G4Media.ro

Predoiu: E greu de explicat simultan recunoașterea progreselor reale ale României în…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Predoiu: E greu de explicat simultan recunoașterea progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea MCV și faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele state membre UE sau chiar sunt schimbate pe fond

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, afirmă, într-un răspuns remis joi presei în legătură cu respingerea extrădării lui Sorin Oprescu de către instanța din Grecia, că este greu de explicat simultan recunoașterea progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea MCV și faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele state membre UE sau chiar sunt schimbate pe fond.

Predoiu precizează că Ministerul Justiției respectă independența judecătorilor din toate statele membre UE.

„Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfășurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între Statele Membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnați penal definitiv pentru fapte de corupție în România găsesc «portițe legale» în legislația străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele State Membre ale UE”, subliniază ministrul Justiției.

Aceste amintește că ministerul a pus recent în dezbatere publică un proiect de „lege pentru fugari”, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent.

„Instanțele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare și de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritățile române de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoașterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției și, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanței române”, arată Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției menționează co vor fi continuate eforturile la nivel comunitar european pentru a crește eficiența cooperării judiciare în materie penală, inclusiv în materie de extrădare, la aceleași standarde de exigență în toate Statele Membre ale UE.

„Ceea ce este valabil în materie de combatere a corupției și recunoaștere a executării hotărârilor judecătorești definitive penale într-un stat membru UE trebuie să fie valabil în orice stat membru al UE. Una dintre explicațiile unor abordări diferite din partea unor instanțe străine este neîncrederea în deciziile instanțelor române, creată de persistența MCV, particular doar două State Membre ale UE, alături de Mecanismul «Rule of Law» valabil pentru toate Statele Membre ale UE. Iată încă un motiv în plus pentru a ne concentra eforturile pentru realizarea obiectivelor MCV, iar adoptarea în următoarea sesiune parlamentară a legilor Justiției este obiectivul esențial în acest sens!”, a declarat ministrul Justiției.

Ministerul Justiției amintește că, la data de 17 mai 2022, în Republica Elenă, Sorin Oprescu a fost arestat provizoriu, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autoritățile judiciare române, în baza unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare.

Arestarea a fost dispusă ca urmare a existenței acestui mandat european de arestare, procedura executării fiind o procedură ce se derulează între instanțe în mod direct, respectiv instanța română şi cea străină.

În consecință, instanța din Republica Elenă este competentă, potrivit Deciziei Cadru 2002/584/JAI, să decidă asupra modalității de executare a acestui mandat european de arestare şi predării persoanei solicitate. Procedura de executare a mandatului european de arestare se desfășoară potrivit legislației elene, în termenele şi condițiile prevăzute de aceasta.

„Ministerul Justiției, ca autoritate centrală, își exercită atribuțiile conform competenței legale. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, nu a fost şi nu este implicat în această procedură şi nu a fost solicitat, până în prezent, în vederea facilitării comunicării între instanța română și cea străină. Pe de altă parte, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a comunicat Tribunalului Bucureşti, la fel ca în toate cazurile în care au fost solicitate, toate informațiile necesare pentru a fi transmise instanței străine”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Curtea de Apel din Atena a respins joi cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu, au declarat pentru G4Media surse judiciare. Decizia judecătorilor greci nu e definitivă, poate fi atacată cu recurs, potrivit informațiilor G4Media.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

 1. @Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer
  Roade-o cu spor!

  • Ai tu banii lui Oprescu? Nu. Ești un clovn din Voluntari.

  • Va f .. c .. li E f usor de explicat sunteti corupti. Ai votat predoiule cu savonea cu corbu si gașca lor corupta pentr reluarea alegerilor csm

  • FARA CONCURSUL NEPRECUPETIT AL „autoritatilor” romane AR FI FOST POSIBILE RESPINGERILE LA EXECUTARE ?

 2. L-ATI FACUT SCAPAT SI PE ASTA !

  SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE: „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI.

  • It’s because romanian justice is .. $€kuristic mafia .

 3. POATE NU E SUFICIENT DE INDEPENDENTA JUSTITIA. PANA LA SFARSITUL ANULUI LE MAI CRESTETI IAR VENITURILE SA LE IASA DE O FRUMOASA DUBLARE IN 2022.

