G4Media.ro

Portrete dure făcute Patriarhului Daniel și președintelui Academiei Române într-o analiză a…

Sursa foto: Facebook / Academia Romana

Portrete dure făcute Patriarhului Daniel și președintelui Academiei Române într-o analiză a extremismului românesc din presa elvețiană: ”Ioan-Aurel Pop, ca și patriarhul, au, probabil, un trecut securist”

Ascensiunea partidelor extremiste, precum AUR, cu ajutorul Rusiei și al Bisericii Ortodoxe, eșecul partidelor de dreapta și întoarcerea permanentă la trecutul naționalist va îndepărta treptat România de valorile europene este concluzia unei analize făcute țării noastre de către Neue Zürcher Zeitung (NZZ), un cotidian elvețian de limbă germană.

Publicația care aparține companiei NZZ Mediengruppe din Zürich a scos primul număr în anul 1780 și s-a dedicat analizelor riguroase.

”Eșecul partidelor pro-europene este cheia extremiștilor care, la fel ca în perioada interbelică, sunt susținuți de Biserica Ortodoxă și de intelectualii naționaliști. Partidele burgheze nu îndrăznesc să intre în conflict deschis cu aceste forțe, ci mai degrabă deschid calea intereselor electorale”, susține ziarul.

Articolul este semnat de Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena.

O parte centrală a articolului este dedicată Bisericii Ortodoxe și a liderilor săi.

”În România, biserica oficială se bucură de un mare prestigiu în rândul populației. Doar câțiva intelectuali critici, precum cei din jurul portalului <Să fie lumină>, îndrăznesc să denunțe abuzul în serviciu și să critice ierarhia.

Biserica are influență și economic și în mass-media, iar guvernul pro-european în funcție încearcă, uneori nu fără servilism, să facă pe plac conducătorilor bisericești. Președintele Klaus Iohannis, figurină al forțelor pro-europene, i-a acordat recent Patriarhului un ordin înalt”

În articol este prezentat și președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, văzut ca un intelectual naționalist, fost posibil securist.

”În cazul Academiei de Științe, trebuie făcută o distincție între conducerea sa național-ortodoxă și institutele care lucrează critic în cercetarea istorică. Actualul președinte al academiei Ioan-Aurel Pop, ca și patriarhul, au, probabil, un trecut securist”, apare în ziar.

Principalele idei:

 • ”În timp ce național-ortodocșii invocă sensul istoriei, forțele democratice sunt în mod ciudat uitate de istorie: soarta tristă a forțelor liberal-burgheze în istoria recentă a României ar trebui să fie un semn de avertizare pentru ei”
 • ”Pentru români, Putna este un fel de mănăstire națională: aici este înmormântat Ștefan cel Mare, Domn al Moldovei, care este venerat ca sfânt din 1992. Aici intelectualii s-au reunit iar și iar pentru mitinguri naționale. La fel și anul acesta: Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, au participat recent la un eveniment de pomenire. În 1871, la Putna, poetul național român Mihai Eminescu și alți activiști au visat la o Românie unită și mare.
 • Patriarhul și președintele l-au aplaudat pe liderul studențesc Silvian-Emanuel Man, care a anunțat în fața pădurilor de pini însorite că țara nu mai aparține românilor și că trebuie să o recupereze. El a invocat neamul și credința și nevoia de a scoate sabia după cuvintele lui Hristos: <Nu am venit să aduc pacea, ci sabia>”
 • ”În timp ce înalții reprezentanți ai bisericii și științei nu au aproape nicio pondere politică în Europa de Vest, acest lucru este diferit în est. Biserica și academia se bucură de o reputație considerabilă în România, ca gardieni ai tradițiilor naționale. În special Biserica este un factor important în alegeri”.
 • ”Sensul politic al acestor tonuri bizare nu poate fi înțeles decât privind istoria totalitarismului românesc. În perioada interbelică, Codreanu, în calitate de conducător al Mișcării Legionarilor, organizație fascistă național-ortodoxă, a proclamat o comunitate populară ortodoxă, pe care a descris-o ca fiind transcendentă.
 • Codreanu i-a fascinat pe intelectuali și pe clerici deopotrivă, a mobilizat țărani și muncitori și s-a bucurat de sprijinul deschis sau ascuns al elitelor. El a fost eliminat printr-o crimă judiciară în 1938, dar este și astăzi un strigoi politic. Implicarea unor mari părți ale societății românești în fascismul ortodox a fost doar prost tratată”.
 • ”Ceea ce liderul studentesc a prezentat ca program aparține unui curent care s-a umflat în subteran ca o apă carstică de mulți ani și a ieșit la suprafață cu partidul ultranaționalist AUR, la ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2020. Evident, cu sprijinul Rusiei, acest curent pune sub semnul întrebării legăturile României cu Occidentul, care au fost finalizate la aderarea acesteia la NATO în 2004 și 2007.
 • Mai îngrijorătoare decât liderul studențesc în punerea sa în scenă religios-naționalistă este aprobarea pe care sloganurile sale le primesc de la personalități politice cheie din țară. Fenomenul nu este însă nou: de la căderea lui Ceaușescu, reprezentanții lagărului postcomunist au dus mai departe ideologia naționalistă, izolaționistă, anti-occidentală și latent antisemită a epocii comuniste târzii, care este strâns legată de Mișcarea legionarilor”.
 • ”AUR a pictat imaginea unui Occident decadent în timpul campaniei electorale. Mulți dintre activiștii de partid au fost mobilizați în 2018 în contextul unui referendum eșuat pentru „familia tradițională”, care a fost organizat cu sprijin masiv din partea Bisericii Ortodoxe, dar și a cercurilor evanghelice. În 2020, AUR a reușit să abordeze cu pricepere frustrările sociale din țară și din marea diasporă”.

