G4Media.ro

Posibilele restricții de Paști, combătute de Arhiepiscopul Tomisului: „Biserica nu-i a celor…

Posibilele restricții de Paști, combătute de Arhiepiscopul Tomisului: „Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice”/ Replica BOR: „Nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore”

Informațiile apărute în spațiul public, cum că s-ar putea introduce noi măsuri restrictive de Paști, l-au făcut imediat pe Arhiepiscopul Tomisului să iasă cu noi comentarii provocatoare: „Iată și noi suntem amenințați în aceste zile căci, cine știe, poate trebuie să se închidă și bisericile. Nu se vor închide la noi, să luptăm împreună și să ne mărturisim credința”, a spus părintele, recent la una dintre slujbele sale, conform telegrafonline.ro.

IPS Teodosie a continuat, criticând autoritățile statului: „Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice, biserica aparține lui Dumnezeu și ne aparține și nouă celor ce ne rugăm. Cei care nu pot și nu știu să se roage pot să spună orice, dar noi ne vom ține rânduiala”.

Nu e prima oară când IPS Teodosie contestă măsurile impuse de autorități pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Anul trecut, acesta amenința că având independență în parohie va reface Slujba de Înviere, în pofida criticilor reprezentanților BOR care au subliniat că „adevărata slujbă” a avut loc deja și că decizia arhiepiscopului Tomisului este „asumată integral” de acesta.

Comentariul recent lansat de IPS Teodosie a fost comentat, de asemenea, de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a subliniat că în prezent se discută despre „imaginate restricții de Paști” și că persoane din Biserică „au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent”.

Comunicatul BOR:

„Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau  din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență.

Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști și nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum.

Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România”.

Sursa: Arhiepiscopia Tomisului/IPS Teodosie

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Daca cei din BOR vor independenta sa nu mai primesca salariile de la stat si sa platesca taxe si impozite pe toate afacerile pe care le desfasoara!

 2. Iar ii scad încasările lui Spagoveanu de la Constanța.

 3. „Biserica nu-i a celor care sunt autorități vremelnice, biserica aparține lui Dumnezeu”

  Pai, Spagovene, daca Biserica ii apartine lui Dumnezeu, de ce nu-ti da Dumnezeu bani pentru constructiile tale faraonice in care-ti pastoresti turma sa-ti ingroase buzunarele? De ce cersesti bani de la statul asta impotent, care nu-i in stare sa-ti dea peste gura cand incepi sa aiurezi?

 4. Vremelnic este și popa ăsta pe care nimeni nu are curajul să pună șaua…Statul ar trebui să se delimiteze clar de popime. În SUA, nu cred că biserica are subvenție. Și nici merțane și nici odăjdii aurite și aiurite…

 5. Ca sa nu aveti motiv de speculatii , respectati acum restrictiile , ca sa aveti un Paste linistit….

 6. 1) Inventanti, Teodosie a ținut Odovania Învierii, în toate bisericile ortodoxe s_a ținut aceasta slujba. Absolut nici un conflict intre Teodosie și BOR.
  2) Nu se pune problema ca slujbele ortodoxe cu participare sa nu aibă loc. Bănescu considera ireala o asemenea restricție. Romanii nu vor mai accepta asa ceva.
  3)Teodosie bine face, le spune verde în fata, indiferent că-ți o sa va vaccinați noi vom merge la biserică.
  Tot respectul atât pt Teodosie cât și pt Bănescu.

 7. Biserica – ca si institutie e a voastra, a celor fanatici, care merg si se-nchina la icoane si cand parasesc biserica injura in stanga si-n dreapta pe semenii lor care au alta parere. Biserica aia a voastra nu mai are Dumnezeu. Acolo e multa spalare pe creier,mani****re, cersetorie si abuzururi. Dumnezeu e al celor cu inima curata, care ii respecta pe toti semenii lor, indiferent de culoarea politica, de rasa, de preferinte medicale. Biserica aia a voastra coclita nu e a lui Dumnezeu, mai Spagovene… un bun crestin ii respecta pe ceilalti, le respecta dreptul la viata – inclusiv prin urmarea regulilor de igiena, masca, distantare. Nu face pipi pe dreptul semenilor lui la viata sanatoasa, acuzand ca lui i se ingradesc mai stiu eu ce drepturi de-a respira si-a saruta moaste. Putregai e in Biserica Ortodoxa din ziua de azi… putregai mare din pacate 🙁

 8. La ce imbulzeala e la munte, ca doar ursul mai impune distantarea sociala, ar trebui sa se permita participarea la slujba de inviere pana la 1 noaptea. Mai ales ca multi din cei peste 65 de ani se vor fi vaccinat pana atunci. Sa poarte toti masca si sa mearga sa ia lumina.