G4Media.ro

Polonia înființează o comisie parlamentară de anchetă cu privire la programul israelian…

Sursa foto: Unsplash/ Mika Baumeister

Polonia înființează o comisie parlamentară de anchetă cu privire la programul israelian de spionaj Pegasus

Parlamentul polonez a aprobat miercuri, 17 ianuarie, crearea unei comisii de anchetă privind utilizarea programului israelian de spionaj Pegasus de către guvern, serviciile speciale și poliție în timpul celor opt ani în care naționaliștii populiști au fost la putere în Polonia, între 2015 și 2023, potrivit Le Figaro.

Guvernul de atunci al partidului Lege și Justiție (PiS) este acuzat că a folosit acest soft pentru a spiona opoziția și judecătorii critici la adresa guvernului de la acea vreme.

Citizen Lab, un laborator de monitorizare a securității cibernetice cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus împotriva mai multor persoane din Polonia, inclusiv a lui Krzysztof Brejza, coordonatorul campaniei electorale pentru partidul Platforma Civică (centru) la alegerile parlamentare din 2019. Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria și datele utilizatorului, precum și activarea de la distanță a dispozitivului pentru a capta sunet sau imagini.

„Atac la adresa democrației”

Ministrul Apărării al noului guvern, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că această comisie riscă să dezvăluie lucruri „care nu au fost niciodată dezvăluite și care sunt foarte șocante”. „Dacă cineva i-a ascultat pe politicieni, a acționat și a fabricat, modificând SMS-uri, jucându-se cu acest instrument antiterorist împotriva adversarilor politici, ca în cazul lui Krzysztof Brejza, acesta este un atac la democrație în forma sa cea mai pură, un atac la libertatea alegerilor”, a insistat el în fața jurnaliștilor.

În 2022, președintele de atunci al PiS, Jaroslaw Kaczynski, a recunoscut că țara sa a cumpărat softul de spionaj, dar a respins acuzațiile că acesta ar fi fost folosit împotriva opoziției politice. Comisia parlamentară urmează să examineze obiectivele și legalitatea operațiunilor desfășurate cu ajutorul Pegasus, precum și să stabilească detaliile achiziției de către Polonia a Pegasus și a altor sisteme similare.

De la venirea la putere a noii majorități pro-europene în urma alegerilor din octombrie, Parlamentul a lansat deja alte două comisii de anchetă. Una dintre ele urmează să analizeze încercarea eșuată de a organiza alegeri prezidențiale controversate din punct de vedere juridic în 2020 în timpul pandemiei, iar cealaltă privind distribuirea în masă a vizelor poloneze de către consulatele poloneze din diferite țări sub guvernul PiS, pentru care s-a perceput o taxă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...