G4Media.ro

Planul Rusiei de a trimite arme nucleare în Belarus dovedește că discuțiile…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Planul Rusiei de a trimite arme nucleare în Belarus dovedește că discuțiile Putin-Xi au eșuat, spune Zelenski

Planul declarat al Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus este o dovadă că discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping de la începutul acestei luni au eșuat, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Deși China a părut să se poziționeze ca un broker de pace între Rusia și Ucraina în săptămânile premergătoare vizitei de stat de trei zile a lui Xi la Moscova, întâlnirile dintre cei doi lideri nu au dus la un progres semnificativ în ceea ce privește rezolvarea conflictului.

„Semnalul că Rusia vrea să își plaseze armele nucleare în Belarus îmi spune că întâlnirea cu China nu a avut succes, a eșuat”, a declarat Zelenski reporterilor în timpul unei vizite la Bucea.

Președintele ucrainean a mai spus că omul forte din Belarus, Alexander Lukașenko, „și-a pierdut orice importanță”, susținând că acesta „nu decide nimic cu privire la ce fel de arme sunt amplasate în țara sa”.

Putin a anunțat săptămâna trecută că Moscova va construi o instalație de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus, finalizând-o până la începutul lunii iulie. Lukașenko a salutat mișcarea într-un discurs național vineri, adăugând că Rusia ar putea staționa și arme nucleare strategice în țara sa.

Menționarea armelor nucleare strategice, care pot decima orașe întregi, reprezintă o escaladare a retoricii lui Lukașenko. Rusia nu a anunțat public niciun plan de a trimite arme nucleare strategice în Belarus.

Deși nu există nicio garanție că Putin își va duce la îndeplinire planurile pentru Belarus, orice semnal nuclear dat de Putin provoacă îngrijorare în Occident.

Ucraina, NATO și cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene au condamnat acest plan. SUA a minimalizat mișcarea, spunând că nu există indicii că Rusia va folosi arme nucleare.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Rusia nu va folosi arme nucleare, fiindca ar atrage raspunsul NATO, iar Rusia e o adunatura de lasi cu gura mare.

  2. Dar inseamna si ca Tratatul sau Memorandumul sau ce a fost semnat la Budapesta in 1994 devine caduc (mai bine zis nu mai exista), iar Ucraina poate sa se re-doteze cu arme nucleare fara sa incalce vreo conventie.
    Eventual si Kazakstanul…
    Pot sa le recupereze de la Rusia (cum procedeaza Belarus) sau sa-si faca rost de unele la paritate.