G4Media.ro

Poliția israeliană a împușcat mortal un arab israelian înarmat, în Ierusalim

sursa foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Poliția israeliană a împușcat mortal un arab israelian înarmat, în Ierusalim

Poliția israeliană a împușcat mortal sâmbătă un arab israelian despre care a spus că a luat arma unui polițist și a tras cu ea în Orașul Vechi din Ierusalim, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Bărbatul ucis a fost identificat ca fiind Mohammed al-Assibi, un student la medicină în vârstă de 26 de ani care locuia în orașul beduin Houra din sudul Israelului. Familia sa a respins versiunea poliției și a cerut să vadă înregistrările camerelor de supraveghere, potrivit presei locale. Poliția a spus că nu există astfel de înregistrări.

Incidentul a avut loc în jurul miezului nopții în apropierea Porții Lanțului, una dintre intrările pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al Orașului Sfânt anexat de Israel.

Ofițerii de poliție au oprit un „suspect” și, în timp ce acesta era interogat, „teroristul l-a atacat brusc” pe unul dintre ei, i-a luat arma și a tras, a precizat poliția într-un comunicat.

Ofițerii „care se aflau în pericol s-au luptat cu teroristul și l-au împușcat”, a adăugat poliția, precizând că medicii au declarat ulterior decesul acestuia.

În jurul orei 1.00, un fotograf al AFP a văzut un număr mare de polițiști israelieni desfășurați pe aleile din Orașul Vechi.

Partidul arab israelian Raam (islamist moderat), reprezentat în parlament, a respins de asemenea versiunea poliției, menționând postări pe Facebook ale unor „martori” care afirmă că incidentul a avut loc în timp ce Assibi a venit în ajutorul unei femei care se certa cu poliția.

Liderul grupului, Mansour Abbas, a contestat răspunsul poliției potrivit căruia nu există înregistrări de pe camerele de supraveghere ale incidentului.

„Aceasta este o încercare de a ascunde realitatea”, a declarat el pe Twitter, solicitând o anchetă imediată.

Sâmbătă, două orașe beduine din sudul Israelului, Rahat și Tel Sheva, s-au alăturat lui Houra în observarea unei greve generale în semn de protest față de moartea lui Assibi, potrivit presei israeliene.

Poliția și-a menținut versiunea evenimentelor și a emis o altă declarație, afirmând că „atacul în sine nu a fost înregistrat de camerele de supraveghere sau pe cele purtate de polițiști”.

De asemenea, a respins faptul că o femeie a fost implicată în incident, spunând că Assibi „a sosit singur”.

Tragedia a avut loc după ce o mulțime uriașă de credincioși palestinieni s-a adunat vineri în incinta moscheii pentru rugăciunea de la prânz, cu ocazia celei de-a doua vineri din Ramadan.

Poliția israeliană, care păzește intrările pe esplanadă, a declarat că peste 100.000 de credincioși s-au adunat acolo și că peste 2.000 de polițiști au fost mobilizați în tot orașul.

În ultimele săptămâni, mai multe cancelarii străine și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile violențe, deoarece Paștele creștin și evreiesc cad anul acesta în timpul Ramadanului, iar conflictul israeliano-palestinian a cunoscut o nouă izbucnire a violențelor de la începutul anului, deși intensitatea acestora a scăzut semnificativ în ultima săptămână.

Al treilea loc cel mai sfânt în Islam, Esplanada Moscheilor este construită pe ceea ce evreii numesc Muntele Templului, cel mai sfânt loc în iudaism.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. التعازي al-taazi
    תנחומים tanhomim