Sursa foto: Facebook / Academia Romana

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

126 comentarii

 1. Ioan Aurel Popicā
  Salar de 10.000 euro lunar.
  E ok.

  • Nu stiu daca are atât, dar e președintele Academiei Române,…totusi, salariul e mai mic ca al ficusului de la Cotroceni….dar sa citezi un articol platit de cercurile progresiste e cam mult, …Ion Aurel Pop e un redutabil om de știință, daca ar intra in politica ar fi letal pentru politicienii actuali…asa ca atacurile pe acest site, cu idei puține, dar fixe, e ceva normal…si totul în scopul alegerilor prezidențiale viitoare…unde, pe partea dreaptă, sunt numai martoage…adică Ciolos și vreo legumă de la PNL….da fratilor, un Aurel Pop spulbera și ultima urmă de sansa a dreptei de a mai da președinte, mai ales cu BOR si culturile protestante în spate….în rest, idei fumate și fără sens în tot articolul

  • Nici președintele țări nu are salariul ăsta păi Ioan Aurel Popica de unde ar avea atâta salariu,dar e ușor de a judeca și e mai greu înțelege.

  • La cât a învățat acest intelectual român
   Transilvănean are dreptul din partea
   României…
   Alții corupți sunt lipitorile Statului Român…

  • daca o FITUICA din Elvetia critica doi oameni de seama ai Romaniei nu se gaseste si la noi o FITUICA care sa isi bata joc de prostanacii aia care nu au saptamana fara votare?

  • Minciuni înșirate ca adevăruri, documentare de rahat! Ce legătură are AUR cu Rusia? Absolut niciuna. Românii prin definiție sint anti Rusia.

  • AUR se declara „patriotic”, dar actioneaza in interesul Rusiei.
   Au murit oameni isterizati de Sosoaca si Simion… S-au ascuns amandoi acuma… N-au mai iesit pe strada

  • Nu e mult daca te gandesti ca tu incasezi mai mult de 10.000 euro lunar de la Ungaria, in calitatea ta de agent secret, de sabotor al Romaniei. Tu esti distructiv, in timp ce Ioan-Aurel Pop face multe lucruri bune pentru tara.

  • Minți, Otillo, „salarul” anual al președintelui Ioan Aurel Pop este sub 74000 de euro. Adică sub 6200 de euro, primiți ca rector, profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai și ca presedinte al Academiei Romane.

 2. Da?Poate ne spun elevetienii de ascensiunea CHF si cate victime au facut prin Romania:sinucideri, sute de familii destramate, exod, executari silite, etc…Poate ne spun si la ordinul cui banca elevetiana a renuntat la cota fixa in raport cu euro???Poate ne spune de ce adaposteste banii murdari ai traficantilor de droguri, armament, fiinte umane,…ai oligarhilor din intreaga lume…si cate ar mai fi de spus…ca sa nu vorbim de interzicerea dreptului la munca si tratamentul aplicat migrantilor si est europenilor!

  • Du te bã si plimbã oaia .. Ps.Vezi cã nu i nici o bancã elvetianã în RO ..

  • Pai ce mă, te-au obligat elvețienii să iei credite in CHF ? Aaaaa, că Isărescu , Ciolos , CCR s-au opus conversiei din CHF la cursul istoric și au trântit legea, asta nu înseamnă că elvețienii sunt de vina ci cozile noastre de topor.

  • @seb tantalache, faceam bani cu limita aia fixa pe zi, faceam trade intre 1.19-1.2, banca Elvetiei pierdea bani multi pe zi pana cand a zis stop. A fost frumos si s-a dus.

  • Insa autorul articolului citat este austriac: Oliver-Jens Schmitt, profesor la Universitatea din Viena si membru al Academiei austriece de stiinte

  • Normal ca este CH vinovata ca nu stiu tomanii sa isi citeasca contractele .

   🙁

  • Atat ati retinut marxistilor????

  • Ce tare este asta cu valorile europene,auzi valori,in creierul lor progresist și reeducat,homosexualitatea,desfrânarea,drogangeala,educația sexuală precoce,s.a.m.d cică sunt valori.Este bine că ei pot sa ne denigreze valorile trecute și prezente, iar noi nu suntem în stare să le dăm o replica pe măsura nesimțirii lor.Sa se ducă la tatăl lor satan căci de el sunt conduși,nu mai au nici o valoare morală,banii sunt stăpânul lor

  • @ Zyraxes

   In Romania se consuma mai mult alcool, (in orase) la fel de multe droguri, au loc mai multe avorturi, suntem campioni la trafic de persoane, sexualitate precoce si adolescente-mame, exportam infractionalitate, coruptie si prostitutie, avem 50.000 de videochatiste, locul 1 in lume…
   Dar noi suntem morali si ei nu mai au valori morale…

  • Te-au pus elvetienii sa iei credite in CHF ? Aia a fost o minareala, nu doar in Romania. Cine a pus botu si-a luat-o. Plus ca multi au luat credite pe care nu le puteau plati de fapt.

 3. X și Y „au, probabil, un trecut” nu știu de care. Presa de qualitat.
  Nici nu mai contează restul articolului.

 4. Articole platitite de progresistii stangisti in presa straina independenta multilateral dezvoltata.

 5. Sa aperi cultura si valorile nationale inseamna extremism???

  Mars, putori marxiste!!!

  • Îu .. alt troll cu retoricã de la RTVul fugarului Ghitã .. prin commenturile G4 media 👽😂

  • Nu,bã Georgicã .. extremism înseamnã sã inciti la urã si discriminare împotriva minoritãtilor de orice fel,sã promovezi o mentalitate de nationalism socialist sau socialism nationalist (super cã stii ce înseamnã) .. adicã vrãjeli plãcute ptr meltenii anti europeni,nostalgici ai regimului Ceausescu si care nu au absolut nici o treabã cu civilizatia valorile lumii Occidentale .. în general.

  • Nu,bã Georgicã .. extremism înseamnã sã inciti la urã si discriminare împotriva minoritãtilor de orice fel,sã promovezi o mentalitate de nationalism socialist sau socialism nationalist (sper cã stii ce înseamnã) .. adicã vrãjeli plãcute ptr meltenii anti europeni,nostalgici ai regimului Ceausescu si care nu au absolut nici o treabã cu civilizatia valorile lumii Occidentale .. în general.

  • Civilizatia si valorile

  • georgica are putza mica

  • Deja faptul ca vorbesti de aparare, si nu de cultivare sau promovare, denota o tendinta spre extremism. De fapt, simti ca valorile nationale sunt amenintate de forte dusmanoase invizibile, cu care trebuie purtata o lupta pe viata si pe moarte, si cu care nu se poate dialoga.

  • Ce valori naționale că suntem pe ultimul loc la toate. Ce sa aperi, neputința, xenofobia ultranationalismul, supracentralismul, talibanismul BOR? Articolul este o reflecție cât se poate limpede a societății actuale, degeaba se oftica unii.

  • @ dancilaoprisan probabil apartinator intr-o minoritate – daca acele minoritati sint descremenate superpozitiv este bine , te simti confortabil ?

  • Da, tot cam asa apară și talibanii valorile triburilor lor în Afganistan. Totul tine de educație și civilizație, nu trebuie nici sa fii habotnici, nu trebuie sa fii nici glbtist, e de ajuns sa fii normal.

  • Duhneste stangismul în voi!!!!

 6. O analiza surprinzator de buna si informata, mai ales daca e scrisa de un elvetian fara origini române.
  Trecutul personajelor ca trecutul, dar sa vezi prezentul…
  Mafia alba e singura mafie din Romania care pune la respect orice alta mafie, fie ea a serviciilor fie a baronilor. Nimeni nu indrazneste sa spuna nimic si dupa cum vedem cu restrictiile impuse de pandemie regulile si legile statului nu se aplica decât până la gardul institutiilor religioase.
  Iar AUR au toate sansele sa fie principalul partid de guvernare, posibil chiar de la anul pe fondul unei lehamite a populatiei generale dar a unei puternice victimizari a sustinatorilor sai. La 30% prezenta la vot AUR trece de 30%( 2 milioane) din voturi si poate devansa PSDul.

 7. România e construita pe securitate. 60% din parlamentari au un master in siguranță nationala ,toate achizitile din pandemia asta cine credeti ca le face?? Nu e scăpare.

 8. @seb Intrebarea e pentru isarescu ,nicidecum pentru elvetieni.

 9. Ce le mai stiu elvetienii, bai baiatule!
  Clar citesc ce se scrie in presa elvetiana daca ma intereseaza sa mai aflu ceva despre Patriarh. Categoric.
  Cam cum m-as informa despre vaccin pe facebook.

  • Că bine zici!! Îmi sunt cunoscute asemenea modele de articole, cu tematici țintite în opinia mea, destul de ambigui, un amestec din segmente reale cu multe inserții ale propriilor opinii ( sau ale celui care plătește) pentru un scop anume!!
   Acuma Preafericitul ca Preafericitul… Insa Ioan Aurel Pop chiar este un intelectual de valoare. Probabil că se consideră că istoria României, nu este ceva de vânzare, și asta irita.. pe unii .. și pe alții! .
   Cât despre cei care au preluat ” grandiosul” articol din presa elvețiană.. au mai insirat încă un „articol perlă” langa alte asemenea

 10. test de publicare:
  Scurt scurt ad hominem huo huo.

 11. Vedeți cine e Schmidt. Apoi mai vorbim. Inculților bolșevici. Articol comandat

  • Cine e, domnule cult si cunoscator al mersului?
   Altcineva decât un profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Viena.
   Lumineaza-ne si pe noi astia mai inculti si care nu am atins nivelul matale de cunoastere.

  • Banescule, tu esti? Sefu tau se plimba prin Elvetia in ’70, cand muritorii de rand erau impuscati trecand Dunarea inot. Hai mars!

 12. Este un articol scris de un profesor de istorie de la o universitate bine cotata. Dar desigur, comentacii care plesnesc de prea mult romanism știu mult mai multa istorie.

 13. Bhai, care sunt valorile europene… lgbtul si comunismul 2.0???

  Vomiti cand vezi ca se baga credinta, valorile nationale in aceeasi oala cu Rusia.

  Din Rusia va vine voua bolsevicismul 2.0.

 14. Rahat cu apa rece sorosit,cine nu e neo-marxist progresist e extremist ,pai mai extremisti ca neo-marxistii progresisti nu e nimeni,vezi gunoaiele ANTIFA.

 15. Bai nene, chiar vreti sa plece toti #istii din tara? Au prins si ei cate ceva, un comision, doua..Scrieti si voi ca e lapte si miere pe Cocioc, se detoneaza astia!

 16. Pentru voi ……medievalilor,ATI rămas prizonieri ai biserici. Pupați oase de mort,și acasă va sărutati copiii,iar daca popa zice că e negru,voi ziceți că-i și mai negru. Terminați cu prostiile……domnul general de securitate Daniel,va luat mințile…. amărâților.

