G4Media.ro

Pompierii români din Grecia, în mijlocului unui scandal  generat de un fake…

Pompierii români din Grecia, în mijlocului unui scandal  generat de un fake news

Pompierii români din Grecia au fost parte a unui fake news răspândit de o publicație elenă, care a fost mai apoi distribuit pe rețelele sociale. Potrivit publicației militaire.gr, șefului operațiunii, colonelul Florin Pop, ar fi afirmat că „focul putea fi stins într-o zi, dar parcă cineva nu a vrut”, scrie jurnal.md, citată de Rador.

După apariția acestei știri, colonelul i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului adjunct și secretarului general pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias și, respectiv, Vassilis Papageorgiou, în care dezminte ca ar fi spus asa ceva.

Colonelul Florin Pop și-a exprimat regretul pentru mesajele eronate publicate de militaire.gr, pe 10 august, subliniind că totul este o „minciună uriașă” care afectează buna cooperare și eforturile comune în lichidarea incendiilor. Acesta precizează că în timpul interviurilor pe care le-a acordat a fost însoțit de cel puțin doi ofițeri operaționali care pot confirma că ceea ce a fost scris în presa greacă nu este adevărat.

„Eu și colegii mei nu am spus că focurile care s-au dezvoltat în locurile în care operam sub instrucțiunile liderului grec ar putea fi stinse într-o singură zi”, spune acesta în scrisoarea deschisă trimisă oficialilor eleni.

Cum arată o zi din viața pompierilor români din Grecia

Un alt mit pe care pompierul român îl infirmă în scrisoarea adresată lui Nikos Hardalias, privește postările de pe Facebook care au fost răspândite și care susțineau că incendiul ar fi putut fi stins cu foc.

„Folosim metode similare cu Grecia la stingerea incendiilor și în România, iar metoda„ foc cu foc ”este utilizată în țara noastră doar ca ultimă soluție și în aproape toate cazurile nu este recomandată”, precizează colonelul Florin Pop.

„Suntem aici pentru a sprijini autoritățile grecești și pompierii greci în aceste momente grele cu care se confruntă. Mecanismul de protecție civilă al UE se referă la solidaritate și la sprijinirea țărilor afectate în perioade dificile. (…) Misiunea noastră este de a suprima și stinge incendiile forestiere, neavând competență în ceea ce privește prevenirea incendiilor”, a mai scris acesta.

Sursa: Jurnal.md

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Pentru a evita fake nwes pompierii romani ar trebui sa- vada de atribuțiile lor, sa o lese mai moale cu interviurile in mass media. Asa se comporta adevărații pompieri

    • de unde stii tu cum se comporta un pompier adevarat, daca nu esti unul dintre ei? mai bine stingi tigara si ii dai pace, omul a reactionat foarte bine si a clarificat o porcarie de stire.

    • Cand apare o stire falsa reactia trebuie sa fie prompta si taioasa. Altfel se va perpetua perceptia ca ‘o fi ceva adevar acolo’ … ca asa suntem facuti, sa citim toate prostiile si sa le mai si credem.
      E valabil in toate domeniile, cu atat mai mult cand e vb de un subiect atat de sensibil ca cel de mai sus.

  2. domnul colonel a spus asta in limba greaca de au inteles aia asa bine ?