G4Media.ro

Postul public german de televiziune: Cum au fost neglijați copiii instituționalizați de…

Postul public german de televiziune: Cum au fost neglijați copiii instituționalizați de care trebuiau să se ocupe angajații fictivi de la Direcția de protecție a copilului Teleorman

Postul public de televiziune german Das Erste a difuzat un reportaj din Teleorman, unde a încercat să stea de vorbă cu personajele din dosarul angajărilor fictive. Das Erste prezintă cazul unor copii instituționalizați care ar fi fost neglijați din cauza corupției de la Direcția pentru protecția copilului Teleorman.

Redăm mai jos reportajul postului public de televiziune din Germania intitulat ”Fără putere în fața lui Liviu Dragnea?

Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din ţară, poate răsufla uşurat. Părăseşte din nou tribunalul fără o condamnare. În prima instanţă a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare pentru abuz masiv în serviciu într-un domeniu deosebit de sensibil. E vorba de copiii din cămine de orfani. Jurnalistul de investigaţie Attila Biro urmăreşte procesul. Pentru el dovezile sunt clare.

Dragnea a avut grijă ca două colaboratoare ale partidului său să fie angajate şi plătite la direcția pentru protecția copilului (DGASPC). Dar cele două nu au apărut niciodată la locul de muncă. În schimb, au muncit mai departe pentru Dragnea la biroul său de la partid. Aici, în sudul României, unde Dragnea era politician local.

Înca o mai gasim aici. Una din fostele angajate fictive ale oficiului pentru protecţia copilului. A mărturisit că a primit ilegal salariu de la oficiu timp de ani de zile şi că nu s-a ocupat de copiii nevoiaşi.

Sursa: Das Erste

Adriana Botorogeanu, PSD Teleorman: „Nu vreau să mai spun nimic despre acest proces, nici despre Dragnea. Cine face greşeli trebuie să plătească pentru ele.“

Ea şi Dragnea se află mai departe în libertate. În aceeaşi localitate, la câţiva kilometri depărtare. Păgubiţii acestui scandal sunt foştii copii instituţionalizaţi ca Geta Troncea. La cămin a ajuns ca fetiţă mică. Ea şi mulţi alţi copii erau în grija DGASPC.

Geta Troncea: „Sunt supărată că nimeni nu întreabă de noi. Politicienii nici nu se sinchisesc de noi.“

Multe cazuri ca Geta sunt copii de care nu voia nimeni să se ocupe. Aici ar fi fost datoria statului să intervină, a DGASPC. Dar ce constatăm e că au fost neglijaţi complet, pentru că oficiul era paralizat de corupţie.

Geta trăieşte în această locuinţă socială prăpădită. Nu ştie să scrie şi aproape nu ştie să citească. Primeşte o pensie de invaliditate, circa 30 de euro pe lună, prea puțin chiar şi pentru România. Din cauza corupţiei la DGASPC, în care este implicat Dragnea, ei nu au fost plasaţi în familii, cum spune Attila Biro, şi nici nu au fost trimişi la nou construita şcoală, care nu a fost dată în folosinţă.

Attila Biro: „Șefii şi mulţi alţii din acest oficiu voiau să muşamalizeze totul. Aceiaşi oameni au mai ascuns şi alte cazuri de corupţie.“

Dosarul acuzaţiei contra lui Dragnea: Attila Biro ne arată dovezile. Între timp, partidul lui Dragnea a pus gând rău statului de drept şi democraţiei sub pretextul unor reforme la Codul Penal. Pentru mită, furt şi abuz în funcţie așa cum s-a întâmplat la DGASPC ar urma să scadă termenele de prescriere sau să nu se mai pedepsească deloc. Dragnea ar profita direct de pe urma acestor modificări.

Unul din cei mulţi care ar avea de pierdut din slăbirea statului de drept este procurorul bucureştean Bogdan Pîrlog. El consideră că justiţia română este în cădere liberă.

