G4Media.ro

Poliția catalană investighează infracțiuni de spălarea banilor care îl au în centrul…

Poliția catalană investighează infracțiuni de spălarea banilor care îl au în centrul atenției pe Boiko Borisov/ Legăturile premierului bulgar cu un top model și doi directori Lukoil

Premierul Boiko Borisov a ajuns în atenția presei spaniole după ce cotidianul El Periódico a dezvăluit detaliile unei anchete desfășurată de poliția catalană relaționată cu crima organizată și spălarea de bani, investigații de care se pare că nu ar fi străin pitorescul și controversatul lider bulgar, transmite RFI.

În luna martie a anul trecut, poliția catalană a deschis oficial o anchetă care îl are în centrul atenției pe premierul bulgar Boiko Borisov. Ancheta a fost declanșată în urma unui plângeri formulate de o organizație neguvernamentală din Bulgaria numită Mișcarea Civilă pentru Bulgaria Unită, plângere în care se denunțau presupuse infracțiuni economice relaționate cu șeful executivului de la Sofia.

Atât denunțul cât și investigațiile care i-au urmat și la care a avut acces cotidianul El Periódico, stabilesc că beneficiarul final al acestei presupuse rețele de spălare de bani ar fi Borislava Yovcheva, un fost model bulgar, Miss Bikini în anul 2006, a cărei legătură intimă cu Borisov era demult în atenția presei, legătură pe care premierul nu a confirmat-o niciodată, dar de care mulți jurnaliști bulgari vorbesc ca de o certitudine.

Yovcheva, care locuiește în capitala catalană împreună cu fiica și cu părinții ei, a înființat două firme cu sediul în Barcelona, cu un capital inițial de 3.000 de euro, dar care ulterior, în anul 2013, au primit serioase injecții de capital, de peste 5 milioane, provenite de la „persoane fizice nerezidente în Spania”, după cum specifică poliția catalană.

Începând din acest moment viața modelului bulgar s-a schimbă radical, și-a cumpărat o vilă somptuoasă într-o zonă exclusivă aproape de Barcelona în valoare de peste trei milioane de euro, o mașină de lux și și-a deschide un magazin de modă Ermanno Scervino în centrul orașului, negoț care probabil ar fi trebuit să aducă venituri care să poată justifica viața plină de lux pe care o duce, dar care acum este în pragul falimentului, conform raportului poliției catalane, citat de cotidianul El Periodico.

Casa și mașina, un Porsche evaluat la 70.000 de euro, sunt proprietatea firmei Numin Invest S.L, una dintre cele două companii care sunt cercetate de poliția catalană și al cărei administrator unic este Borislava Yovcheva.

Însă investigațiile nu se opresc aici: Poliția și Parchetul Anticorupție din Catalonia descoperă că acționarul majoritar al Numin Invest SL, compania care deține bunurile, de care se bucură Borislava, este cetățeanul rus numit Alexander Chavsev.

Inițial, așa cum spuneam, firma a fost înființată de Borislava Yovcheva si tatal ei cu un capital de 3000 euro, dar ulterior acest Alexander Chavsev a investit 2.900.000 în aceeași firmă devenind proprietar majoritar.

Dar cine este acest cetatean rus, care ar putea face ca ancheta de la Barcelona să să se extindă dincolo de granițele Uniunii Europene? În denunțul ONG-ului din Bulgaria se arată că Chavsev este un director al companiei petroliere Lukoil, o persoană foarte apropiată de Valentin Zlatev, șeful filialei companiei ruse în Bulgaria.

La rândul său, Zlatev este un bun prieten al premierului Borisov și l-a folosit pe Alexander Chavsev, ca intermediar, pentru a cumpăra casa din Barcelona, deoarece având imaginea unui prosper om de afaceri, se presupunea că își putea permite o achiziție de asemenea proporții și ar fi trebuit să fie departe de orice suspiciune.

Legatura dintre Borisov si Valentin Zlatev face in continuare obiectul analizei cotidianului catalan, care citează la rândul lui informații dezvăluite de wikileaks, conform cărora premierul Boyko Borisov intrase în radarul spionajului american încă din 2005 când a fost ales primar al Sofiei.

Ba mai mult, într-un raport din 9 mai 2006 al Ambasadei Statelor Unite de la Sofia se atragea atenția asupra „relației financiare și politice” pe care acesta o are cu Valentin Zlatev și explică faptul că Borisov „a fost implicat în activități infracționale grave și a menținut legături strânse cu Lukoil și ambasada Rusiei” și că „loialitatea și vulnerabilitatea sa față de Zlatev joacă un rol important în deciziile politice luate în Bulgaria”.

Sursa: Radio France International

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. ei,nu erau bulgarii cei care luau nota 10 la MCV ,fara corupti si nici gura nu le mirosea a euroi,pardon,usturoi?
    astia sunt mai putrezi de coruptie decat Romania,la noi DNA a mai intrat in ei dar le ei…nimic.