 4. Presoiu un escroc la fel ca udrea, inca in gratiile mafiei condusa de ioha.

 5. „E GREU DE EXPLICAT”

  La fel ca la dosarele 10 august, Black Cube, Revoluţiei, fugarii Udrea, Iorgulescu, Micula, Săvulescu, Bica, Popoviciu, Ghiţă, pensii speciale, prescripţie, legile securităţii, avertizorilor de integritate şi zeci de alte scandaluri. Nea Predoiu ştie din facultate că răspunderea penală sau delictuală, nu există în lipsa cunoştinţei. Prin urmare este campion la dat din umeri. Un campion extrem de bine plătit şi extrem de longeviv pe funcţie.

  ÎNTREBARE:

  CE CAUTĂ ACEST ÎNGER PĂZITOR AL INFRACTORILOR ÎN ACEASTĂ FUNCŢIE, DACĂ NU ŞTIE NICIODATĂ NIMIC??? DESPRE NIMIC.

 6. Subscriu întru totul la concluzia ministrului Predoiu.Sunt curios să văd motivarea instanțelor care au respins cererile de extrădare ale VIPURILOR politice,inclusiv pe cea din urmă a instanței din Atena care-l privește pe Oprescu.E o batjocură la adresa cetățenilor simpli,onești ai României.

  • Prevederile legale nationale (ex. Grecia, Italia, si-or mai fi si alte state) permit, in anumite conditii, refuzul extradarii. Buba e la noi, nu la ei, la noi ar trebui interzisa parasirea teritoriului tarii pana la o decizie definitiva, si astfel se rezolva tot. A fost prevederea asta o perioada, dar cum nu era in avantajul presupusilor infractori….s-a rezolvat! Si rezolvat va fi si-n continuare. Am mai spus-o, cea mai mare buba in materie de justitie e la „facatorul” de legi, Parlamentul, nu la magistrati (nu ca n-ar fi majoritatea dintre ei „murdari”), cu niste legi bune si corecte e foarte greu pentru un magistrat „s-o dea cotita” oricat de „murdar” ar fi el!

 7. Pentru Oprescu mai există însă și calea de atac.

 8. Adica ne spune preș predoiu ca pt aia care au fugit sa nu mai cerem extradare, ca ei au fugit nevinovati, tare :))
  Predoiu e parte a statului mafiot, parerea mea e ca e important si sa urmezi corect procedura de extradare cu motive, etc.
  Pe cand ei sunt pe mana cu avocatii inculpatilor pe viciile de procedura. = stat mafiot.

 9. Wooow ,, Una dintre explicațiile unor abordări diferite din partea unor instanțe străine este neîncrederea în deciziile instanțelor române, creată de persistența MCV,, !!! 🤮🤮🤮… are probleme cu memoria si logica ??? Cine a depus marturie in favoarea dnei helen – in Bulgaria ????? In conditiile in care o colega a ministrului a incercat sa puna umarul la eliberarea dnei helen, el vb despre ,,neincrederea in deciziile instantelor romane,, ? asta e sanatos ? 🙂

 10. E DE NEINTELES DE CE SE MAI OBOSESTE SA MANIPULEZE ?
  CE NEVOIE MAI ARE ?
  EXISTA DOAR PARTIDUL, SECURITATEA SI organele DE EXECUTIE.

 11. Asta doarme mai bine ca Iohannis

 12. este ca in „dilema prizonierilor”: cand nimeni nu spune adevarul, toti profita la maxim. Buba este lipsa preventiei: controale adevarate inainte ca prejudiciile sa ajunga la sute de mii sau chiar milioane de euro , iar pedepsele trebuie sa fie proportionale cu faptele si sa poata fi anticipate.

 13. Dar cum procesele dureaza la noi de multe ori și 5 pâna la 10 ani e greu să pretinzi și să impui legal interzicerea dreptului de circulație pe tot acest interval îndelungat de timp.

 14. *dreptului la liberă circulație

 15. Romania a facut progrese in combaterea coruptiei?!!
  Sa mori de ras 😄😄

 16. It’s because romanian justice is .. $€kuristic mafia .

 17. Presoiu Mãturoiu este pionul mafiei Cartel Media un paradit intestinal ,ruda prin alianta cu puscariabilul Calin Popescu Tariceanu si verisor cu Elena Udrea pe care fiti convinsi ca o va scoate cat de curand de puscarie,hotii trebuie protejati in baza modificarii legilor modificate de mafiotii comunusti care le permite hotilor sa scape cu prescriptie,cu condamnari cu suspendare,amanare la infinit a proceselor care treneaza ani de zile,corb la corb nu-si scoate ochii niciodata