G4Media.ro

Politicienii francezi dezaprobă excluderea lui Donald Trump de pe reţelele sociale

Politicienii francezi dezaprobă excluderea lui Donald Trump de pe reţelele sociale

Reprezentanţi ai întregului spectru politic din Franţa au criticat luni excluderea preşedintelui american Donald Trump din reţelele sociale online, relatează AFP.

Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a apreciat că „reglementarea giganţilor informatici nu poate fi făcută chiar de către oligarhia informatică”. El a declarat că este „şocat” de deciziile împotriva lui Trump şi a denunţat ameninţarea aşa-numitei „oligarii digitale” la adresa statelor şi a democraţiilor, afirmând că doar „poporul suveran”, statele şi justiţia au legitimitate pentru reglementarea domeniului respectiv.

Twitter i-a suspendat permanent contul lui Trump vineri, la două zile după ce susţinătorii acestuia au ocupat Capitoliul, sediul Congresului SUA din Washington. Reţeaua Facebook, serviciul de mesagerie online Snapchat şi platforma Twitch pentru difuzarea de materiale video pe internet au luat măsuri similare.

Comisarul european Thierry Breton şi-a exprimat la rândul său „perplexitatea” faţă de deciziile respective, considerate „problematice” şi de către cancelarul german Angela Merkel.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a apreciat că „reducerea la tăcere” a unei persoane în reţelele sociale, devenite „un gen de spaţiu public”, ridică probleme „în lipsa unor criterii stabilite exact” prin lege. El a precizat că există o diferenţă între moderarea unui conţinut şi împiedicarea exprimării unei persoane.

Guvernul de la Paris a încercat anul trecut să reglementeze prin lege exprimarea urii online, dar Consiliul Constituţional a respins demersul în iunie, arătând că afectează libertatea de exprimare.

În rândul opoziţiei din Franţa s-au manifestat poziţii similare, de la Jean-Luc Melenchon, liderul partidului radical de stânga Franţa Nesupusă, până la Marine Le Pen, preşedinta Adunării Naţionale, de extremă dreaptă. Le Pen a caracterizat măsurile împotriva lui Trump ca o „acaparare a puterii” de către „grupuri private mari care consideră în prezent că au mai multă putere decât un stat, ceea ce este probabil adevărat”.

Xavier Bertrand, politician de dreapta, preşedintele regiunii Hauts-de-France din nordul ţării, este de părere că „ameninţarea democratică” poate necesita „dezmembrarea” unora din companiile din aşa-numitul grup GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon).

O opinie diferită a venit din partea europarlamentarei de stânga Aurore Lalucq, care a mulţumit „de data asta” Twitter.

Sursa: Agerpres

Citește și: Merkel consideră problematică suspendarea lui Trump pe reţelele de socializare: Se poate interfera în libertatea de exprimare, dar nu prin decizia unei companii

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. E o prostie ca l-au blocat, va fi o prostie si mai mare daca il demit. O sa creeze un martir mediatic si gloata trumpista atat asteapta.

 2. Mda. Și ” la marmote envelea le chocolat dans le staniol”. Sigur que oui

 3. Toți descreierații se simt acum discriminati.
  Ce tragedie!
  După evenimentele de săptămâna trecută este normal ca nimeni să nu vrea să fie complice la nebunia lui Trump.

 4. @descreierații
  Se subintelege că eu sunt chiar satisfăcut atunci când societatea se vindecă și trimite descreierații acolo unde le este locul.

 5. LUPTA DE CLASA:

  • Cls. a 2-a si cls. a 3-a.

  • The Church Militant (Ecclesia Militans) is the Christian militia. The Church Militant does battle against sin, the devil and the demonic „rulers of the darkness of this world, against spiritual wickedness in high places” – asta e una sursele trollului psihopat care până de curând folosea fanroșa BPS= Black Pigeon Speaks, un alt vlogger neo-nazist