G4Media.ro

Platforma pentru certificatul de călătorie dezvoltată de Grecia, una dintre primele pregătite…

Platforma pentru certificatul de călătorie dezvoltată de Grecia, una dintre primele pregătite să funcționeze de la 1 iulie

Grecia şi-a prezentat vineri platforma interactivă a certificatului digital european privind COVID-19, care va fi ”una dintre primele pregătite” în Uniunea Europeană, a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas, transmite AFP, citată de Agerpres.

Acest certificat va fi deschis pentru toţi cetăţenii europeni începând cu data de 1 iulie, a anunţat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a precizat că ţara va încerca să îl utilizeze mai devreme.

”Platforma greacă a certificatului digital este una dintre primele care vor fi pregătite să funcţioneze”, a anunţat Margaritis Schinas, în prezenţa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi a premierului grec. ”Certificatul european este o realitate, un exemplu care demonstrează modul în care Europa poate acţiona atunci când solidaritatea întâlneşte determinarea”, a adăugat el.

La rândul său, Charles Michel a felicitat Grecia pentru realizarea rapidă a ”certificatului digital european COVID-19”, pe care l-a calificat ”un mare succes european, esenţial pentru cetăţenii noştri din toată Europa”.

Scopul acestui certificat este de a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19, furnizând dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la testul pentru depistarea bolii sau s-a vindecat de COVID-19. Certificatul va fi disponibil în format digital şi pe suport de hârtie, va conţine un cod QR şi va fi eliberat gratuit. Certificatul nu constituie o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi nu este un document de călătorie.

Vor fi acceptate doar testele PCR şi testele antigenice rapide ca dovadă a unui rezultat negativ. Numai testele PCR vor fi acceptate ca dovadă a vindecării. Testele antigenice rapide, testele serologice sau alte metode validate ar putea fi acceptate într-o etapă ulterioară, în cazul apariţiei unor dovezi ştiinţifice.

Cadrul juridic al certificatului constă în două propuneri legislative care au fost prezentate de Comisia Europeană la 17 martie. Prima propunere se referă la cetăţenii UE şi la membrii familiilor acestora, iar cea de a doua îi vizează pe resortisanţii ţărilor terţe aflaţi în situaţie de şedere legală sau având reşedinţa legală în spaţiul Schengen. Potrivit acestor propuneri, certificatul va putea fi utilizat în toate statele membre ale UE, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Certificatul va fi deschis şi unor iniţiative elaborate la nivel mondial.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Vor fi și țări care nu vor cere nimic, și care vor atrage turismul.

    În rest libera circulație nu mai există, ca e cu viza, înregistrare și acte unde mergi, de ce și dacă ai voie

  2. Presimt ca turismul din grecia va avea acelasi succes ca anul trecut.

  3. E și asta o treaba pe multi bani… sa verifici omu’ la kiuar.
    Bulgarii au fost cei mai corecti: exista vaccin – lumea vulnerabila e in siguranță
    Oricum, nu e de joaca… daca le place cu teste Ei sa le plateasca