G4Media.ro

Polonia prelungeşte cu trei luni starea de urgenţă la frontiera cu Belarusul…

Sursa foto: Facebook / Comitetul de frontieră de stat din Belarus (Государственный пограничный комитет Беларуси)

Polonia prelungeşte cu trei luni starea de urgenţă la frontiera cu Belarusul / Accesul în zona de frontieră rămâne interzis tututor persoanelor nerezidente în zonă

Polonia a prelungit cu trei luni interzicerea accesului în regiunea de frontieră cu Belarusul, impusă în septembrie, după izbucnirea crizei migraţiei cauzată de sosirea a mii de migranţi, relatează News.ro, care citează AFP.

Noile măsuri, anunţate marţi seara târziu de către ministrul de Interne Mariusz Kaminski, prelugesc de facto – începând de miercuri – starea de urgenţă instituită în zona de frontieră, care s-a încheiat la miezul nopţii de marţi spre miercuri.

În virtutea legii poloneze, starea de urgenţă poate fi impusă pe o perioadă maximă de trei luni.

Accesul în zona de frontieră rămâne interzis tututor persoanelor nerezidente în zonă, inclusiv membrilor ONG-urilor care ajută migranţi, potrivit noilor măsuri.

Jurnaliştii care aveau interdicţia de a pătrunde în zonă urmează să poată să ceară o autorizaţie specială grănicerilor.

Aceste noi măsuri au fost posibile după ce Parlamentul, aflat sub controlul conservatorilor naţionalişti, a adoptat un amendament la legea privind apărarea frontierei care acordă ministrului interne puterea de a bloca accesul în zonă în cazul unor incidente la frontieră.

Parlamentul a respins, în Senat, amendamente care îi autorizau pe jurnalişti să muncească liber în regiunea de frontieră.

Opoziţia şi organizaţii de drepturile omului denunţă noile măsuri ca acordând prea multă putere ministrului de Interne şi apreciază că sunt contrare Constituţiei poloneze.

Occidentul acuză regimul belarus al lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că a orchestrat criza migraţiei şi că exercită astfel asupra Uniunii Europene (UE) o ameninţare hibridă, acuzaţii respinse de către Minsk.

Polonia a ridicat o barieră de sârmă ghimpată şi a comasat mii de militari de-a lungul celor 400 de kilometri de frontieră, în urma acestor tensiuni cu Belarusul şi din cauza prezenţei a mii de migranţi la frontieră, majoritatea originari din Orientul Mijlociu, care vor să intre în UE.

Presa poloneză scrie că cel puţin 12 migranţi au murit de ambele părţi ale frontierei, în timp ce încercau să treacă această zonă împădurită pentru a ptrunde în UE.

Human Rights Watch (HRW) estma săptămâna aceasta că dacă ”Belarusul a creat această situaţie fără să-i pese de consecinţele umane, Polonia împărtăşeşte vina suferinţei acute în zona de frontieră”, iar cele două ţări se fac vinovate, în opinia NG-ului, de ”încălcări grave ale drepturilor omului” migranţilor.

Sursa foto: Facebook / Comitetul de frontieră de stat din Belarus (Государственный пограничный комитет Беларуси)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Migrantii care strica gardurile, sfidand granicerii inarmati, trebuie impuscati in picioare fara comentarii !
    1) Gardul de sarma ghimpata nu se afla ,,la Granita” ci se afla in interiorul teritoriului Poloniei.
    2) Intra la Infractiunea de : ,,Atac asupra unor fortificatii militare”
    (Gardul in sine este o ,,fortificatie militara”).
    Conform Regulamentelor Militare la aceasta actiune agresiva se raspunde cu foc macar la nivelul picioarelor !. De preferat calibru mic (4,7 mm).