  • Caruta cu prosti e familia din care te tragi, ‘mneata! Cum sa folsoesti un termen ( „medieval”) fara ca macar sa stii ce inseamna asta, ce a insemnat Evul Mediu in cultura lumii, cat de important a fost pentru stiinta, si nu numai? Esti gramada, neica, gramada! Pun pariu ca nu ai mai mult de zece clase si alea facute cu chiu cu vai. Si catolicii au sfinte moaste, caruta de prosti ce esti! Mai bine te-ai apuca de un seral, ceva, ca sa iti completezi studiile.

 17. Hai sa incerc sa scriu ca schizo care nu pare sa aiba vreo problema cu publicarea comentariilor pe G4.
  start
  O analiza surprinzator de buna si informata, mai ales daca e scrisa de un elvetian fara origini române.

 18. Pentru filtrele G4 sau moderatori, cu toata stima.
  …………………./´¯/)
  ………………..,/¯../
  ………………./…./
  …………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
  ………./’/…/…./……./¨¯\
  ……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
  ………\……………..’…../
  ……….”…\………. _.·´
  …………\…………..(
  …………..\………….\…

 19. Barbuska, daca nu mai comentezi nu ai decat de castigat: timp.😊

 20. Uniunea Europeana trebuie reformata sau distrusa.

 21. Pasol na Vladimir, tavarisci. Cand Marele Alb era in Elvetia in ’70, sigur sigur nu era pretenas cu Secu. Doar se plimba asa, intr-o doara

 22. Arestati-i mai impotentilor pe balena ucigasa Sosoaca si pe vagabontul George Simion care se fac vinovati de crimecu premeditare si zadarnicirea combaterii bolilor-imagini dramatice din spitalele tarii în care bolnavii grav de covid cu mastile de oxigen pe fata implora lumea sa se vaccineze au fost publicate de jurnalista Realitatea tv Ionela Arcanu

 23. Taiati capetele balaurului si vom fi liberi.

 24. 1. Conform propriului statut, AUR este pro-american si anti-european (public pe site-ul AUR).

  2. „Profesorul” sa vorbeasca despre crimele „pornocratiei pontificale” (denumire oficiala in istorie). „Istoria” scrisa pe marginea „reportajului” oligofrenilor de la Recorder este doar tentativa (de cca 1600 ani) a pornocratiei pontificale de a distruge ortodoxia.

  3. „Profesore”, ai ghinion! Romanii chiar citesc istorie si chiar o inteleg. Romanii au istorici lucizi care isi fundamenteaza tezele exclusiv pe documente. Procentul de inculti (cei care traiesc din lozincile voastre „civilizate” abjecte) este foarte mic. Spune-ne despre ceea ce stii si este demonstrat cu documente din istoria crimelor pornocratiei pontificale si a iudeo-masoneriei. N-ar strica sa adaugi crimele comise de „civilizatele” state occidentale.

  • Culmea.
   La punctul 3. sa nu uiti sa treci si crimele comise de Putin.

  • Du-te bai racitule si manca rahat prin balarii ca esti prostan tare,te crezi destept dar esti talamba,puti a hoit comunist

  • @Patu Marius

   Te provoc la dezbatere ideologica si istorica. Recunosc ca nu ma pricep la jigniri (nefondate) asa ca tine.

   Ce zici despre „pornocratia pontificala”? Care este originea, perioada istorica, actele si faptele care au legitimat-o?

   Ce zici despre „suprapopulare”? Care este originea conceptului? De cand dateaza? Cine a emis conceptul? Care erau conditiile demografice in epoca respectiva?

   Propun sa incepem cu aceste doua teme.

   Admit oricei tema istorica, legislativa, culturala si de civilizatie pe care o propui.

 25. Genul de jurnalism care acum se regăsește la EvZ. La IAP un prost a găsit o sursă de la Secu și a interpretat-o după cât l-a dus bibilica. IAP era în vizorul Securității pentru a fi racolat, dar nu s-a materializat. Dar, na, csf, ncsf.

 26. Pt Bogdan ” Profesorul de istorie de la o universitate de top ar putea trata subiecte de interes mai general cum ar fi: Cum a înșelat Germania tarile ocupate și chiar micii aliați, dupa ww1 și ww2 reușind sa nu plătească despăgubiri unora, achizițiile de la ceilalți ? Cat aur a trecut din Germania prin Elveția în timpul ww2 și unde a ajuns ?

 27. Du-te bai racitule si manca rahat prin balarii ca esti bolovan,te crezi destept dar esti talamba,puti a hoit si a covid

  • @Patu Marius

   Te provoc la dezbatere ideologica si istorica. Recunosc ca nu ma pricep la jigniri (nefondate) asa ca tine.

   Ce zici despre „pornocratia pontificala”? Care este originea, perioada istorica, actele si faptele care au legitimat-o?

   Ce zici despre „suprapopulare”? Care este originea conceptului? De cand dateaza? Cine a emis conceptul? Care erau conditiile demografice in epoca respectiva?

   Propun sa incepem cu aceste doua teme.

   Admit oricei tema istorica, legislativa, culturala si de civilizatie pe care o propui.

 28. O J.Schmitt,
  Nu uita că după perioada Interbelica a urmat cel de-al doilea Război Mondial început de GERMANIA și ,,ajutata” (sau macar neoprita) de Austria.
  Mai nou,după 1989, știe domnul acesta de unde a venit MAREA FIRMA DE EXPLOATARE A LEMNULI care a defrișat,efectiv tara, mai ales Moldova!?! Că tot a pomenit,de Putna…. Macar Stefan cel Mare, w luptat la el în ,, zonă” dar, câți KAISERI nu se mândresc cu tot felul de cuceriri (IMPERIALISTE de altfel) prin care au vrut să ,,civilizeze” lumea????!!!!

