G4Media.ro

Plăți de 1,1 miliarde lei, în aplicarea schemei de ajutor de stat…

sursa foto: Facbook/Guvernul Romaniei

Plăți de 1,1 miliarde lei, în aplicarea schemei de ajutor de stat HoReCa, de care beneficiază 8.294 de firme din sector

În cadrul unei întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și reprezentanții domeniului HoReCa, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a informat că în cursul zilei de joi au început plăţile către Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exporturilor (AIMMAIPE) pentru a doua prorată, în sumă de peste 1,1 miliarde lei, în aplicarea schemei de ajutor de stat, de care vor beneficia 8.294 de firme din sector.

„Aceste plăţi vin în completarea celor efectuate până la data de 31.12.2021, realizate pentru toţi beneficiarii contractaţi, la o primă prorata de 46,87%, însumând aproape 1 miliard de lei. Schema HoReCa a fost lansată în anul 2021 pentru a despăgubi întreprinderile din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi organizării de evenimente, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19, printr-un ajutor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri obţinută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 şi cea aferentă anului 2020, dar nu mai mult de echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică. Totodată, a fost reluată discuţia privind implementarea măsurii HoReCa 2 care să aibă la bază acelaşi instrument de ajutor de stat”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că un alt subiect abordat s-a referit la implementarea Măsurii 2 „Granturi pentru capital de lucru”, sesiune aflată în stadiu de efectuare a plăţilor.

„Pentru acest program au fost depuse 22.226 de dosare, din care 13.713 beneficiari au fost plătiţi. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Alianţei pentru Turism vor continua consultările pentru găsirea soluţiilor care să permită plata tuturor dosarelor eligibile pentru această măsură”, se precizează în comunicat.

Un alt subiect de interes abordat în cadrul întâlnirii a fost cel privind oportunităţile reprezentate de finanţările din fonduri europene.

„Discuţiile s-au concentrat asupra Acţiunii „Investiţii în activităţi productive”, finanţată prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, care are ca obiectiv sprijinirea capacităţii IMM-urilor de a creşte pe pieţele regionale, naţionale şi internaţionale şi de a se angaja în procesele de inovare”, conform aceleiaşi surse.

În comunicat se mai arată că la propunerea reprezentanţilor Alianţei pentru Turism au fost abordate în cadrul discuţiilor dificultăţile legate de asigurarea forţei de muncă necesare acestui sector, acordarea de sprijin pentru angajaţii sezonieri, compensarea taxelor datorate cu cele recuperate de la stat.

Consultările vor continua la nivelul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, urmând ca în scurt timp să fie prezentate prim-ministrului soluţii la dificultăţile semnale de industria HORECA şi un calendar de implementare a acestora.

Din partea Guvernului, la discuţii au mai participat ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Din partea Alianţei pentru Turism au participat Dragoş Anastasiu, preşedinte Alianţa pentru Turism, Călin Ile, membru Comitet Director APT şi preşedinte Federaţia Industriei Hoteliere din România, Daniel Mischie, membru Comitet Director APT şi vicepreşedinte HORA, Dumitru Luca, membru Comitet Director APT şi preşedinte Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România, Cătălin Ţibuleac, coordonator Grup Lucru OMD-Promovare APT şi preşedinte Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Sursa Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. De unde și _ inflatia _.
    Banii aia nu sunt _ la negru _.
    Ce jale de guvernanti avem

  2. După ii vezi pe la TV mari antrepenori ,prosperi oameni de afaceri , dar cu îmbogățiți cu bani fi bugetul statului deci și din buzunarul meu. Oare cand se vor termina cu tot felul de subvenții, ajutoare de stat , etc etc din bani publici ????????? Ne am saturat sa vedem cum miliarde de euro din bani publici se duc in buzunarul mafiotilor care ne rad în nas.

  3. Partea productivă ar merita atenție, atat pe bani europeni cat și naționali, dar cu HoReCa ar trebui să o lăsăm mai moale deoarece învie repede singură. Știm că nu sunt bani, iar folosirea tiparniței ne termină pe toți. Nu știu dacă Ciucă pricepe ceva, omul e paralel, vine din camp. Îl manipulează toți, a acceptat el creșterea salariilor și pensiilor speciale la magistrați cu 20%, ce să mai vorbim. Culmea tampeniei!

  4. Risipa de bani publici.
    Banii trebuie dati angajatilor, celor afectati de masuri, nu patronilor/firmelor.

    • Poate imi explici si mie ce vrei sa spui.
      „Banii trebuie dati angajatilor efectati de masuri „?
      Adica angajatii au fost afectati de masuri? Cand? Cum?
      Cand au stat acasa pe „somaj tehnic” sau in concediu de carantinare, adica platiti sa stea pe canapea? Sau in ultimul an, cand lucreaza in HORECA pe salarii mai mari ca inainte de pandemie cu clienti mai putini, deci efort mai mic?
      Nu, domnul meu! Afectati de pandemie sunt intr-adevar antreprenorii, care au acumulat pierderi si datorii la banci si la proprietarii spatiilor unde isi desfasoara activitatea, care au aceleasi chirii de platit si costuri mai mari acum, cu scaderi de 30%-50% in vanzari, de doi ani.