

Penalități de 1.000 de lei pe zi pentru întârzierea emiterii titlului de proprietate

Reprezentanţii Prefecturii au menţionat că, printr-o sentinţă civilă a Judecătoriei Reghin, Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş a fost obligată la plata de penalităţi de întârziere în sumă de 1.000 lei/zi întârziere până la emiterea titlului de proprietate.

Astfel, nepunerea în executare a Hotărârii Judecătoreşti ar fi antrenat în sarcina bugetului de stat plata sumei de 1.000 lei/zi de întârziere începând cu 1 august 2022 (data comunicării hotărârii judecătoreşti), dacă până la 1 noiembrie 2022 nu s-ar fi produs semnarea titlului (data semnării titlului fiind 28 octombrie 2022), au explicat ei.

Prima cerere de restituire, respinsă în 2007

În acest caz, conform cronologiei prezentate de Prefectură, în 2007, Comisia judeţeană a respins contestaţia cu privire la cererea de restituire formulată de moştenitorii lui Banffy Laszlo, dar în 2008 Banffy Eva Maria Helena Rozalia Johanna a formulat plângere la Judecătoria Reghin.

 În 2010, printr-o sentinţă a Judecătoriei Reghin, rămasă definitivă, s-a admis plângerea formulată, dispunând, reconstituirea în favoarea petentei a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 2260,81 ha teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligarea Comisiei locale Răstoliţa la punerea în posesie şi a Comisiei judeţene la emiterea titlului de proprietate.

În anii 2012 şi 2014, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureş a aprobat punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti menţionate, a validat propunerile din anexe, precum şi procesul-verbal de punere în posesie.

Între anii 2011-2020, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureş a folosit căi de atac extraordinare (5 cereri de revizuire şi o contestaţie la executare), dar toate aceste demersuri judiciare au fost respinse de către instanţele competente în mod definitiv (irevocabil).

Tot în anul 2014, a fost înaintat de către Oficiul Naţional de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mureş procesul-verbal de punere în posesie, dar acesta nu a fost semnat de către prefect la momentul respectiv în contextul existenţei pe rolul instanţelor de judecată a dosarelor, deşi nicio instanţă nu a dispus suspendarea executării obligaţiilor dispuse în sarcina comisiei judeţene.

În anul 2022, instanţa a obligat Comisia locală Răstoliţa şi Comisia Judeţeană la plata de penalităţi de câte 1.000 lei/zi de întârziere, până la emiterea titlului de proprietate. Potrivit sentinţei, Comisia Judeţeană avea la dispoziţie 3 luni de la data comunicării Hotărârii – 01.08.2022 – pentru emiterea titlului de proprietate, în caz contrar urmând a fi aplicate penalităţile.

Potrivit Prefecturii, la momentul înaintării pentru semnare a titlului de proprietate către prefect, acesta avea semnăturile reprezentanţilor Inspectoratului Silvic Teritorial şi Oficiului Naţional de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mureş, conform legislaţiei în vigoare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. 12 ani de procese şi „pile”.
    Altfel,… puteau sa vândă cazul altora care „puteau”.
    Acum nu se mai despagubeste in actiuni?

  2. Hai sa facem un calcul 200euro x 365 zile =73 000 euro /2200 hectare->33 euro/ hectar/an….cred că nu e așa de mult…eu as fi platit dublu că să am propriul hectar de pădure la dispoziție..

    • Sau altfel, mai de actualitate:

      1.000 lei / zi * 30zile / luna => 30.000 lei / luna
      30.000 fix o pensie specială de nivel mediu spre premium, sa înțeleg că nu-și mai permite Statul Român încă o pensie specială?!? Mă faceți să râd :))
      Sa dai 2.200 de ha despre care toată lumea știe că reprezintă furt, tb sa ai deja virate in cont zeci de milioane de Euro sau chiar ești ti.ca.lo.s.
      In Polonia toți ăștia au primit 15% din ce au revendicat și asta cu chiu cu văi și la ce evaluării a vrut Statul Polonez, dar despre ce vb?!?

  3. hai sa i dam si regelui angliei padurile din muntenia…ca e urmasu lui dracula…😂😂😂😂😂…si bor ului toate mosiile cu sclavi romi de dinaintea lui cuza….

  4. hai sa i dam si regelui angliei padurile din muntenia…ca e urmasu lui d.r.a.c.u.l.a…😂😂😂😂😂…si bor ului toate mosiile cu sclavi romi de dinaintea lui cuza….

  5. Proști și hoți de români! Dau ungurilor înapoi TOT, cu toate că Ungaria, dupa 1918 a fost declarat stat ďușman.
    Ungaria a făcut TOTUL ca să nu restituie României, averea lui Gojdu, și a reușit, cu complicitate trădătorului Tăriceanu!

  6. Dar nu s-a intrebat nimeni din justiție: Banffy ăla, cum a dobândit așa suprafață de pădure? Că e imensă!
    I-a dat-o regele, sigur, pt că era nobil. Și asta, ce acoperire juridică / legală, mai are azi? Că atunci, era discriminare pe față! Nobilii primeau tot, și prostimea, nimic, pt că regele, chipurile, era unsul lui D-zeu! Halal dreptate!
    A ajuns țara asta pe mâna hoților din politica românească!
    Liderii comuniști erau patrioți adevărați, nu trădătorii care au preluat țara după ei!
    În fața comuniștilor români, nu cârâiau, ungurii! Așa era bine!

  7. Intram in posesia unui teren/ imobil le comasam apoi ne facem stat, exista precedentul….

  8. Judecătorii din România au auzit de procesul optantilor, câștigat de Marele Titulescu? Statul roman a desagubit pe proprietarii terenurilor din Transilvania, care au refuzat sa se întoarcă in țară, cu echivalentul a 4 tone aur. Oare acești judecatori cunosc istoria tarii sau cel puțin al acestor propritati??!! Pentru ce au murit atati roamani in cele 2 razboaie? Instrainati sau vindeți tara, bucata cu bucata, așa cum alti speciali au distrus economia tarii!!! Puteți dormi liniștiti, meritati pensii speciale!!! Sa vi le plătească statul Ungariei, nu proștii de romani!!! Din facultati in care furtul intelectual, adică PLAGIATUL, este ceva firesc, nu ma mai mira nimic. Judecători după chipul și asemănarea facultății!!! Rușine patrihotilor!!!

  9. Ce intrebari pui si tu !
    Normal ca au prezentat un astfel de titlu, scris de mina de catre portarul notarului.
    Problema e ca nu a verificat nimeni daca nu cumva a fost despagubit acest conte (sau ce o fi) atunci cind i-a fost confiscata averea, lucru despre care sint aproape sigur ca nimeni nu vrea sa afle. Fiindca AU FOST DESPAGUBITI cu bani buni la acea vreme, iar acum isi cer proprietatile inapoi de parca nici usturoi n-au mincat nici gura nu le miroase.

  10. Urmasii lui Banffi Laszlo asteapta cu interes sprijiniti in securi si turandu-si drujbele.