 29. 1. Era vorba despre Occident care infiereaza cu manie proletara ortodoxia.

  2. Rusia este ortodoxa.

  3. Daca ai documente pentru „crimele lui Putin” (DOCUMENTE, nu presupuneri/pareri/ziceri/lozinci/slogane „civilizate”), te rog sa le citezi. Te asigur ca voi citi acele documente. Citesc foarte multa istorie ca sa inteleg prezentul si sa anticipez viitorul. By the way, sa nu citezi cazul Litvinenko, Berezovsky etc. pentru ca acestia erau sub supravegherea si protectia serviciului de securitate britanic, 24/24h, 7/7days.

  4. Insist sa te rog sa-mi dai cateva titluri de carti care demonstreaza „crimele lui Putin” cu documente, fara echivoc.

 30. @Cara

  1. Era vorba despre Occident care infiereaza cu manie proletara ortodoxia.

  2. Rusia este ortodoxa.

  3. Daca ai documente pentru „crimele lui Putin” (DOCUMENTE, nu presupuneri/pareri/ziceri/lozinci/slogane „civilizate”), te rog sa le citezi. Te asigur ca voi citi acele documente. Citesc foarte multa istorie ca sa inteleg prezentul si sa anticipez viitorul. By the way, sa nu citezi cazul Litvinenko, Berezovsky etc. pentru ca acestia erau sub supravegherea si protectia serviciului de securitate britanic, 24/24h, 7/7days.

  4. Insist sa te rog sa-mi dai cateva titluri de carti care demonstreaza „crimele lui Putin” cu documente, fara echivoc.

  • Da’ v-ați întrebat vreodată de ce diaspora a votat cu AUR? Pentru că vedem degradarea occidentului direct la sursă.
   În rest, gura păcătosului, adevăr grăiește: Iohannis e o figurină și jumătate.

  • @ NewLevel

   păi atunci veniți să trăiți în gradina maicii domnului, măi ”ăștia” care v-ați săturat de occidentul decadent!
   aaa, decadent înseamnă și venituri frumușele, șoșele bune, servicii publice funcționale?

  • G4media dă ce mi-ai postat commentu si mai apoi l-ai stărs?
   rusâne bre g4media … io nu-s periculos bre da’ ‘culmea penibil’ scrie minciuni bre
   .. dă ce traiesc auristii in occident daca e rau bre
   aud
   ..ăsti de la nou.a drea.pta
   …extrem.isti d-aia care iti baga pă gât numa credinta lor
   ..aia care vor sa scoata tara din UE si NATO
   .. ca sa poata intra putin cu tancu peste noi
   … putin a tau nu stie ce e aia pace
   …putin baga zâzanie numa ca sa dezbine
   … io asa cum faci tu p-aci acu
   …. da’ mai lasati bre minciunile
   … voi n-avet treaba p-acasa
   … mai repara un gard bre
   … mai desfunda o chiuveta
   … mai croseteaza un sfetăr
   … lasa bre zâzania şâ dezbinarea ca nu stapanesti tu lumea asta
   ….ca n-ai dă ce sa o stapanesti
   … va trece viata in ura si razboi pantru un narod la cap
   … poi mereț inapoi in rusia bre … ca nu va tine nime cu forta in ue
   dă ce fug tăț din est nime nu sa buluceste sa intre in rusia
   …. meri bre cu abureli d-astea ca nu-ti ia nime credinta
   …. nici la polu nord daca meri nice in occident nice in sua
   …. nu are nime treaba cu credinta ta in ue
   …. meret bre cu minciunile dă pă sputniku vost ca nu va mai crede nime.

  • Comentul este pentru „culmea penibilului” , g4media. Nu-l dirija in alta parte.
   Aici e vorba despre tine ” culmea penibilului”. Tu spui minciuni despre occident.
   Occidentul nu „infiereaza .. ortodoxia”.
   In occident gasesti o diversitate religioasa si rasiala ca peste tot in lume. Ceva ce voi, noua drepata, aur, nu inghititi
   sau pretindeti ca nu inghititi
   ca sa faceti din asta o problema si, cica, sa salvati lumea de un inamic imaginar.
   Nu exista nicio problema in ue pe care sa o rezolve putin. Nu-ti ia nimeni credinta in ue. Maturizati-va si incetati cu povestile astea de popa adormit. Probleme aveti voi in rusia cu un putin dictator si inebunit de frica.
   Auristii vostri traiesc foarte bine in ue si nici nu intentioneaza sa se intoarca in rusia unde risca sa zboare pe fereastra sau sa primeasca novichok in lenjerie ( vezi Navalnii) or un tun la tampla (vezi ce face putin in Crimeea , Ucraina , Republica Moldova ), pentru ca putin se teme de oricine si orice pentru crimele pe care le-a facut.
   Vorbesti minciuni si faci manipulare pe forum.

   Si g4media, daca stergi comentariul inseamna ca ai renuntat sa fii onest .

   G4media, stii foarte bine ca minciuni ca cele spuse de „culmea penibilului” propagate pe retele de soc. si forumuri inseamna intoxicarea cititorilor
   daca nu lasi si comentarii care combat feke news generator ca „culmea penibilului”.

 31. @NewLevel

  Multumesc pentru ca intaresti ceea ce afirmam mai sus. Tu vezi si traiesti acolo adevaratele „valori” occidentale (crima, spolierea, ingradirea libertatilor, trafic de oameni, droguri, psihopati LGBT etc.etc.etc.).

  In Romania, populatia needucata si abrutizata prin media si retele sociale traieste din/prin lozinci, nu prin concepte si informatie oficiala.

