G4Media.ro

Poliția din Hong Kong a efectuat raiduri la muzeul masacrului din Tiananmen

Poliția din Hong Kong a efectuat raiduri la muzeul masacrului din Tiananmen

Autoritățile din Hong Kong au efectuat raiduri la muzeul masacrului din Tiananmen la o zi după arestarea a patru activiști al unui grup civil care îl conducea, potrivit The Guardian și Euronews.

Raidul este cel mai recent act efectuat de poliție într-o represiune cuprinzătoare împotriva grupurilor de disidență și ale societății civile care nu respectă linia pro-Beijing.

Muzeul, care a afișat timp de doi ani informații și obiecte istorice legate de masacrul studenților care protestează la Beijing la 4 iunie 1989, este condus de Alianța din Hong Kong în sprijinul mișcărilor democratice patriotice din China, care a fost acuzată de colaborare cu forțe străine în conformitate cu legea securității naționale impuse de regimul comunist de la Beijing.

Joi dimineață, ofițerii de poliție au fost observați transportând zeci de căzi de metal albastre în clădirea Mong Kok a muzeului. Mass-media locală i-a filmat pe ofițeri înlăturând articole și încărcându-le într-un camion, inclusiv panouri de expoziție și decupaje mari din carton.

Muzeul a deschis prima dată o expoziție permanentă în 2014 și s-a închis puțin peste doi ani mai târziu, din cauza presiunilor proprietarilor clădirii. În aprilie 2019 s-a redeschis într-o nouă locație din Mong Kok.

Autoritățile au acuzat Alianța, ce funcționează de 32 de ani, care a organizat, de asemenea, priveghiul anual cu luminile lumânărilor din Hong Kong, de colaborare cu forțe străine. Patru lideri importnați – vicepreședintele Chow Hang-tung și membrii comisiei permanente Simon Leung, Tang Ngok-kwan și Chan To-wai – au fost arestați miercuri pentru că au refuzat să predea informații despre calitatea de membru și finanțele grupului.

Guvernele SUA și Regatului Unit au condamnat arestările. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că arestările au fost motivate politic și reprezintă „un flagrant abuz de putere”.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat că arestările sunt „o altă demonstrație îngrozitoare a modului în care legea securității naționale este folosită de Beijing pentru a demonta societatea civilă și a înăbuși disidența politică în Hong Kong”.

Numărul membrilor Alianței se redusese deja într-o încercare de a se proteja de persecuții. Lee Cheuk-yan și Albert Ho se numără printre numeroși activiști care execută condamnări la închisoare pentru rolurile lor în protestele pro-democrație din 2019 din Hong Kong.

Sursa foto: Twitter/ @hkcnews_com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter