G4Media.ro

Polițiștii de frontieră saudiți sunt acuzați de crime în masă asupra migranților…

Photo 64982902 © Louai | Dreamstime.com

Polițiștii de frontieră saudiți sunt acuzați de crime în masă asupra migranților etiopieni care vor să treacă granița din Yemen (raport Human Rights Watch)

Gărzile de frontieră saudite sunt acuzate de uciderea în masă a migranților de-a lungul graniței cu Yemenul într-un nou raport al Human Rights Watch, transmite BBC.

Raportul afirmă că sute de persoane, mulți dintre ei etiopieni care traversează Yemenul devastat de război pentru a ajunge în Arabia Saudită, au fost împușcați mortal. Migranții au declarat pentru BBC că au avut membrele retezate de focuri de armă și au văzut cadavre lăsate pe trasee.

Arabia Saudită a respins anterior acuzațiile de omoruri sistematice.

Raportul Human Rights Watch (HRW), intitulat They Fired On Us Like Rain (Au tras asupra noastră ca ploaia), conține mărturii de la migranți care spun că au fost împușcați și uneori țintiți cu arme explozive de către poliția și soldații saudiți la granița nordică a Yemenului cu Arabia Saudită.

Migranții contactați separat de BBC au vorbit despre treceri nocturne terifiante în timpul cărora grupuri mari de etiopieni, printre care multe femei și copii, au fost ținta unor focuri de armă în timp ce încercau să treacă granița în căutarea unui loc de muncă în regatul bogat în petrol.

„Împușcăturile nu se mai terminau”, a declarat Mustafa Soufia Mohammed, în vârstă de 21 de ani, pentru BBC.

El a spus că unii din grupul său de 45 de migranți au fost uciși când au fost atacați de focuri de armă în timp ce încercau să se strecoare peste graniță în iulie anul trecut.

„Nici măcar nu am observat că am fost împușcat”, a spus el, „dar când am încercat să mă ridic și să merg, o parte din picior nu mai era cu mine”.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU, peste 200.000 de persoane încearcă anual o călătorie periculoasă, traversând pe mare din Cornul Africii spre Yemen și ajungând apoi în Arabia Saudită.

Organizațiile pentru drepturile omului spun că mulți sunt încarcerați și bătuți pe drum.

Traversarea pe mare este destul de periculoasă. Săptămâna trecută, peste 24 de migranți au fost dați dispăruți în urma unui naufragiu în largul coastei Djibouti.

În Yemen, principalele rute ale migranților sunt pline de morminte ale persoanelor care au murit pe drum.

Zeci de migranți au fost uciși în urmă cu doi ani, când un incendiu a distrus un centru de detenție din capitala Sanaa, condus de rebelii Houthi, care controlează cea mai mare parte a nordului Yemenului.

Dar abuzurile descrise în cel mai recent raport al HRW sunt diferite ca amploare și natură.

„Ceea ce am documentat sunt, în esență, omoruri în masă”, a declarat Nadia Hardman, autorul principal al raportului, pentru BBC.

Photo 64982902 © Louai | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...