G4Media.ro

Politico: PPE, cel mai mare partid din Parlamentul European, e profund divizat…

sursa foto: Pexels/ Singkham

Politico: PPE, cel mai mare partid din Parlamentul European, e profund divizat înaintea unui vot-cheie pentru România. Miza e includerea gazelor naturale și energiei nucleare printre investițiile ”verzi” în energie

PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, e divizat în ceea ce privește susținerea sau nu a includerii de către Comisia Europeană a gazului natural și a energiei nucleare în așa-numitul sistem de clasificare a investițiilor verzi în energie (cunoscut în jargon bruxellez ca taxonomie), înaintea unui vot în plen săptămâna viitoare, transmite publicația europeană Politico.

Politico relatază un schimb intern de e-mailuri între coordonatorii PPE Peter Liese și Markus Ferber și europarlamentarul român Marian Jean Marinescu. Liese și Ferber au cerut grupului PPE să ia în considerare un anumit argument împotriva propunerii Comisiei – și anume că a fost prezentată înainte de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce, potrivit celor doi eurodeputați, a dus la contradicții precum clasificarea investițiilor în infrastructura care transportă gazul rusesc ca fiind durabile, dar nu și a terminalelor GNL.

Dar europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu a ripostat într-un e-mail, cerându-i lui Liese să „înceteze să mai distribuie propagandă rusă” și să își susțină afirmațiile privind GNL, deoarece „altfel consider că distribuiți informații înșelătoare”.

Un membru PPE  a declarat pentru Politico că grupul este împărțit în două în ceea ce privește respingerea propunerii înainte de votul de săptămâna viitoare de la Strasbourg.

Reamintim că, în februarie, Comisia Europeană a decis ca energia nucleară și gazele naturale să fie acceptate în tranziția spre economia verde. Decizia Comisiei reprezintă o victorie majoră pentru țări ca România și Franța, care au susținut puternic energia nucleară, în timp ce state precum Germania ori Spania s-au opus.

România și Franța, alături de alte state, au susținut că UE nu poate face trecerea la o economie verde bazându-se doar pe energia provenită din surse regenerabile, pentru că acest proces ar fi adus prejudicii enorme economiilor naționale prin creșterea costurilor de producție.

Parlamentul European trebuie să dea un vot săptămâna viitoare pentru propunerea Comisiei Europene. (sursa foto: Pexels/ Singkham)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Verde,neverde,sa avem cu ce sa facem mâncare,sa ne încălzim,sa muncim,sa ne mișcăm!si sa ne permită să trăim omenește,nu că fiarele în lanț!!!

  2. Problema e oricum formulata prost din start. Daca scopul e sa reduci gazele cu efect de sera, energia nucleara te ajuta. Pe cand metanul e gazul cu cel mai puternic efect de sera (dupa vaporii de apa, go figure…)

    • Crede cineva ca astia chiar urmaresc scopurile pe care le declara? Follow the money. Trebuie vazut cine se imbogateste din narativa schimbarilor climatice.

  3. De ce e colonie?