  De exemplu, i s-a spus ca AUR este „de la rusi”, atunci si-a insusit lozinca, fiindca populatia needucata nu are curiozitatea sa citeasca statutul AUR sa vada ca este pro-americani.

  Istorie si civilizatie nici atat nu are disponibilitate intelectuala sa citeasca. Daca ar fi citit, ar fi vazut ca toata istoria si literatura occidentala urla de impostura, jaful si crima statelor „civilizate”.

  Chiar conceptul de „civilizatie” nu stiu multi sa-l defineasca. Este grav ca il citeaza si emit lozinci in numele „civilizatiei”.

  Multumesc pentru interventie, NewLevel! Sper sa mai conversam pe marginea culturii si civilizatiei occidentale decadente, asa cum foarte bine ai observat „direct la sursa”.

  • da, ai dreptate, chiar ești culmea penibilului 🙂

  • @Mihai

   Nu vrei sa detaliezi? De exemplu, sa argumentezi cu probe (documente, studii istorice sustinute de documente etc.) in ce consta penibilitatea comentariilor mele.

   Astept!

  • Hahaha, au descoperit si trollii rusi strawman fallacy.
   Tvoiu mati, tavarisci. Iti meriti nick-ul

 32. Mvai, ce de loc de parcare… 😀 observ ca s au mutat aici comentatorii de pe sputnik.md

 33. Presa din Elveția comentează …. Elveția o țara care nici măcar nu e in Uniunea Europeană cu acte in regulă.

 34. Iata articolele straineze pe comanda, preluate si la noi in tara, in interes „pur jurnalistic”.

 35. Istoria si atrocitatile statului se repeta in spirala evoluata.

 36. Dacă ziarul era francez, belgian, italian sau german poate era ceva obiectiv dar fiind elvețian nu e bun nici să te ștergi la cur.
  Elveția nu e membru ue dar ei mănâncă wuie.
  Ei critică rusia dar la țin banii rușilor
  Ei au tupeu să critice ceea ce nu sunt, naționaliști.

  Dar marele alb și pop au fost securiști.

  • Foarte pertinent comentariul tau!

   Elvetia il gazduieste pe Hodorhovsky care a infiintat acolo o fundatie („Pentru o Rusie deschisa” sau cam asa ceva; titulatura este similara cu fundatia aia a lui Soros).

   De sub protectia „neutralitatii” tarii gazde, Hodorhovsky imprastie dezinformari si genereaza scandaluri.

 37. Cine s-a plimbat prin occident în ultimii patru – cinci ani a văzut, dacă l-a interesat, cu ochii lui, decăderea. În occident nu se mai fac bani iar unii occidentali o duc mai rău decât mulți dintre români, chiar dacă muncesc cu normă întreagă. Este începutul sfârșitului pentru ei, dar spre deosebire de cei din est, sunt fete mari și nu știu ce urmează după ce autoritățile se aricesc spre ei pentru așa zisul bine comun, cum ar fi clima, pandemia, echitatea, etc. Ei încă cred că politicienii lor își fac treaba în interesul cetățeanului, lucru care nu mai este valabil de ceva vreme.

 38. Valori europene?
  O treime dintre romani nu crede in stiinta.
  39% dintre elevii romani sunt analfabeti functional.
  Pupam racle si ne declaram mari crestini, cand de fapt doar EU-(persoana mea) meu conteaza.
  Si vrem valori europene?

  • Care sunt „valorile europene” faptice? FAPTICE si APLICABILE! Nu cele declarative de cca 300 de ani de catre Alianta Israelita de la Paris.

   Te rog sa detaliezi „valorile europene” si modul de aplicare.

   Daca nu, te rog sa incetezi in a emite lozinca „valori europene”.

 39. Lasă că Ortodoxia este buna pentru marele alb. De ce sa nu și facă și omul averi pe spatele românilor . Foarte bine , in loc să credeți în Dumnezeu , credeți în Biserică că va vrea binele. Sunt destui care fac donații generoase la Biserica , crezând că mai se șterg din păcate. Daca ar exista un pic de discernământ și iubire adevărată fata de Dumnezeu , nu ați avea nevoie de intermediari către Dumnezeu. Unde este relația voastră personala cu Dumnezeu , prin preoți și clădirile Bisericilor sau între sufletul vostru și Dumnezeu direct ? Biserica are interesele proprii , nu ale sufletului vostru.

 40. Ce idioți…auzi, analize profunde…🤕🤭😃,,reprezentanți ai bisericii și științei nu au aproape nicio pondere politică în Europa de Vest, acest lucru este diferit în est…”
  Normal, că ai lor nu se duc la biserici…care au fost transformate în baruri și/sau sedii de facultăți.. și sunt spălați la creier bine de tot…

 41. Zice ca in Vest reprezentanții științei nu au relevantă in viata socio-politica?! Ma iertati, dar autorul este in cazul acesta rupt de realitate, ca sa nu folosesc cuvinte precum id i ot.

  Iar daca intrebi azi pe strada cine a fost Codreanu, cel mai probabil raspuns este „la ce echipa joaca/a jucat”?!

 42. nu trebuie să ne intereseze ce spun străinii, care fierb de ciudă când văd un popor care începe să se unească. va fi foarte greu, deoarece poporul român în raport de 70-80 % este un popor care trăiește în păcate strigătoare la Cer. de aceea, doar uniți în credința strămoșească vom ieși la liman. căci Iisus Hristos este Cel care ne unește. dar până nu-L vom recunoaște ca Domn și Dumnezeu, nu ne vom vindeca. vom rămâne aceiași mincinoși, prefăcuți și nemulțumiți că nu ne merge bine.

