G4Media.ro

Poliția israeliană, confruntări cu protestatari de extremă dreaptă la Ierusalim / Pe…

sursa foto: captura video

Poliția israeliană, confruntări cu protestatari de extremă dreaptă la Ierusalim / Pe unele pancarte erau scrise mesaje interzise precum „un glonţ în cap pentru fiecare terorist”

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA conform Agerpres.

Televiziunea israeliană a relatat că unii participanţi purtau pancarde cu meaje contrare unui acord. „Un glonţ în cap pentru fiecare terorist şi nu există coexistenţă cu inamicul”, potrivit canalului Kan.

Poliţia a împiedicat zeci de demonstranţi să defileze prin Oraşul Vechi. Participanţii au cerut „restabilirea controlului deplin evreiesc în Ierusalim şi asupra Muntelui Templului” – o provocare serioasă din perspectiva palestiniană.

Situl din Ierusalim, cunoscut de evrei drept Muntele Templului şi Sanctuarul Nobil pentru musulmani, găzduieşte Domul Cupolei Stâncii şi Moscheea al-Aqsa şi este al treilea loc cel mai sfânt în islam. Cu toate acestea, el este de asemenea sacru pentru evrei, în timp ce acolo au fost construite primele temple evreieşti.

Participanţii au cerut de asemenea expulzarea autorităţii Waqf desemnate de Iordania de pe Muntele Templului/Sanctuarul Nobil. Autoritatea musulmană este responsabilă de administraţia sitului, în timp ce Israelul răspunde pentru securitate.

Conform unui acord cu autorităţile musulmane, evreii au voie să viziteze locul, dar nu să se roage acolo. Însă acest lucru este încălcat în mod repetat.

Iordania a condamnat autorizarea marşului de către autorităţile israeliene. Ţara vecină a avertizat împotriva „continuării măsurilor unilaterale şi ilegale israeliene ce vizează schimbarea statutului istoric şi juridic” al Ierusalimului şi locurilor sale sfinte.

Liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid, un centrist, a descris marşul ca o încercare de „a da foc unor zone suplimentare şi de a provoca mai departe
distrugere şi moarte”.

Organizaţia pentru Cooperare Islamică (OCI) a condamnat aprobarea de către Israel a demonstraţiei, denunţând-o drept „marş provocator”.

Israelul a luat sub control Cisiordania şi Ierusalimul de Est în Războiul de Şase Zile din 1967. Palestinienii revendică teritoriile pentru propriul stat cu Ierusalimul de Est drept capitală, aminteşte DPA.A

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Extremismul naște violență oriunde în lume, iar aceasta generează violență la rândul ei.

    Se apropie alegerile în România, iar extremismul nu este doar tolerat, ci încurajat. Ar fi foarte bine să vedem din istoria proprie și din experiența altor state că drumul către extremism este unul greșit, pierzător.