Bogdan Pîrlog: „Dacă un procuror în România vrea să-şi facă meseria corect, aceste schimbări legislative reprezintă o problemă. Dacă fac ceva ce era corect ieri, astăzi poate fi greşit. Pentru noi, procurorii, dar şi pentru judecători, asta nu mai e normal. Ne aflăm în situaţia cea mai rea: presiune din partea politicii, influenţa din afară. Vreau doar să mă pot concentra pe munca mea.“

În mijlocul Bucureştiului au fost bătuţi civili (nota red: referire la mitingul din 10 august). Bogdan Pîrlog este la faţa locului. Procurorul este martor al violenţelor şi începe să adune dovezi. Dar dintr-o dată i se interzice să ancheteze.

Este 10 august 2018. Protestele contra lui Dragnea sunt înăbuşite. Violenţele contra cetăţenilor nu au fost elucidate nici până astăzi. Peste 450 de oameni sunt răniţi, unii grav. Este una din operaţiunile cele mai brutale ale forţelor de ordine din România după 1989.

Bogdan Pîrlog: Încă mai este revoltat că s-a tras cu gaze lacrimogene în cetăţeni paşnici. Şi asta fără nici un avertisment.

Bogdan Pîrlog: „Consider că a fost un mare noroc că nu s-a lăsat cu morţi. Am fost câţiva ani în misiune în Afganistan, am asistat la lupte. Cât pe aci să mă trezesc cu un glonţ în picior. Am avut noroc că nu am fost împuşcat. Dar credeţi-mă, este cu totul altceva când ţi se petrece aşa ceva acasă. Adică acolo unde tocmai la asta nu te aştepţi.“

În ciuda acestor fapte, Dragnea continuă. Cât despre sancţiunile UE pe care le riscă România el răspunde aşa:

Dragnea: „Eu îmi iubesc ţara, si îmi voi lua orice risc pentru a lupta pentru România.“

Sursa Foto: Das Erste

În afara României îl paşte izolarea. Social democrații europeni au înghețat deja relaţiile cu el şi cu PSD-ul său. Prea s-au adunat multe, ca în cazul DGASPC din Teleorman. Cu toate că Geta a avut parte doar de experienţe rele, vine totuşi chiar aici să caute ajutor.

Funcţionar: „Eşti adultă, nu mai suntem responsabili noi pentru tine. Trebuie să-ţi spun, nici nu ştim dacă mama ta mai e în viaţă. Nu putem face nimic pentru tine.“

Nimeni nu ştie unde este mama ei. Este de una singură. Ce se va schimba pentru ea când Dragnea va intra la puşcărie?

Attila Biro: „După verdictul definitiv nu se va schimba nimic pentru Geta şi pentru ceilalţi ca ea. Nu se pot aştepta la nici o despăgubire. Nimeni nu va deschide pentru ei un proces civil. Soarta ei amară nu se va schimba.“

Oare interesele victimelor nu joaca nici un rol? Este România pe cale să devină un paradis pentru politicieni corupţi? Bogdan Pîrlog a publicat pe această temă un articol.

Bogdan Pîrlog: „Imediat s-a demarat o anchetă contra mea. Numai pentru că articolul meu descrie ce lovitură dau statului de drept noile legi. Astăzi este limpede că aveam dreptate. Îmi doresc să nu fi avut.“

Riscă zilnic să fie, cum spune el, redus la tăcere în România lui Dragnea.

Geta Troncea: „Trebuie cumva să mă descurc singură aici în România. Ce pot să fac? Aştept să văd ce se va întâmpla.“

Geta se culcă din nou fără cină, în patria lui Dragnea din sudul României. Tocmai aici trăiesc suporterii lui cei mai fideli. Liviu Dragnea nu a dorit să ne acorde un interviu. Pe 20 mai are un nou termen la tribunal. Atunci ar urma să se dea verdictul definitiv în procesul referitor la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Vezi aici reportajul integral

Traducerea: Andrei Mihăilescu, Rezist Zürich

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Bine ca se intereseaza strainii. Cartea Copiii lui Irod o cititi?