  PS : părerea mea e că Rusia nu are nicio legătură cu partitul AUR. Asta e o afirmație de vâlvă și gălăgie ca să arunce poporul în degringoladă.

  Pentru că, uitați-vă cine comentează de Biserica Ortodoxă. comentează doar acele „Iude” care nu au nicio legătură cu Sfintele Taine și cu Viața Bisericii (și pe care „nici portile iadului nu o vor birui”).

  uniți într-un cuget, în dragoste unul față de celălalt, vom birui pe vrăjmașul diavol. dar cum? doar în jurul Potirului! ori, acolo dacă nu mergi cu capul plecat, vei rămâne un fariseu.

  Doamne ajută!

 43. Pai,daca va uitati in CV-urile celor mai importanti prelati romani(inclusiv Preafericitul)cam toti s-au scolit pe la colegii calvine din Elvetia …si cum calvinii erau „protestanti”(la fel cu luteranii,unitarienii etc) poate ca ar trebui ca onor academicianul elvetian sa puna putin lucrurile intr-un context mai larg putin in ce priveste nationalismul(in anumite aspecte ale sale :respectul limbii nationale,al istoriei,al traditiilor etc.)

 44. @Falus Virilescu :..”tin banii” oligarhilor rusi asa cum ascundeau odata aurul si comorile artistice(si posibil sa mai „protejeze „si azi astfel de valori) „chivernisite”de nazisti de prin tarile ocupate…da’ei n-au „colaborat”cu extremistii etc.

 45. Yay, un profesor din țara care ni l-a dat pe Adolf ne explică „pericolele naționalismului ortodox”!
  Btw, aceeași țară care trăgea cu tunurile în bisericile ortodoxe din Transilvania…
  Un pic de bun-simț n-ar strica!

 46. O mizerie de articol, ca multe altele care apar, când și când, în Occident. Autorul, austriac, a scris o istorie a Mișcării Legionare plina de poncife, tezistă și doldora de erori istorice punctuale. Evident, tradusă la noi, la Humanitas! QED. Acum, preia pe nemestecate prostiile lansate cu tam-tam de un biet conțopist de la CNSAS, ahtiat după reclama proprie. Duca-se pe pustii, amândoi!
  Nu va mai pierdeți vremea cu așa ceva. Mai bine, stimați comentatori (mă refer la aceia cu capul pe umeri), căutați Asociația „Romania, implica-te!” și încercați să-i urmați îndemnul lucid la necesară acțiune civică. Daca va pasă de țara!

 47. Bush senior, ala care a fost directorul CIA fix inainte sa fie peresedinte.

  Stiti voi, CAI, aia care plateste pe ascuns Europa Libera, aia care opereaza dronele ucigase, aia care avea salon de tortiura pe Str Mures Nr 4. Democretie in actiune!

 48. Ce se mai agita pupatorii de oase cand se mai scriu niste adevaruri!

 49. Jens Schmitt e un istoric harnic și om de carieră, are și o minte pe măsura lumii de azi, pentru el tot ce nu e democrație liberală este Răul. Și gata. Cărțile lui sunt corecte, naive și lipsite de nuanțe. Și, desigur, în viziunea lui Biserica trebuie să fie o instituție a statului progresist, transparentă ca o Curte de Conturi din Utopia.

  • “Eșecul partidelor pro-europene este cheia extremiștilor care, la fel ca în perioada interbelică, sunt susținuți de Biserica Ortodoxă și de intelectualii naționaliști. Partidele burgheze nu îndrăznesc să intre în conflict deschis cu aceste forțe, ci mai degrabă deschid calea intereselor electorale“ Tradus: nici un politician nu are curajul să se opună ideilor hai să le numesc nu extremiste ci doar traditional-conservatoare a căror principal sustinator este BOR. Nu poti fi si modern si ramas cu capul în secolul XIX-inceputul secolului XX. Un proverb turcesc spune ca un singur lucru e mai rau decât daca te certi cu toata lumea: Daca încerci să-i faci pe placul tuturora.

 50. Faine comentarii. Tin doar sa le atrag atentia că pot să viseze la o tara democratica si prospera atâta timp cât ei cred că acest articol nu spune adevărul. Cine a fost barem o zi în Elvetia, nu va mai scrie astfel de bazaconii. BOR, nationalismul, antisemitismul, servilismul politicienilor pentru a fi „populari“ ucide. Vezi valul 4. Somn usor pentru cei care nu văd ce oameni le sunt “reperele morale“.

  • Da, am fost eu prea multe zile in Elvetia. Deci ce trebuia mai exact sa retin?🤔

  • Toleranta, multilingvismul, organizarea, infrastructura. Un simplu controlor din tren care vorbeste 4 limbi. si rezolva cu rabdare situatia unor emigranti fara acte. Faptul că nu vezi la fiecare milimetru tinere machiate cu unghii artificiale. Faptul ca in 10 zile nu am nevoie sa sterg praful de pe pantofi. Pacat ca nu pot sa pun aici fotografia unui capac de canal care la noi este pentru drumari o enigma cum a fost facuta. Ca au cale ferata de peste 150 de ani pana la altitudinea de 1900 m, ca au cel mai lung tunel de cale ferata din lume de 57 km (Gotthard) prin care trenul trece in 11 minute, etc…….

  • Toleranta? Cu cine si cu ce, bre? N-as generaliza. Pai tu stii cate acte mi-au trebuit? Pai da, mai rau ca in alte tari din UE.
   Toate bune si frumoase. Mi se pare corect asa: cine munceste, sa aiba!
   Dar eu ma refeream la articol. Adicatelea ce sa retin eu din articol. 🤨
   Si cu ce ne incurca BOR sa facem ce fac si ei sa facem aici o Elvetie, asa cum o stim, ne-o inchipuim, speram, sau „O tara ca afara”?

