G4Media.ro

Portugalia, „California Europei”, seduce din ce în ce mai mulți americani

sursa foto: Pexeles/ Helena Ije

Portugalia, „California Europei”, seduce din ce în ce mai mulți americani

„Lisabona a bifat toate condițiile”, spune Nathan Hadlock, un american care s-a mutat din San Francisco în Portugalia, „California Europei”, unde a regăsit soarele și marea din Golden State, dar într-o țară mai liniștită și mai puțin costisitoare, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Prietena mea și cu mine doream să încetinim puțin ritmul și să ne bucurăm mai mult de viața noastră. Așa că am făcut o listă cu cele mai bune zece locuri din lume și, conform criteriilor noastre, Lisabona a ocupat rapid primul loc”, a declarat pentru AFP antreprenorul în vârstă de 40 de ani.

Pe lângă lucrurile de care se bucura deja în California, Portugalia i-a oferit ocazia de a scăpa de o țară „sfâșiată” de diviziunile politice.

„Când adaugi asistența medicală gratuită, mai puțină violență și un cost al vieții mai mic, este o decizie ușoară”, spune tânărul tată, care a venit aici în martie 2020.

Cei aproximativ 7.000 de americani care trăiesc în Portugalia sunt încă mult mai puțini decât expatriații englezi sau francezi, dar numărul lor s-a dublat între 2018 și 2021, potrivit statisticilor oficiale.

Și, în acest an, americanii sunt la egalitate cu chinezii în fruntea listei investitorilor străini cei mai atrași de „vizele de aur” portugheze, permisele de ședere eliberate în schimbul achiziționării unei proprietăți sau al transferului de capital.

„Mentalitate diferită”

Joana Mendonça, avocat la firma de consultanță pentru expatriați Global Citizen Solutions, vorbește cu clienți din SUA „aproape în fiecare zi” și crede că această piață „va continua să crească”.

„Sunt unii care vin să fie nomazi digitali și vor să lucreze de acasă, aici, la malul mării. Există familii întregi care visează deja să își vadă copiii în universități europene. Există, de asemenea, pensionari care vând tot ce au în SUA pentru a se bucura de pensie în Portugalia”, spune ea.

În plus, acești americani au „o mentalitate diferită” de cea a altor investitori străini, atrași în principal de permisele de ședere sau de scutirile de taxe.

„Ei vor cu adevărat să vină să locuiască aici și să-și schimbe stilul de viață”, asigură avocatul, în timp ce programul „golden visa” creat în 2012 a fost criticat pentru că a contribuit la creșterea prețurilor proprietăților.

După ce și-a petrecut primele șase luni în Portugalia în calitate de nomad digital, Nathan Hadlock lucrează acum pentru o companie de investiții dedicată agriculturii durabile, cumpărând terenuri în regiunea Alentejo (sud), care îi amintește de Napa Valley din California.

La Lisabona, el și alți antreprenori organizează întâlniri pentru a consolida legăturile dintre California și Portugalia. Numele grupului, „Red Bridge”, se referă la cele două poduri roșii care domină Golful San Francisco și estuarul Tagus.

Surfing și vin bun

Printre acești antreprenori, Jonathan Littman locuiește încă în California, dar vorbește deja portugheza. El a cunoscut startup-uri lusitane stabilite în Silicon Valley atunci când Portugalia a primit un mare impuls datorită Web Summit, marea reuniune a economiei digitale organizată la Lisabona începând din 2016.

„Portugalia, acum, este văzută ca fiind California Europei”, spune el, enumerând câteva puncte comune: „surfingul, litoralul, vinurile bune, gustul pentru fructele de mare și mâncarea sănătoasă”.

Pentru a scăpa de o Americă zguduită de tensiuni politice și rasiale, Jen Wittman s-a mutat cu familia ei în martie 2021, în plină pandemie Covid-19.

„Toată lumea este foarte fericită să trăiască aici, pentru că ne simțim în siguranță”, spune americanca de 47 de ani, o profesionistă independentă în marketing digital care a înființat pe Facebook un grup de sprijin pentru compatrioții ei tentați de expatriere, care are peste 3.000 de membri.

Împreună cu soțul ei și cu fiul lor adolescent, au locuit inițial într-un apartament în pitorescul cartier Alfama din Lisabona. Dar odată cu revenirea turismului după criza din domeniul sănătății, chiria a devenit prea scumpă pentru ei.

După câteva luni de căutare de proprietăți, „singurul mare stres” al șederii lor în Portugalia, au cumpărat o casă în suburbiile din sud, cu o mică grădină la marginea unei păduri de pini.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. astora le zice „americanul ratacitor”