 2. Pare ca narativa nu prea se potriveste!

 3. Dragneev – cea mai ordinara javra care s-a vazut vreodata. Sa furi de la copii ca sa iti platesti doua stroamfe de secretare pentru scursura numita psd-TELEORMAN e mai mult decat o hotie – E O CRIMA. TICALOSIA ACESTUI VIERME NU ARE LIMITE si nimic nu il va opri pâna cand valul maniei popoulare nu il va matura de pe scena istoriei, DEJA unde se duce are partte de ceea ce merita huiduieli si scuipati, el si gasca lui de hoti (PSD).

  COmplici din Iasi ai acestui ticalos, membri in PARLAMENTUL HOTIEI NATIONALE, toti niste gunoaie ca si seful lor:
  Vasile Toma, Victorel Lupu, Adrian Pănescu, Camelia Gavrilă, Nicu Bănicioiu (traseist, azi la Pro Ro), Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte

 4. Trist, adevărat și revoltător! Ordinarul de Dragnea se plimba prin țară ținând discursuri sforăitoare și pozând în pâinea lui Dumnezeu, iar destinele acestor copii rămân lipsite de speranță… Lipsa de responsabilitate și nepăsarea, neglijenta, abuzul și corupția, toate fac victime și mult prea puțini dau socoteala!

  • Daca vreti sa va enervati si mai tare:

   https://pressone.ro/raport-devastator-despre-copiii-orfani-si-abandonati-ai-romaniei-sedati-abuzati-si-privati-de-educatie/

   Nu trebuie sa uitam ca Dragnea are MII de complici printre concetatenii nostri, el nu e singurul care abuzeaza de cei mai vulnerabili dintre romani. De la asistentii maternali, tarani care iau copii orfani si ii transforma in iobagi la munca campului, la cei care ii tortureaza, ii violeaza si ii injecteaza cu sedative in centrele de minori (medici si asistente si profesori), pana la functionarasi ca Botorogeanu &co. Pun pariu ca majoritatea sunt degraba pupatori de icoane, dreptcredinciosi, si ca destui dintre ei au dat cu semnatura pentru a „apara familia” ca asa le-a zis popa/PSDistul care le imparte din cei 1.7% PIB cheltuiti pentru a impinge orfanii la prostitutie si sinucidere.

 5. dragnea, acest Dinu Paturica este unul din cele mai odioase personaje politice din istoria recenta a Romaniei. Va trebui sa plateasca, sper cat mai curand, pentru toate marsaviile comise,. Isi cumpara voturile cu promisiuni mincinoase adresate celor multi si amarati si vorbeste cu nerusinare despre subventii pentru rosii, dar nu sufla un cuvintel despre copiii amarati pe care I-a privat de servicii sociale folosind banii destinati lor (si asa destul de putini) pentru interesele lui ticaloase. Nu avem dreptul sda uitam si nici sa iertam !!!!

 6. Deci nici nu pot sa mai comentez… parca suntem pe moarte… parca societatea noastra isi trage ultimele rasuflari si nimeni nu vrea sa o ridice ca sa ia o gura de aer curat, proaspat… Ne contemplam propriia noastra anihilare. Si ce e mai grav, au fost manipulate instrumentele legale de a intoarce a lucrurilor spre bine… asta denota ca se lucreaza de mult la pregatirea terenului pentru hoti si mafioti. Am ajuns sa nu stim in cine sa mai avem incredere. Oamenii alearga disperati pentru propriia persoana. Daca esti angajat la stat nu vorbesti decat in soapta pentru a nu-ti pierde slujba calduta si aducatoare de o bunastare relativa, de altfel. Trist…

 7. Importante sunt salariile partidului nicidecum copiii noștri.

 8. Exact, de interesele corupților se ocupa PSD prin foarte multe mijloace. De interesele victimelor cine se ocupa?
  Bănuiesc că e constituțional să ne ocupăm doar de drepturile corupților, nu și de cele ale victimelor.

 9. Ticalosia acestor hoți nu are limite…Unui parinte i-ar crapa obrazul de rusine sa faca asa ceva.