  • Subscriu! Aveti perfecta dreptate, dar pe acest site sunt o gramada de trolli . Nationalismul a fost intotdeauna , in perioadele de criza, un instrument de manipulare a maselor, a celor ignoranti.

 51. Cei doi n-au învățat dansul pe muzica ce se cântă de la Bruxelles.

 52. Aici e vorba despre tine ” culmea penibilului”. Tu spui minciuni despre occident.
  Occidentul nu „infiereaza .. ortodoxia”.
  In occident gasesti o diversitate religioasa si rasiala ca peste tot in lume. Ceva ce voi, noua drepata, aur, nu inghititi
  sau pretindeti ca nu inghititi
  ca sa faceti din asta o problema si, cica, sa salvati lumea de un inamic imaginar.
  Nu exista nicio problema in ue pe care sa o rezolve putin. Nu-ti ia nimeni credinta in ue. Maturizati-va si incetati cu povestile astea de popa adormit. Probleme aveti voi in rusia cu un putin dictator si inebunit de frica.
  Auristii vostri traiesc foarte bine in ue si nici nu intentioneaza sa se intoarca in rusia unde risca sa zboare pe fereastra sau sa primeasca novichok in lenjerie ( vezi Navalnii) or un tun la tampla (vezi ce face putin in Crimeea , Ucraina , Republica Moldova ), pentru ca putin se teme de oricine si orice pentru crimele pe care le-a facut.
  Vorbesti minciuni si faci manipulare pe forum.

  Si g4media, daca stergi comentariul inseamna ca ai renuntat sa fii onest .

  G4media, stii foarte bine ca minciuni ca cele spuse de „culmea penibilului” propagate pe retele de socializare si forumuri inseamna intoxicarea cititorilor
  daca nu lasi si comentarii care combat feke news generator ca „culmea penibilului”.

 53. Oliver Jens Schmitt nu stie unde este Romania si nici nu-i cunoaste vecinii, dar scrie despre tara, nu stie nici capitala tarii. Care sunt valorile europene ?LGBTQAE….?

  • “ La aceste întrebări – și la altele – răspunde într-un adevărat tur de forță istoricul Oliver Jens Schmitt, unul dintre cei mai reputați cercetători ai sud-estului european, examinând spațiul balcanic dintr-o nouă perspectivă, aproape deloc abordată până în prezent, într-o analiză în care România ocupă un spațiu larg.“

   Asa scrie printre altele pe pagina editurii Humanitas.

   https://humanitas.ro/humanitas/carte/balcanii-in-secolul-xx

 54. Aurel Pop e cel care l-a acoperit Ponta referitor la teza de doctorat plagiata ! Un academician care se urca in aceeasi barca cu impostorii …….. halal „academician”. Trecutul lui in perioada comunista nu este foarte curat…… apare pe niste liste cu posibili colaboratori ai securitatii ! Daca nu ar avea nimic de ascuns referitor la trecut ar cere publicarea tuturor informatiilor !

 55. Subscriu! Aveti perfecta dreptate, dar pe acest site sunt o gramada de trolli . Nationalismul a fost intotdeauna , in perioadele de criza, un instrument de manipulare a maselor, a celor ignoranti.

  • Nationalistii de data asta au niste argumente. Al tau care e? Ca-s eu pr.oasta?🙄
   Mai munciti ca nu sunteti convingatori deloc, bre, va zic preteneste.

 56. Ce-au sarit extremistii! Asta e un semn ca nu-s putini, iar articolul e cat se poate de obiectiv. Extremismul e un mare pericol pt o tara in deriva, asa cum e acum Romania. Extrema dreapta produce nenorociri oriunde actioneaza, ca se manifesta in primul ramd prin violenta fizica si de limbaj. E caracteristica lor de baza.

 57. În textul original mai este vorba despre Silvian-Emanuel Man, lider studenţesc, care a afirmat că România nu ar mai aparţine românilor şi că românii ar trebui să-şi ieie ţara înapoi; Man s-ar folosi de elemente lingvistice şi vizuale din tradiţia fastcistului extrem antisemit Corneliu Zelea Codreanu.

 58. Academia. Ioan Aurel.Pop o fi avut sau nu relații cu Secu. Sigur este ca popa șef a avut legătură cu Sf.Minastie Secu

 59. AUR o mizerie aburind din subsolurile blocurilor ceausiste.

 60. Niste onanisti !Si autorul articolului si zbuciumatii de la noi!La buda cu voi ,sclavilor!

 61. Si de unde stie autorul asta? O fi fost „roman” la origine, pe numele lui Felix Lupulescu, si o fi fost si sekhoo, stie cum merge treaba.
  Nu am vazut nicaieri in lumea asta, si am imblat ceva, rasisti si xenofobi ca in elvetia!

 62. A fi antioccidental in România de azi, care ca întotdeauna în istoria ei, are marele nenoroc al unei poziții geostrategice cumplite ( vezi acum pe Erdogan, Orban, premierul Poloniei, Putin, Lukasenko …) e o crimă. Vom ajunge în 10 ani probabil in bratele rușilor. Vom ajunge din libertate înapoi in dictatură.
  Însăși existenta României cum o stim azi o datoram unei alianțe politice inteligente in 1918 când s-a înfăptuit Marea Unire. Dacă eram atunci extremisti, antisemiti, antioccidentali nu făceam nimic.
  Reflectați putin la asta și poate va mai trec sentimentele antioccidentale , sovinismul și ura fata de tot ce strain de care sunt pline comentariile unora.